De beste methode om een perskoppeling te installeren

18 juni 2021 - Buizen en koppelingen
Onderwerpen in deze blog:De beste methode om een perskoppeling te installeren

Iedere installateur heeft zijn eigen werkwijze om perskoppelingen te installeren. Toch zijn er een aantal stappen die van belang zijn om dit op de juiste manier te doen. Hieronder lees je welke benodigdheden en welk gereedschap je nodig hebt voor deze klus. Daarna lees je in het stappenplan wat de beste methode is om een perskoppeling te installeren.

Benodigdheden voor deze klus:

Voordat je begint met het installeren van een perskoppeling, moet je ervoor zorgen dat alle benodigdheden aanwezig zijn. De volgende materialen zijn nodig voor de installatie van de perskoppeling:

Gereedschap voor deze klus:

Het stappenplan

Nu je alle benodigdheden hebt, kan de perskoppeling worden geïnstalleerd.

Stap 1: Het afknippen van de buis

Eerst moet je de composietbuis haaks afknippen met een buissnijtang. Belangrijk: gebruik hiervoor een buissnijder of buissnijtang en niet een Stanleymes of een zaag. Door het afknippen van de buis wordt de buis iets ovaal, om deze reden is de volgende stap van groot belang.

Stap 2: Ontbraam de buis

Omdat de buis tijdens het knippen vaak wat bramen krijgt en ovaal wordt van vorm, is het verstandig deze altijd te ontbramen voordat je de fitting erop perst. Het niet ontbramen van een buis kan leiden tot vroegtijdige lekkage en beschadiging van de O-ringen in de fitting. Ontbramen doe je met een ontbramer.

Stap 3: Druk tot aan de kraag van de fitting

Zodra de buis rond en vrij van bramen is, is het tijd voor de volgende handeling. Het is dan noodzakelijk om de buis in de fitting te drukken tot aan de kraag. Dit is te controleren door de ronde openingen in de pershuls. Nadat dit gecontroleerd is, is het tijd voor de perstang. Zorg ervoor dat deze perstang voorzien is van de juiste persbek met U-profiel aansluitend bij de buismaat.

Stap 4: Maak de persverbinding met de persbek of persmachine

Dan kan je nu de persbek om de fitting plaatsen en tegen de aanslagring positioneren. Zodra de persbek goed op de fitting is geplaatst, kan de verbinding worden gemaakt.

De persmachine stopt automatisch zodra de pers (pressing) is gemaakt. Let op: bij een lege accu en niet volbrachte pressing moet de pressing met volle accu opnieuw worden gedaan.