Naar boven
  • Gratis snelle pakket levering voor bestelling boven de € 30,-
  • Een compleet assortiment om jouw klus af te maken
  • 30 dagen bedenktijd en goede retourvoorwaarden

Aan/uit of modulerend?

01 november 2020 - Thermostaten

Verschil tussen aan/uit en moduleren

Op deze pagina vindt je uitleg over de verschillen tussen aan/uit thermostaten en modulerende thermostaten. Ook geven wij hier meer uitleg over communicatieprotocollen zoals OpenTherm en EMS.

Voorbeeld 1 | Aan/uit Thermostaten | Rode Verkeerslicht Vergelijking

Een eenvoudige vergelijking kunt u maken met uw auto. Een aan/uit thermostaat betekent dat u bij het groene verkeerslicht vol gas naar het volgende verkeerslicht toe rijdt. Bij het volgende verkeerslicht moet u afremmen, omdat deze op rood staat. Indien deze dan op groen gaat, rijdt u weer vol gas naar het volgende rode verkeerslicht. U zult begrijpen dat dit niet heel comfortabel is. Tevens zorgt dit ook voor een hoog brandstofverbruik van uw auto. Een modulerende thermostaat voorkomt onnodig energieverbruik.

Aan/uit thermostaten

Voorbeeld 2 | Aan/uit Thermostaten | Lichtschakelaar

Een aan/uit thermostaat kun je het beste vergelijken met een lichtschakelaar, maar dan voor je cv-ketel. De thermostaat kan alleen 'aan' en 'uit'. Als de temperatuur in de kamer kouder is dan de ingestelde temperatuur, dan schakelt de thermostaat op 'aan'. Op dat moment gaat de cv-ketel branden.
Dit doet de cv-ketel op een hoge temperatuur zodat de door jou ingestelde temperatuur snel bereikt wordt. Als de gewenste temperatuur bereikt is, schakelt de thermostaat je cv-ketel uit. In de praktijk zul je merken dat hierdoor een temperatuurverschil kan ontstaan van ongeveer 1 tot 1,5 graad.

Aan/uit thermostaten

Voorbeeld 3 | Modulerende Thermostaten | Het Groene Golf Effect

Opnieuw de vergelijking met uw auto. In plaats van continu vol gas optrekken naar het volgende stoplicht en telkens hard afremmen bij het verkeerslicht, zorgt uw modulerende thermostaat ervoor dat u met de juiste snelheid rijdt om telkens door het groene verkeerslicht te rijden. De zogenaamde groene golf. Deze methode zorgt voor minder energieverbruik. Stoplicht modulerende thermostaten De modulerende thermostaat zorgt er dus voor dat deze slim omgaat met de huidige temperatuur in uw huis en de gevraagde temperatuur in uw huis. De communicatie tussen uw cv-ketel en modulerende thermostaat zorgt voor meer rendement, meer energiebesparing en minder belasting voor het milieu.

Modulerende thermostaten

Voorbeeld 4 | Modulerende Thermostaten | Berekenen

Een modulerende thermostaat kan naast de aan/uit functie ook andere signalen naar je cv-ketel sturen.
Eén van deze functies is dat de modulerende thermostaat je cv-systeem niet opwarmt tot onnodig hoge temperaturen. Indien je woning 1 graad moet worden verwarmd, zorgt de thermostaat voor een gelijkmatige verwarming.
Er wordt berekend welke watertemperatuur nodig is om 1 graad te verwarmen. Hierdoor ontstaat een gelijkmatige verwarming in uw huis.
Je cv-ketel in combinatie met de modulerende thermostaat zorgt ervoor dat het systeem met de laagst mogelijke temperatuur uw huis gaat verwarmen. Voldoende om je huis warm te houden, maar je cv-ketel zal niet onnodig aan en uit schakelen waardoor je veel energie verspilt.

Modulerende thermostaten

Wat is OpenTherm?

Je thermostaat communiceert met de cv-ketel. OpenTherm is een manier van communiceren tussen je cv-ketel en thermostaat. Een groot voordeel van OpenTherm producten is dat cv-ketels en thermostaten van verschillende merken onderling met elkaar kunnen communiceren. OpenTherm heeft als positieve eigenschap dat de cv-ketel modulerend wordt aangestuurd. Meer informatie over moduleren vindt je onder het kopje modulerende thermostaten.
OpenTherm communicatie maakt gebruik van de normale tweedraads thermostaatkabel. Via deze verbinding voorzien het cv-toestel en de thermostaat elkaar in twee richtingen van de benodigde informatie voor een accurate en energiezuinige regeling.
Ook de voeding van de thermostaat verloopt via dezelfde tweedraads aansluiting. De informatie die vanuit de branderautomaat aan de thermostaat wordt gegeven is afhankelijk van het betreffende toestel.

Werken alle modulerende cv-ketels met OpenTherm?

Nee, niet alle modulerende cv-ketels werken met OpenTherm. Fabrikanten zoals Atag, Nefit en Vaillant gebruiken een eigen communicatie-protocol.
Dit heeft tot gevolg dat een OpenTherm modulerende thermostaat hier niet op kan worden toegepast.
Let dus op als je een thermostaat zoekt voor een modulerende ketel, en laat je adviseren door een erkend cv-installateur, de fabrikant van je ketel of raadpleeg de aansluittabel.

OpenTherm thermostaten

Wat is EMS?

EMS is een communicatieprotocol ontwikkeld door Nefit. Het EMS communicatieprotocol is de opvolger van het iRT protocol van Nefit en is na de Nefit EcomLine volledig overgenomen op alle cv-ketels en thermostaten van Nefit. Dit betekent dat de nieuwere cv-ketels en ModuLine thermostaten allemaal voorzien zijn van het EMS communicatieprotocol. Het is door deze wissel in communicatieprotocollen niet mogelijk om zonder adapter een nieuw model ModuLine thermostaat aan te sluiten op een oudere cv-ketel zoals de EcomLine van Nefit. 

Het is mogelijk om vanaf elk protocol naar EMS te gaan door de EasyControl adapter te gebruiken. Daarnaast is het ook mogelijk om vanaf EMS naar OpenTherm te gaan via de OpenTherm converter van Nefit.
Let op! Het is niet mogelijk om een EasyControl adapter en een OpenTherm converter in serie te zetten om zo van een iRT cv-ketel een OpenTherm ketel te maken.

Tegenwoordig is Nefit overgenomen door Bosch en worden enkel de Moduline thermostaten en de Bosch EasyControl thermostaat nog met EMS communicatie geleverd.

Nefit/Bosch Thermostaten
 


Besparing modulerende thermostaat

Bovenstaande uitleg legt het principe uit. Uiteindelijk zal het slimmer beheren van de warmtevraag de stookkosten verminderen. Gezien het feit dat sommige modulerende thermostaten in prijs niet veel afwijken van aan/uit-thermostaten is dit snel terugverdiend. Let er wel op dat je ketel geschikt is voor een modulerende thermostaat. Bekijk daarvoor hier de aansluittabel.