Aansluitmateriaal Jung en Klemko

11 december 2020 - Elektra

Met aansluitmateriaal van Klemko en Jung worden onder andere dimmers en schakelaars bedoeld. Met een wipschakelaar kan je bijvoorbeeld de verlichting handmatig aan- en uitzetten. Met dimmers is het licht ook aan en uit te schakelen, maar kan de lichthoeveelheid aangepast worden naar de situatie van dat moment. Voluit bij het lezen van de krant en meer gedimd later op de avond voor een warme sfeer. Daarnaast zijn er ook schakelmateriaal dat automatisch schakelt op basis van beweging of de hoeveelheid daglicht.

We zien steeds vaker dat dimmers vervangen gaan worden door de speciale leddimmers. De leddimmers die we hier in het assortiment hebben werken met fase aan- of afsnijding en kunnen automatisch of handmatig aangepast worden naar gelang het dimprincipe van de lamp. De afdekmaterialen van de Jung AS500 serie passen mooi op de Jung dimmers, de Klemko dimmer is door middel van een los verloopstukje passend te maken voor draaiknoppen met as-diameter van zowel 4 als 6 mm. Hierdoor kunnen afdekknoppen van verschillende merken op deze leddimer gebruikt worden.


Waar moet ik op letten als een dimmer ga kopen?

De dimmer bepaalt altijd welke lampen en armaturen ermee gedimd kunnen worden. Niet alle lampen en armaturen zijn geschikt om te dimmen met een dimmer. Slimme verlichting van bijvoorbeeld Phillips Hue is bijvoorbeeld alleen dimbaar via de app. Het is daarom slim om vooraf te controleren welke lampen geschikt zijn om te dimmen met een dimmer. Er zijn dimmers die gebruik maken van fase-afsnijding of fase-aansnijding. Als u een bestaande dimmer wilt vervangen, kijk dan goed naar de letters en codering op de dimmer zelf om te zien wat hij precies kan dimmen.


Wat is met fase-afsnijding en fase-aansnijding?

Fase-afsnijding

Met fase-afsnijding kunnen lampen 100% gedimd worden tot ze helemaal uit zijn. De meeste dimbare lampen worden gedimd met fase-afsnijding en daar zijn ook speciale dimmers voor. Dimmers die met fase-afsnijding dimmen hebben de letters RC of R.C. erop staan. Deze dimmer zijn geschikt voor het dimmen van gloeilampen, LED verlichting, dimbare spaarlampen, 230V en 12V halogeen lampen.

Fase-aansnijding

Met fase-aansnijding kunnen lampen tot maximaal 40% gedimd worden en daarmee kan het licht in sommige gevallen nog te fel zijn. Met fase-aansnijding kan een lamp dus nooit 100% gedimd worden. Dimmers die met fase-aansnijding dimmen hebben de letters RL of R.L. erop staan. Deze dimmers zijn geschikt voor het dimmen van gloeilampen en 230V halogeen lampen. Sommige fase-aansnijdende dimmers kunnen ook LED verlichting dimmen, maar dan moet dat echt specifiek vermeld staan op de dimmer zelf. Dimmers met fase-aansnijding zijn dus NIET geschikt voor 12V halogeen lampen en dimbare spaarlampen.

  Gloeilampen LED verlichting Spaarlampen 230V halogeen lampen 12V halogeen Dimbereik Letter aanduiding
Fase-afsnijding Ja Ja Ja* Ja Ja 100 % RC of R.C.
Fase-afsnijding Ja Nee** Nee Ja Nee 40 % RL of R.L.

* Alleen dimbare spaarlampen

** Sommige dimmers kunnen ook LED verlichting dimmen (staat vermeld op de dimmer zelf)

Stappenplan voor het kiezen van de juiste dimmer

Hieronder hebben wij een paar korte tips voor het kiezen van de juiste dimmer:

Controleer of de lampen dimbaar zijn

Helaas zijn niet alle lampen en armaturen dimbaar. Controleer daarom vooraf of de lampen gedimd kunnen worden. Bij Comwo staat op de productpagina of de lamp dimbaar is of niet. Als u een lamp in de winkel koopt, controleer dan even goed voordat u het koopt. Het feit of een lamp dimbaar is staat vaak vermeld op de productverpakking zelf.

Dimmen met fase-afsnijding of fase-aansnijding

Bepaal welke vorm van dimmen u wilt gaan toepassen. Let wel op dat de manier van dimmen ook geschikt is voor het type verlichting dat u heeft of wilt gaan dimmen. Het dimbereik is ook anders voor beide principes en dat is dus ook een factor om vooraf rekening mee te houden.

Let op de maximale belasting (Watt) van de dimmer

Koop altijd een dimmer die qua belasting tussen de minimale en maximale belasting zit van de lampen.

Bijvoorbeeld: een dimmer heeft een bereik van 30W tot 100W en een lamp heeft een vermogen van 150W. Hiermee wordt de maximale belasting overschreden en zal de zekering doorbranden met alle gevolgen van dien. Aan de andere kant een lamp met slechts 15W zal niet gaan knipperen of helemaal niet aangaan. Overschrijd nooit de maximale belasting van een dimmer en blijf dus altijd binnen het bereik van de dimmer.

Controleer de letter aanduiding en codering op de dimmer zelf

De letters en coderingen op de dimmer zelf geven eigenlijk alle informatie die u nodig heeft. Als voorbeeld nemen wij de Peha LED dimmer met fase-aansnijding:De 230/240V geeft aan dat hij geschikt is voor een 230 volt tot maximaal 240 volt met 50 tot maximaal 60 Herz (Hz). Verder zien wij dat hij een belasting aankan van 6 tot maximaal 120 Watt. De letters R.L. op de dimmer geven aan dat deze geschikt is voor fase-aansnijding en daarmee is deze dimmer dus geschikt voor het dimmen van gloeilampen en 230V halogeen lampen. Hij is ook geschikt voor het dimmen van LED verlichting, zoals specifiek vermeld staan op de dimmer. Deze Peha dimmer met fase-aansnijding is dus NIET geschikt voor 12V halogeen lampen en dimbare spaarlampen.

Uileg letter aanduidingen

Letter aanduiding Gloeilampen LED verlichting Spaarlampen 230V halogeen lampen 12V halogeen
R Ja Nee  Nee  Ja Nee
C Ja Ja* Ja Ja Ja
L Ja Nee* Nee  Ja Nee 

* Alleen dimbare spaarlampen

** Sommige dimmers kunnen ook LED verlichting dimmen (staat vermeld op de dimmer zelf)

De letters R, C en L op de dimmer zelf geven aan voor welke lampen de dimmer geschikt is om te dimmen. De meeste dimmers zijn geschikt voor meerdere lichtbronnen en daarom staat er vaak RC, RL of RLC op de dimmer. Staan de woorden LED op de dimmer, dan is hij ook geschikt voor het dimmen van LED verlichting. Oudere dimmers zullen vaak slechts 1 letter erop hebben staan en nieuwe meerdere letters.

Bekijk hier ons assortiment schakelmateriaal