De beste methode voor het aanleggen van vloerverwarming

Door COMWO - 20 juni 2022 - Duurzaam , Verwarming & Airco

De beste methode voor het aanleggen van vloerverwarming, is de methode die bij jouw vloer en wensen past. Het klinkt cliché, maar het is wel zo. We gebruiken een voorbeeld om uit te leggen hoe het precies zit.

Stel, je hebt een jaren ’30 woning. De vloer is vorig jaar geïsoleerd, omdat er toch veel warmte verloren ging. De bovenkant van de kruipruimte is geïsoleerd en het is al een stuk comfortabeler geworden in huis. De volgende stap? Het aanleggen van vloerverwarming. Omdat de vloer dus al geïsoleerd is, heb je geen extra isolatiemateriaal meer nodig. Je kan gebruik maken van draadstaalmatten, zodat je geen hoge opbouwhoogte hebt en dus niet deuren hoeft in te korten.

Heeft de woning nog geen vloerisolatie? Dan heb je twee opties:

 • Een methode gebruiken zónder isolatie en de vloer alsnog los isoleren (bijvoorbeeld vanuit de kruipruimte)
 • Een methode gebruiken mét isolatie zodat de vloer direct geïsoleerd is

Welke van de twee bovenstaande methodes je ook kiest, isoleren is van groot belang. Isolatie voorkomt dat de warmte van de vloerverwarming verloren gaat. Door goede isolatie toe te passen bespaar je veel energie en dus ook geld.

Lees hieronder verder over de methodes met en zonder isolatie, zodat je weet welke methode voor het aanleggen van vloerverwarming bij jou past.

Inhoud van deze blog:

Vloerverwarming aanleggen zonder isolatie

Vloerverwarming zonder isolatie heeft een lage opbouwhoogte. Hierdoor hoef je bijvoorbeeld deuren niet korter te maken, dat scheelt een hoop werk. Uiteraard is het wel belangrijk dat de vloer geïsoleerd is, want door goede isolatie toe te passen bespaar je veel energie en dus ook geld. Kies er dus voor om de kruipruimte te isoleren, dit kan je op twee manieren doen. Optie 1 is de vloer isoleren (het plafond van de kruipruimte), optie 2 is de bodem van de kruipruimte isoleren. De tweede optie is helaas wel minder rendabel.

Kies je voor vloerverwarming aanleggen zonder isolatie? Dan kan je kiezen uit het infrezen van de vloerverwarming of gebruik maken van draadstaalmatten.


Vloerverwarming infrezen

Vaak wordt gedacht dat het infrezen van vloerverwarming veel werk is en veel troep oplevert. Dit valt echter wel mee. Als je vloerverwarming laat infrezen, dan worden de vloerverwarmingsbuizen in de bestaande dekvloer gelegd. Het is dus niet nodig om de dekvloer uit te breken. Ook heb je geen extra opbouwhoogte, je hoeft je deuren dus niet korter te maken.

Het infrezen van de vloerverwarming duurt meestal niet langer dan een dag én is een schone manier van installeren. Tijdens het frezen wordt opvliegend stof meteen opgezogen met een industriële stofzuiger. Na afloop kan je de vloer meteen al afwerken.

 • Geen verhoging van de vloer (geen extra opbouwhoogte)
 • Snel een warme vloer: de vloerverwarmingsbuizen liggen dicht onder het oppervlak
 • De bestaande vloer moet van cement of anhydriet (kalk/gips gebonden gietvloer) zijn
 • Geen mogelijkheid om vloerisolatie aan te brengen onder de buizen (eventueel wel in de kruipruimte)


Draadstaalmatten voor vloerverwarming

Draadstaalmatten zijn roosters die gemaakt zijn van gegalvaniseerd staal. Het gegalvaniseerde staal zorgt ervoor dat de draadstaalmatten duurzaam zijn en niet gaan roesten. De vloerverwarmingsbuizen bevestig je aan de matten met behulp van mattenbinders/drilbinders en een stroppertang zoals de stroppertang van Fix of de stroppertang van Kortpack.

 • Vloerverwarmingsbuizen simpel bevestigen met mattenbinders en een stroppertang
 • Lage opbouwhoogte (vloerisolatie niet meegerekend)
 • Draadstaalmatten zijn niet geïsoleerd, hierdoor kan je zelf bepalen hoe je de vloer wilt isoleren. Je kan er ook voor kiezen om te isoleren vanuit de kruipruimte, zo blijft de opbouwhoogte laag.


Vloerverwarming aanleggen met isolatie

Vloerverwarming met isolatie heeft een hogere opbouwhoogte dan vloerverwarming zonder isolatie. Dit komt doordat de noppenplaat of tackerplaat al voorzien is van isolatie en in de meeste gevallen op de betonnen draagvloer of schuimbetonvloer wordt gelegd. De opbouwhoogte bestaat dus uit de hoogte van de noppen- of tackerplaat plus de dekvloer. Kies je voor vloerverwarming aanleggen met isolatie? Dan kan je gebruik maken van noppenplaten van EPS-hardschuim of tackerplaten van EPS.

Noppenplaten voor vloerverwarming

Noppenplaten bestaan uit een isolatieplaat van EPS-hardschuim en een noppenprofiel. De vloerverwarmingsbuizen worden tussen de noppen gelegd. Zo blijven de buizen op hun plaats en worden ze goed beschermd. De vloerverwarmingsbuizen klem je tussen de noppen, je hebt dus geen bevestigingsmateriaal meer nodig.

De noppenplaten werk je af met een zogenoemde zwevende vloer. Het is daarom van groot belang om randisolatie tegen alle wanden te plaatsen.

 • Snel en gemakkelijk vloerverwarming leggen zonder bevestigingsmateriaal
 • Noppenplaten zijn voorzien van vloerisolatie (maar ook verkrijgbaar zonder isolatie)
 • Geïsoleerde noppenplaten houden de warmte lang vast
 • Hoge opbouwhoogte van minimaal 50 mm (20 mm noppenplaat + 30 mm dekvloer op de buis)

Tip: In ons assortiment hebben we ook noppenplaten die geschikt zijn voor droogbouw. Dat wil zeggen dat je alleen een egalisatielaagje gebruikt als afwerking. Daarna kan je de vloerbedekking zoals parket, laminaat of hout leggen.


Tackerplaten voor vloerverwarming

Tackerplaten zijn isolatieplaten die gemaakt zijn van EPS. EPS is licht en daardoor is het leggen van tackerplaten erg eenvoudig. De tackerplaat wordt aan de bovenkant voorzien van rasterfolie en daar worden de vloerverwarmingsbuizen op vastgemaakt. Dit doe je eenvoudig en snel met behulp van een tackerapparaat, ook wel tackertang, en tackerclips.

 • Licht van gewicht dus eenvoudig te leggen
 • Vloerverwarmingsbuizen eenvoudig bevestigen met tackerclips en een tackerapparaat
 • Tackerplaten zijn voorzien van vloerisolatie
 • Tackerplaten houden de warmte erg lang vast
 • Hoge opbouwhoogte van minimaal 66 mm (20 mm tackerplaat + 16 mm buis + 30 mm dekvloer)