6 redenen om vuil- en luchtafscheiders te installeren op je cv-installatie

Door COMWO - 24 januari 2022 - CV ketels
Onderwerpen in deze blog:


6 redenen om vuil- en luchtafscheiders te installeren op je cv-installatie

Je cv-ketel doet het prima, dus waarom zou je investeren in een vuilafscheider en een luchtafscheider? We kunnen het ons helemaal voorstellen dat je je dit afvraagt. We hebben daarom op een rijtje gezet waarom je, volgens ons, meteen een vuil- en een luchtafscheider moet plaatsen.

 1. Langere levensduur van de installatie
 2. Nooit meer handmatig ontluchten
 3. Geen problemen meer door lucht in de installatie
 4. Minder slijtage door schoon systeemwater
 5. Gas- én het stroomverbruik terugbrengen
 6. Breed toepasbaar

Het dynamische duo van Spirotech

Het dynamische duo van Spirotech haalt het beste uit elkaar naar boven. De Spirotrap MB3 en de Spirovent RV2 versterken elkaar. Als je deze twee producten combineert bespaar je maar liefst 13% op je gasverbruik.

Bekijk de Spirotrap MB3
(22 mm/28 mm)

Bekijk de Spirovent RV2
(22 mm/28 mm)

Spirotrap MB3

De Spirotrap MB3 is een vuilafscheider die op zeer krachtige wijze vuildeeltjes uit cv-installaties verwijdert.

De voordelen van de Spirotrap MB3

 • Bescherming van kostbare onderdelen
 • Minder storingen en uitval
 • 7,4% minder gasverbruik aangetoond door TNO en Kiwa GASTEC
 • Investering binnen 2 tot 4 jaar terugverdiend

Spirovent RV2

De Spirovent RV2 (22 mm/28 mm) haalt alle luchtbellen uit de cv-installatie in tegenstelling tot de ontluchter op je ketel.

De voordelen van de Spirovent RV2

 • Nooit meer tussentijds handmatig ontluchten
 • Radiatoren altijd helemaal warm
 • 6% minder gasverbruik aangetoond door TNO en Kiwa GASTEC
 • Investering binnen 2 tot 4 jaar terugverdiend

Bij Spirotech kan je rekenen op een superservice. Spirotech geeft namelijk 20 jaar garantie, een uitzonderlijk lange garantieduur.

Wat zijn vuil- en luchtafscheiders precies?

Een vuilafscheider voorkomt dat corrosiedeeltjes zich in de magnetische pomp ophopen. Die vuildeeltjes - hoe klein ook - kunnen grote problemen veroorzaken in een installatie. Een vuilafscheider dringt storingen, slijtage en overbodig onderhoud daadkrachtig terug.

Een luchtafscheider zorgt ervoor dat de lucht uit het systeemwater wordt verwijderd. Zonder luchtafscheider gaan de luchtbelletjes die in de ketel vrijkomen de installatie in. Ze vormen grotere bellen die bijvoorbeeld vast blijven zitten in een radiator. Die radiator zal niet meer goed opwarmen. Om toch de gewenste ruimtetemperatuur te bereiken zal de ketel warmer water moeten leveren en hierdoor dus meer gas verbruiken.

Bekijk hier ons assortiment vuil- en luchtafscheiders.

De 6 redenen om vuil- en luchtafscheiders te installeren


1. Verlengen van de levensduur van de cv-ketel

Het is al een flink aantal jaren (sinds 2015) verplicht om iedere cv-ketel, ook de elektrische cv-ketel, te voorzien van een A-label pomp. A-label pompen hebben hun A-label gekregen door het toepassen van magnetisme met een ingebouwde magneet. De pomp is door deze magneet energiezuiniger geworden, maar deze magneet trekt ook corrosiedeeltjes aan. Dit verkort de levensduur van de pomp aanzienlijk. De vuilafscheider haalt het aanwezige vuil (corrosiedeeltjes) uit het systeem. Hierdoor komt dit niet in je cv-ketel terecht. De vuilafscheider zorgt er dus voor dat je cv-ketel langer mee gaat.

2. Nooit meer handmatig ontluchten

Je hoeft door de luchtafscheider eigenlijk nooit meer je cv-installatie handmatig te ontluchten. Het ontluchtingssleuteltje is in principe niet meer nodig. Alleen in uitzonderlijke gevallen zal het nog gebruikt moeten worden. Bijvoorbeeld wanneer de installatie voor werkzaamheden leeggemaakt moet worden en daarna weer moet worden gevuld.

3. Geen problemen meer door lucht in de installatie

Ruisende en borrelende geluiden of een helemaal niet opgewarmde radiator, deze hinderijke geluiden en problemen ontstaan door lucht in je installatie. De luchtafscheider voorkomt lucht in de installatie en zorgt er dus ook voor dat je hier geen last meer van hebt. Eén van de kenmerken van een goede cv-installatie is dat je niet door hebt dat deze er is.

4. Minder slijtage door schoon systeemwater

Vervuild water leidt tot overmatige slijtage en storingen. Een vuilafscheider zorgt voor schoon systeemwater en hiermee dus ook voor minder slijtage.

5. Gas- én het stroomverbruik terugbrengen

Je bespaart tot wel 13 procent op je gaskosten bij installatie van het Spirotech Dynamic Duo. Een Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 1.239 kubieke meter (m3) gas (bron: milieucentraal). Dat komt neer op een rekening van zo een € 1.585,92. Als je slechts 1.077 kubieke meter gas verbruikt, is dat een rekening van € 1.378,56. Een besparing van € 207,36. Hiermee heb je dus al bijna je investering terug. We hebben hierbij gerekend met de gasprijs van 19 november 2021 (€ 1,28 per m3).

6. Breed toepasbaar

Kies je voor een vuil- en/of een luchtafscheider van Spirotech, dan is deze breed toepasbaar. Deze producten worden ondersteund door alle grote cv-ketel en warmtepompfabrikanten. Daarnaast kan je de vuil- en/of luchtafscheider op bijna iedere aanvoer- of retourleiding installeren. Je hoeft dus alleen maar te kijken naar welke maat je nodig hebt.

Waar plaats ik de luchtafscheider?

Een ontluchter moet op het hoogste punt in een verwarmings- of koelinstallatie geplaatst worden om luchtzakken te voorkomen. Microbel ontluchters kunnen het beste op het warmste punt in het systeem geplaatst worden. Bij verwarming is dat het punt waar het systeemwater de ketel of warmtepomp verlaat en bij koeling waar het water het systeem in gaat. Op deze manier verwijdert de ontluchter het meest efficiënt de lucht uit je systeem.

Waar plaats ik de vuilafscheider?

Vuilafscheiders worden bij voorkeur daar geplaatst waar het systeemwater de verwarmings- of koelunit in gaat zodat het vuil wordt afgevangen voordat het in de (gevoelige) systeemcomponenten terecht komt.