Airco vermogen

18 juni 2021 - Verwarming & Airco
Onderwerpen in deze blog:Airco vermogen

In de zomer is het vaak een grote luxe om een huis te laten verkoelen door een airco systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat de lucht in huis gekoeld wordt en de warme lucht naar buiten wordt afgevoerd. Door gebruik te maken van een airco kun je een comfortabel binnenklimaat creëren en heb je geen last meer van de warmte. Maar wat voor airco heb je nodig voor jouw huis? In deze blog vertellen we je meer over het vermogen van een airco en de verschillende meeteenheden!

Airconditioner kopen?

Split-unit assortiment

Welke soorten airco zijn er?

Bij het kiezen van een airco systeem voor jouw huis is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Een van deze zaken is de soort airco die je zoekt. Er zijn namelijk verschillende airco systemen op de markt die ieder een andere gebruiksdoeleind dienen. De twee voornaamste groepen zijn:

  • Mobiele airco
  • Split-unit airco

Het verschil tussen deze twee systemen is erg groot, het is dan ook belangrijk om te kijken welke airco je wil én kan installeren in jouw huis. Tussen beide systemen zitten een aantal grote verschillen, deze zijn onder te verdelen in:

Formaat

Een split-unit bestaat uit twee delen, één deel hangt binnen en het andere deel hangt buiten. Het totale formaat is in dit geval groter, maar omdat het grootste deel buiten hangt merk je hier minder van. Binnen hangt slechts een compacte luchtverdeler die ervoor zorgt dat de gekoelde lucht goed wordt verspreid door de kamer.

Een mobiele airco is een grote kast op wielen die zowel het koelen als het verdelen van de lucht doet. Deze unit is iets compacter dan de split-unit maar staat wel volledig in de gewenste kamer. Het nadeel is dus dat er veel van de ruimte in die kamer ingenomen wordt door de airco.

Mobiele airconditioner kopen?

Mobiel airco assortiment

Mobiliteit

De naam zegt het al: de mobiele airco is in deze categorie de grote winnaar. Doordat de mobiele airco op wielen staat, is het goed mogelijk om deze te verplaatsen tussen verschillende kamers. Als je bijvoorbeeld niet in de slaapkamer aanwezig bent maar wel in de studeerkamer, dan is het fijn om een airco te hebben die verplaatsbaar is. Dit is het punt waarom veel mensen voor een mobiele airco kiezen ten opzichte van een split-unit; zodat ze niet meerdere systemen hoeven aan te schaffen.

Een split unit is een airco systeem die is opgedeeld in twee delen; een binnen- en buitendeel. Doordat deze aan de muur gefixeerd dienen te worden kunnen deze niet gemakkelijk verplaatst worden. Het is om die reden niet mogelijk om een split-unit voor meerdere kamers te gebruiken. Met een mobiele unit is dit wel mogelijk door de afvoer van warme lucht te verplaatsen. Ook komen er steeds meer Multi room split-units op de markt, Hiermee heb je slechts één buitenunit nodig om meerdere binnen units te voorzien van koude lucht.

Koeling

Ondanks dat het beide airco systemen zijn, is het ene systeem beter in koelen dan het andere systeem. Een mobiele airco heeft op dit gebied een aantal nadelen. Zo zit het gedeelte wat de warmte uit de lucht haalt in de unit zelf, en deze staat in de kamer die gekoeld moet worden. Op deze manier kan er nooit 100% rendement worden behaald en wordt altijd warmte verloren door overdracht aan de lucht. Daarnaast heeft een mobiele airco het nadeel dat er ook een mobiele afvoer aanwezig moet zijn. Dit is vaak een slang of buis die op een manier naar buiten geleid moet worden om de warme lucht af te voeren. Als er een raam of deur open gezet moet worden voor de slang kan hier veel koele lucht verloren gaan. Dit is vaak de reden dat een split-unit meer rendement behaalt.

Een split-unit heeft het gedeelte dat de lucht koelt en afvoert, buiten hangen. Dit zorgt ervoor dat alle warmteoverdracht buiten plaatsvindt. Een split-unit airco werkt om deze reden altijd efficiënter en zal ook altijd meer rendement hebben.

KW en BTU

Het vermogen van een airco kan in verschillende eenheden worden gemeten. Zo is er kW en BTU. kW staat voor kilo Watt en geeft aan hoeveel stroom de airco om kan zetten in koeling, een airco systeem met een hogere kW waarde kan in dit geval meer koelen. Het is wel belangrijk om op te letten dat meer kW bij een airco ook meer stroom verbruikt, het brengt naast betere koeling dus wel meer kosten mee. BTU staat voor British Thermal Unit en wordt per uur berekend. De BTU waarde kan worden berekend door het aantal Watt te vermenigvuldigen met 3.4121.

Hoeveel kW airco heb ik nodig?

Het berekenen van het aantal benodigde kW is eenvoudig te doen. Hiervoor dien je een aantal stappen te nemen waarbij je verschillende aspecten in de berekening meeneemt. De te nemen stappen zijn als volgt:

De inhoud van de ruimte berekenen

De totale inhoud van je te koelen ruimte is benodigd voor het kiezen van de juiste airco. Een eenvoudige berekening voor de inhoud (m3) is lengte (L) x hoogte (H) x breedte (B) van de kamer.

De warmtefactor van uw kamer berekenen

Omdat een goed geïsoleerd huis gemakkelijker te koelen is dan een slecht geïsoleerd huis dienen we hier rekening mee te houden. Dit wordt ook wel de ‘warmtefactor’ genoemd, een vermenigvuldiging in de berekening. De warmtefactor is als volgt;

Factor 30: goed geïsoleerde ruimte, geen plat dak, weinig elektronische apparatuur, weinig mensen, niet op de zonkant gesitueerd.

Factor 40: minder goed geïsoleerde ruimte, veel glas en/of veel mensen werkzaam en/of veel elektronische apparatuur.

Factor 50: ruimte met een plat of schuin dak, ruimte op het zuiden, slechte isolatie, veel mensen en elektronische apparatuur.

Koelcapaciteit berekenen

Vervolgens worden alle factoren en de ruimte in de berekening opgenomen om de totale hoeveelheid kW’s die benodigd zijn te berekenen. De berekening is erg simpel en zit als volgt in elkaar:

Inhoud ruimte (m3) x warmtefactor = Aantal watt

Als je vervolgens het aantal watt deelt door 1000 krijg je het totale aantal kW.

De eindberekening is als volgt: m3 x warmtefactor = watt / 1000 = aantal kW

Hoeveel kW airco per m3?

Dit is een lastig te bepalen vraag, gezien dit erg afhankelijk is van de warmtefactor die je in jouw huis hebt. Wel kan er per factor een cijfer berekend worden. Deze cijfers zijn als volgt:

Factor 30: 30 watt per m3

Factor 40: 40 watt per m3

Factor 50: 50 watt per m3

Wat is BTU bij airco?

En wat betekent BTU bij airco? BTU staat voor British Thermal Units, en geeft de hoeveelheid weer die benodigd is om een kamer van formaat X te koelen naar de gewenste temperatuur. De berekening van watt naar BTU is gemakkelijk te maken door het aantal watt te vermenigvuldigen met 3.4121.

Als voorbeeld kunnen we een airco van 4000 watt (4 kW) nemen. De berekening hiervoor is als volgt:

4000 x 3,4121 = 13.648,4 BTU

Hoeveel BTU heb je nodig voor airco?

De hoeveelheid benodigde BTU’s is gelinkt aan het aantal kW die benodigd zijn. Omdat dit met de warmtefactor gelinkt is kan er echter niet duidelijk gezegd worden hoeveel BTU je per m2 of m3 nodig hebt. Dit is echter wel goed te berekenen wanneer je weet hoe goed het huis geïsoleerd is.

Om het gemakkelijk te bepalen hoeveel BTU gelijk staat aan het aantal watt of kilowatt kan je in de volgende tabel kijken:

BTU

Watt

KW

7000 BTU

2.000 watt

2 kW

9000 BTU

2.600 watt

2,6 kW

12000 BTU

3.500 watt

3,5 kW

14000 BTU

4.100 watt

4,1 kW

15000 BTU

4.400 watt

4,4 kW

16000 BTU

4.700 watt

4,7 kW

18000 BTU

5.300 watt

5,3 kW

24000 BTU

7.000 watt

7 kW

(de bovengenoemde cijfers zijn afgerond op honderden)