Naar boven
 • Gratis snelle pakket levering voor bestelling boven de € 30,-
 • Een compleet assortiment om jouw klus af te maken
 • 30 dagen bedenktijd en goede retourvoorwaarden

De beste methode om een perskoppeling te installeren

06 oktober 2020 - Buizen en fittingen

Iedere installateur heeft zijn eigen werkwijze om perskoppelingen te installeren. Toch zijn er een aantal stappen die van belang zijn om dit op de juiste manier te doen.

 1. Afknippen van de buis

  Eerst dien je de composietbuis haaks af te knippen met een buissnijtang. Belangrijk om hier een buissnijder of buissnijtang te gebruiken en niet een Stanley mes of een zaag. Door het afknippen van de buis wordt de buis iets ovaal, om deze reden is de volgende stap van groot belang.

 2. Ontbraam de buis

  Omdat de buis tijdens het knippen vaak wat bramen krijgt en ovaal wordt van vorm is het verstandig deze altijd te ontbramen voordat je de fitting er op perst. Het niet ontbramen van een buis kan leiden tot vroegtijdige lekkage en beschadiging van O-ringen in de fitting. Ontbramen doe je met een ontbramer.

 3. Druk tot aan de kraag van de fitting

  Zodra de buis rond en vrij is van bramen, is het tijd voor de volgende handeling. Het is dan noodzakelijk om de buis in de fitting te drukken tot aan de kraag van de fittingen. Dit is te controleren door de ronde openingen in de pershuls. Nadat dit is gecontroleerd is het tijd voor de perstang. Zorg ervoor dat deze perstang is voorzien van de juiste persbek met U-profiel aansluitend bij de buismaat.

 4. Maak de persverbinding met de persbek

  Dan kun je nu de persbek om de fitting plaatsen en tegen de aanslagring positioneren. Zodra de persbek goed op de fitting is geplaatst, kan de verbinding worden gemaakt. De persmachine stopt automatisch zodra de pers (pressing) is gemaakt. Let op: bij een lege accu en niet volbrachte pressing moet de pressing met volle accu opnieuw worden gedaan.