Naar boven
  • Gratis snelle pakket levering voor bestelling boven de € 30,-
  • Een compleet assortiment om jouw klus af te maken
  • 30 dagen bedenktijd en goede retourvoorwaarden

Een combiketel of solo ketel

02 januari 2021 - Cv ketels

Bij cv-ketels zijn er een aantal verschillen waar je op moet letten als je een nieuwe wilt aanschaffen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een combiketel of een solo ketel. In dit stuk zullen wij uitleggen wat het verschil is tussen beide en hoe je kunt bepalen welk van de 2 varianten je nodig hebt.

Combiketel

Je partner doet de afwas en jij geniet van een lekkere warme douche terwijl het in huis heerlijk warm is, dat kan met een combiketel! In Nederland zijn combiketels het populairst. Een combiketel beschikt over één systeem dat ervoor zorgt dat er warm water uit de kraan stroomt en dat de warmte voor de centrale verwarming gestookt wordt. Feitelijk bestaat de combiketel uit een cv-ketel en een boiler in één. Een combiketel warmt het water op door aardgas te verbranden en voert dan het warme water door koperen buizen direct naar de kraan of verwarming. Onder de streep is een combiketel goedkoper dan een solo ketel en boiler los gecombineerd.

Solo ketel

De solo cv-ketel kan alleen het huis verwarmen. De naam van de ketel "solo" geeft dit al aan, hij kan maar één taak uitvoeren en dat is enkel het verwarmen van je woning. Vroeger had bijna iedereen in de keuken een geiser of boiler hangen die de keuken en/of douche voorzag van warm water. Voor de verwarming was dan een solo cv-ketel nodig. De solo cv-ketel is geoptimaliseerd voor maar één taak en dat is meteen het grootste voordeel van de ketel. Als je de solo cv-ketel combineert met een boiler en deze samen aansluit ben je toch nog in staat om warm water te produceren. Je kiest deze cv-ketel als je al een aparte geiser of boiler hebt of van plan bent deze te kopen.

Comfort waarde (CW-label)

Voordat je een HR ketel gaat kopen is het goed om te weten welke comfort waarde (CW) bij jou past. Bij het kiezen van de juiste comfort waarde dien je in acht te nemen wat je warmtevraag is, de grootte van je woning en hoeveel warm water je tegelijk nodig hebt.  Wil je ongestoord kunnen genieten van een warme regendouche en dat iemand anders tegelijkertijd warm water kan pakken om bijvoorbeeld de afwas te doen? Of wacht je even totdat het warme water is gepakt en ga je daarna douchen? Deze gewoontes en wensen zijn factoren die bepalend zijn om de juiste CW te kiezen voor je nieuwe HR ketel. In onderstaande tabel vindt je een overzicht van de comfort waardes en de bijbehorende hoeveel liters warm water per minuut.

COMFORT WAARDE LITER PER MINUUT (40 graden) LITER PER MINUUT (60 graden) WARM WATER IN KEUKEN, DOUCHE EN BAD
CW 3 10 liter 6 liter Niet tegelijk
CW 4 13 liter 8 liter Zeer beperkt tegelijk
CW 5 17 liter 10 liter Beperkt tegelijk
CW 6 20 liter 12 liter Tegelijk