EPDM dakbedekking leggen in 8 stappen

Door COMWO - 08 april 2022 - Dak & Zink
Onderwerpen in deze blog:


EPDM dakbedekking leggen in 8 stappen

EPDM is een rubbersoort met een hoge elasticiteit en biedt een zeer sterke bescherming aan je dak. Regen en uv-straling heeft geen invloed op dit materiaal en daarom gaat EPDM erg lang mee. Het is dan ook niet gek dat EPDM ontzettend populair is tegenwoordig.

Het leggen van EPDM is eenvoudig, maar zoals altijd is een goede voorbereiding het halve werk. Bekijk dus eerst wat je nodig hebt voordat je het dak op gaat.

Benodigdheden voor het bedekken van je dak met EPDM

De eerste en belangrijkste stap is het voorbereiden van je klus. Dit doe je door de juiste materialen klaar te leggen, zodat je straks in één keer het stappenplan kan volgen.

De volgende materialen én gereedschappen zijn nodig voor deze klus:

Klein oppervlak te bedekken? Gebruik dan:

Groot oppervlak te bedekken? Gebruik dan:

Optioneel: benodigdheden voor het isoleren van je dak:

Het stappenplan

Nu je alle benodigdheden hebt, kan je beginnen met het bedekken van het dak.

1. Dak isoleren met isolatieplaten

Kies je ervoor om je dak te isoleren met isolatieplaten, dan is nu het moment. De PIR-platen kan je zowel aan de onderkant als bovenkant van het platte dak bevestigen. In de meeste gevallen kies je ervoor om de PIR-platen op het dak te bevestigen. Om de PIR-platen te bevestigen maak je gebruik van isolatieplaatschroeven (ook wel dakschroeven/spaanschroeven) en purschuim. Over de isolatielaten breng je vervolgens dampremmende folie aan en de bevestig je met dampremmende tape aan de platen.

2. Schoonmaken van het dak

Om ervoor te zorgen dat het EPDM goed verlijmd kan worden, moet het oppervlak schoon, vetvrij, stofvrij en droog zijn. Zorg er ook voor dat scherpe delen van het dak verwijderd zijn. Het dak kan je schoonmaken met lauw water, ammoniak en een bezem. Zorg ervoor dat het dak droog is voordat je verder gaat met stap 3.

3. Dakbedekking uitrollen

Rol de dakbedekking uit over je dak en vouw bij alle randen 20 centimeter terug. Laat het EPDM ongeveer 1 uur rusten. Rol daarna het EPDM op tot de helft van het dakoppervlak.

4. Verlijmen van het EPDM

Breng de lijm aan op de vrije helft van het dak. De lijm breng je alleen aan op de ondergrond en niet op het EPDM. Rol het EPDM terug op het dak. De vouwen die nog in het EPDM zitten kan je er uit rollen met de aandrukroller. Rol dan ook meteen alles na, zodat je zeker weet dat het EPDM goed contact heeft gemaakt met de lijm. Doe vervolgens hetzelfde met de andere helft.

Let op: Volg altijd de beschrijving op de lijm. De ene lijm kan je meteen bedekken met EPDM en bij de andere lijm is er sprake van een wachttijd.

5. Randen afwerken

Het is tijd om de randen te verlijmen en af te werken. De instructies verschillen per fabrikant, maar wat een zekerheid is, is dat de lijm op zowel de ondergrond als op het EPDM aanbracht moet worden. Breng met een blokkwast of bokkenpoot de lijm aan. De lijm moet worden aangebracht vanaf 10 centimeter op het dakvlak tot aan de bovenzijde van de dakrand. Druk het EPDM daarna goed aan met de aandrukroller.

6. Hoeken maken

De hoeken maak je niet door het EPDM in te knippen, maar door te vouwen. Doordat je gaat vouwen voorkom je een grotere kans op lekkages. De vouwt de hoek tot een puntzak. De hoek kan je dan verlijmen op de dakrand. Het overtollige EPDM kan je uiteraard wegsnijden met een Stanley mes.

7. Plaatsen van de hemelwaterafvoer

Hemelwater afvoeren is van groot belang bij een plat dak. Meer over het afvoeren van hemelwater van een plat dak lees je in onze blogs:

8. Deklijsten bevestigen

Om het geheel netjes af te werken bevestig je deklijsten. Zorg ervoor dat de deklijsten de mogelijkheid hebben om uit te zetten bij warm weer en weer te krimpen bij kouder weer.

Voordelen van EPDM dakbedekking

EPDM heeft ontzettend veel voordelen, zo heb je al kunnen zien dat je EPDM kan aanbrengen met lijm en dat je dit niet hoeft te branden zoals bitumen. We zetten de voordelen voor je op een rijtje:

  • EPDM is zo goed als onderhoudsvrij. We raden wel aan om één of twee keer per jaar het dak te ontdoen van bladeren en vuil. Controleer ook meteen de hemelwaterafvoer.
  • EPDM dakbedekking is makkelijk te leggen. EPDM is licht van gewicht en je hebt geen primer of brander nodig.
  • EPDM is naadloos aan te brengen omdat het op maat verkrijgbaar is.
  • EPDM is bestand tegen weersinvloeden zoals regen en uv-straling.
  • EPDM is wortelwerend en hiermee dus ook erg geschikt voor een sedumdak/groendak.
  • EPDM is duurzaam en gaat zeker 50 jaar mee. Dit is gemiddeld zo'n 30 jaar langer dan bitumen.
  • EPDM is bestand tegen vliegvuur van bijvoorbeeld vuurwerk of een vuurkorf.