Elektrische radiator: vermogen berekenen

18 juni 2021 - Verwarming & Airco
Onderwerpen in deze blog:Elektrische radiator: vermogen berekenen

Als je wilt weten welke elektrische radiator geschikt is voor jou, dan kan je dit uitrekenen met behulp van ons stappenplan. Het is voor een te kleine elektrische radiator met te weinig vermogen erg moeilijk om een grote ruimte te verwarmen of op temperatuur te houden. Maar hoe weet je hoeveel vermogen je nodig hebt?

Hoe weet ik welke radiator geschikt is voor mijn kamer?

Om te berekenen welke radiator geschikt is voor een bepaalde kamer moeten we rekening houden met een aantal dingen. Denk hierbij aan de afmetingen van de ruimte, de gewenste temperatuur en verschillende correctiefactoren. Met het onderstaande stappenplan helpen wij je met je zoektocht naar de juiste elektrische radiator. Wij zullen in het onderstaande voorbeeld uitgaan van een kleine studeerkamer.

Kubieke meters kamer berekenen -m3

Stap 1: De afmetingen van de ruimte zijn bepalend

Meet de lengte, breedte en hoogte op van de ruimte waar je de elektrische radiator wilt plaatsen. Bereken het aantal kubieke meters met behulp van de som: lengte x breedte x hoogte. Uit deze som komt een getal in m3 uit.

In onze studeerkamer is de lengte 3 meter, de breedte 4 meter en de hoogte 2,5 meter. Onze studeerkamer is (3 x 4 x 2,5) 30 m3.

Gewenste tempratuur radiator

Stap 2: Bepaal de gewenste temperatuur

Vervolgens moet je nadenken over de gewenste temperatuur die je wilt bereiken in de desbetreffende ruimte. Bekijk hiervoor de gewenste temperatuur en het aantal watt per m3 wat erbij hoort in de onderstaande tabel.

Gewenste temperatuur Benodigde aantal watt per m3
24 graden 93 watt
22 graden 85 watt
20 graden 77 watt
18 graden 70 watt
Berekenen aantal watt voor radiator

Stap 3: Vermenigvuldig de inhoud in m3 met het benodigde aantal watt

Op dit moment weet je het aantal kubieke meters van de ruimte en de gewenste temperatuur met het benodigde aantal watt per kubieke meter. Als je deze twee getallen met elkaar vermenigvuldigd, dan komt daar de benodigde watt uit.

In onze studeerkamer willen wij een gewenste temperatuur van 22 ºC bereiken. Daarvoor hebben wij per 85 watt per kubieke meter nodig. Wij hebben dus (30 x 85) 2550 watt nodig om onze studeerkamer te verwarmen naar 22 ºC. 

Vermogen Verwarmbare oppervlakte Verwarmbaar volume
1000 watt 8 - 14 m2 20 - 25 m3
1500 watt 12 - 18 m2 30 - 45 m3
2000 watt 16 - 22 m2 40 - 55 m3
2500 watt 20 - 26 m2 50 - 65 m3
3000 watt 24 - 32 m2 60 - 80 m3
Correctiefactor radiator

Stap 4: Vergeet de correctiefactoren niet

We zijn er bijna, maar we moeten nog rekening houden met enkele correctiefactoren. Correctiefactoren hebben een grote impact op de temperatuur in de desbetreffende ruimte, denk bijvoorbeeld aan slecht geïsoleerde muren of een vrijstaande woning. De impact van de correctiefactoren tellen wij op of trekken wij af van het totaal aantal benodigde aantal watt. Dit gebeurt in percentages van het totaal aantal watt.

Correctiefactor Percentage correctie
2° Celsius hogere temperatuur +10%
Goed geïsoleerde muren -10%
Slechte muurisolatie +15%
Hoek- en vrijstaande woning +10%


Onze studeerkamer heeft slecht geïsoleerde muren en wij wonen in een hoekhuis. Dit betekent dus dat wij +20% moeten optellen bij van het totaal aantal benodigde aantal watt. Dus 20% van 2550 watt is 510 watt en dan hebben wij dus (510 + 2550) 3060 watt in totaal nodig om onze studeerkamer te verwarmen tot 22 ºC.

Elektrische radiator kiezen

Stap 5: Je nieuwe elektrische radiator kiezen

Je hebt nu uitgerekend hoeveel vermogen (watt) je nieuwe elektrische radiator nodig heeft om de ruimte goed te verwarmen. Als één radiator qua vermogen niet in de buurt komt van het aantal watt dat je nodig hebt, dan moet je meerdere radiatoren aanschaffen. In ons rekenvoorbeeld van onze studeerkamer hebben wij in totaal 3060 watt nodig. Wij kunnen dus kiezen voor 2 x 1500 watt of 3 x 1000 watt. Het belangrijkste is dat je onderaan de streep het benodigde aantal watts hebt en dan is het een kwestie van smaak en conform hoeveel radiatoren je daarvoor wilt gebruiken.

Slim besparen met elektrische radiator

Stap 6: Te veel vermogen kan geen kwaad en helpt juist met besparen

Het kan geen kwaad als je een elektrische radiator koopt met teveel vermogen. Sterker nog, dit is vaak beter voor je portemonnee. Een sterkere radiator met meer vermogen kan de ruimte sneller en met minder vermogen verwarmen naar de gewenste temperatuur. De correctiefactor “2 ºC hogere temperatuur” heeft hier ook een invloed. Als je besluit om de ruimte de gewenste 2 ºC hoger te zetten, dan heb je meer vermogen nodig, zo’n +10% meer. In ons rekenvoorbeeld was de gewenste temperatuur 22 ºC graden, maar als wij dat ophogen naar 24 ºC graden, dan hebben wij +10% meer vermogen nodig. Dit komt dan neer op (10% van 2550): 255 watt. Als wij de extra 255 watt optellen bij de 3060 watt, dan hebben wij in totaal dus 3315 watt nodig.

Tip: Houdt dus ook rekening met het eventueel verhogen van de gewenste temperatuur bij de aanschaf van de nieuwe elektrische radiator.

Rekenvoorbeeld elektrische radiator

Rekenvoorbeeld: Onze studeerkamer (samengevat)

Om onze studeerkamer van  30 m3 te verwarmen tot 22 ºC graden hebben wij 2550 watt nodig. Met onze correctiefactoren (slecht geïsoleerde muren en een hoekwoning) moeten wij er nog +20% bij optellen. In totaal hebben wij 3060 watt nodig. Als wij de gewenste temperatuur met 2 ºC graden willen verhogen, dan hebben wij daarvoor nog 255 watt extra nodig. Dit zorgt er dus voor dat wij ons totaal opschroeven naar 3315 watt.

Bekijk ons assortiment elektrische radiatoren