Dimmers van Jung en Klemko

18 juni 2021 - Elektra
Onderwerpen in deze blog:Dimmers van Jung en Klemko

Als we denken aan schakelmateriaal van Jung en Klemko, denken we aan onder andere (led-)dimmers en wipschakelaars. Een wipschakelaar zorgt ervoor dat je verlichting handmatig aan en uit kan zetten. Dimmers zorgen ervoor dat je ook nog de lichthoeveelheid naar wens kan aanpassen. Voluit bij het lezen van de krant, later op de avond meer gedimd voor een warme sfeer. Daarnaast is er ook schakelmateriaal dat automatisch schakelt op basis van beweging of de hoeveelheid daglicht.

We zien steeds vaker dat dimmers vervangen worden door de speciale led-dimmers. De led-dimmers die we in ons assortiment hebben werken met fase aan- of afsnijding en kunnen automatisch of handmatig aangepast worden naar gelang het dimprincipe van de lamp. De afdekmaterialen van de Jung AS500 serie passen mooi op de Jung dimmers, de Klemko dimmer is door middel van een los verloopstukje passend te maken voor draaiknoppen met as-diameter van zowel 4 mm als 6 mm. Hierdoor kunnen afdekknoppen van verschillende merken op deze led-dimmer gebruikt worden.


Waar moet ik op letten als een dimmer ga kopen?

De dimmer bepaalt altijd welke lampen en armaturen ermee gedimd kunnen worden. Niet alle lampen en armaturen zijn geschikt om te dimmen met een dimmer. Slimme verlichting van Phillips Hue is bijvoorbeeld alleen dimbaar via de app. Het is daarom slim om vooraf te controleren welke lampen geschikt zijn om te dimmen met de dimmer. Er zijn dimmers die gebruik maken van fase-afsnijding of fase-aansnijding.

Als je een bestaande dimmer wilt vervangen, kijk dan goed naar de letters en codering op de dimmer zelf om te zien wat hij precies kan dimmen.

Wat is fase-afsnijding en fase-aansnijding?

Fase-afsnijding

Lampen met fase-afsnijding kunnen 100% gedimd worden, dus tot ze helemaal uit zijn. De meeste dimbare lampen worden gedimd met fase-afsnijding en daar zijn ook speciale dimmers voor. Dimmers die met fase-afsnijding dimmen hebben de letters RC of R.C. erop staan. Deze dimmer zijn geschikt voor het dimmen van gloeilampen, ledverlichting, dimbare spaarlampen, 230 V en 12 V halogeen lampen.

Fase-aansnijding

Lampen met fase-aansnijding kunnen tot maximaal 40% gedimd worden en daarmee kan het licht in sommige gevallen nog te fel zijn. Met fase-aansnijding kan een lamp dus nooit 100% gedimd worden. Dimmers die met fase-aansnijding dimmen hebben de letters RL of R.L. erop staan. Deze dimmers zijn geschikt voor het dimmen van gloeilampen en 230 V halogeen lampen. Sommige fase-aansnijdende dimmers kunnen ook ledverlichting dimmen, maar dan moet dat echt specifiek vermeld staan op de dimmer zelf. Dimmers met fase-aansnijding zijn dus NIET geschikt voor 12 V halogeen lampen en dimbare spaarlampen.

  Gloeilampen Ledverlichting Spaarlampen 230 V halogeen lampen 12 V halogeen Dimbereik Letteraanduiding
Fase-afsnijding Ja Ja Ja* Ja Ja 100% RC of R.C.
Fase-aansnijding Ja Nee** Nee Ja Nee 40% RL of R.L.

* Alleen dimbare spaarlampen
** Sommige dimmers kunnen ook ledverlichting dimmen (staat vermeld op de dimmer zelf)


Hoe kies je de juiste dimmer?

Hieronder hebben wij een paar korte tips voor het kiezen van de juiste dimmer:

Tip 1: Controleer of de lampen dimbaar zijn

Helaas zijn niet alle lampen en armaturen dimbaar. Controleer daarom vooraf of de lampen gedimd kunnen worden. Bij ons staat op de productpagina (onder het kopje 'Specificaties') of de lamp dimbaar is of niet. Als je een lamp in de winkel gaat kopen, controleer deze dan goed voordat je hem daadwerkelijk koopt. Vaak staat op de verpakking of een lamp dimbaar is of niet.

Tip 2: Dimmen met fase-afsnijding of fase-aansnijding

Bepaal welke vorm van dimmen je wilt gaan toepassen. Let wel op dat de manier van dimmen ook geschikt is voor het type verlichting dat je wilt gaan dimmen. Het dimbereik is ook anders voor beide principes en dat is dus ook een factor om vooraf rekening mee te houden.

Tip 3: Let op de maximale belasting (watt) van de dimmer

Koop altijd een dimmer die qua belasting tussen de minimale en maximale belasting zit van de lampen.

Voorbeeld: Een dimmer heeft een bereik van 30 W tot 100 W en een lamp heeft een vermogen van 150 W. Hiermee wordt de maximale belasting van de dimmer overschreden en zal de zekering doorbranden met alle gevolgen van dien. Aan de andere kant: een lamp van slechts 15 W zal gaan knipperen of helemaal niet aangaan. Overschrijd nooit de maximale belasting van een dimmer en blijf dus altijd binnen het bereik van de dimmer.

Tip 4: Controleer de letteraanduiding en codering op de dimmer zelf

De letters en coderingen op de dimmer zelf geven eigenlijk alle informatie die je nodig hebt. Als voorbeeld nemen wij een led-dimmer met fase-aansnijding:De 230 V/240 V geeft aan dat hij geschikt is voor 230 volt tot maximaal 240 volt met 50 hertz tot maximaal 60 hertz (Hz). Verder zien wij dat hij een belasting aankan van 6 watt tot maximaal 120 watt. De letters R.L. op de dimmer geven aan dat deze geschikt is voor fase-aansnijding en daarmee is deze dimmer dus geschikt voor het dimmen van gloeilampen en 230 V halogeen lampen. Hij is ook geschikt voor het dimmen van ledverlichting, zoals specifiek vermeld staat op de dimmer. Deze dimmer met fase-aansnijding is dus NIET geschikt voor 12 V halogeen lampen en dimbare spaarlampen.

Uitleg letteraanduidingen

Letter aanduiding Gloeilampen Ledverlichting Spaarlampen 230 V halogeen lampen 12 V halogeen
R Ja Nee  Nee  Ja Nee
C Ja Ja* Ja Ja Ja
L Ja Nee* Nee  Ja Nee 

* Alleen dimbare spaarlampen
** Sommige dimmers kunnen ook ledverlichting dimmen (staat vermeld op de dimmer zelf)


De letters R, C en L op de dimmer zelf geven aan voor welke lampen de dimmer geschikt is om te dimmen. De meeste dimmers zijn geschikt voor meerdere lichtbronnen en daarom staat er vaak RC, RL of RLC op de dimmer. Staan de woorden led op de dimmer, dan is hij ook geschikt voor het dimmen van ledverlichting. Oudere dimmers zullen vaak slechts één letter erop hebben staan en nieuwe meerdere letters.

Bekijk hier onze dimmers en ander schakelmateriaal.