Geen drinkwater meer verspillen? Koop een beregeningspomp

Door COMWO - 01 juni 2022 - Duurzaam , Waterpompen

Je hebt besloten dat je geen drinkwater meer wilt verspillen bij het besproeien van de tuin. Een goede stap voor het milieu! Door geen gebruik meer te maken van drinkwater voor het besproeien van de tuin verbruik je zo een 1.100 liter drinkwater minder (bron: Milieucentraal). De financiële besparing is niet groot, je zal dit dus eigenlijk niet merken in je portemonnee. Eén kuub water, 1.000 liter, kost namelijk € 0,87 (bron: Waternet). Het besproeien van de tuin met regenwater of slootwater doe je dus vooral met het oog op duurzaamheid.

Een beregeningspomp heeft een lange levensduur. Het is dus erg onwaarschijnlijk dat je elke paar jaar een nieuwe moet kopen. Omdat je niet vaak een beregeningspomp aanschaft is het ook niet gek dat je niet zo goed weet waar je op moet letten bij het kopen van zo een pomp. Daarom hebben wij deze blog geschreven, zodat je goed geïnformeerd een nieuwe of vervangende beregeningspomp kan kopen. We vertellen je ook meteen waar je de beregeningspomp nog meer voor kan gebruiken, wat de andere voordelen zijn en we geven je tips mee met betrekking tot het gebruik van de pomp.

Inhoud van deze blog:

Wat is een beregeningspomp?

Een beregeningspomp is een zelfaanzuigende pomp die water uit een bron haalt. Denk aan slootwater, vijverwater of regenwater uit de regenton. De pomp zuigt het water aan tot een diepte van 8 meter. Dit doet de pomp met behulp van een aanzuigslang. Vervolgens sproeit het water er onder hoge druk weer uit. Dit water gebruik je vervolgens om de tuin te besproeien.

Waar moet ik rekening mee houden bij het kopen van een beregeningspomp?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is daarom goed om van te voren te bedenken of de aanzuigdiepte van de beregeningspomp voldoet. Over het algemeen is de aanzuigdiepte 8 tot 9 meter. Heb je meer aanzuigdiepte nodig? Dan volstaat de beregeningspomp niet. We raden je dan aan om te kijken naar een bronpomp.

Voldoet de aanzuigdiepte van de beregeningspomp? Dan is het tijd om te kijken naar andere specificaties. Hoeveel liter per uur wil je kunnen oppompen? Hoeveel sproeiers wil je installeren? Je kan bij ons terecht voor de DAB Jet 300 die maar liefst 10.700 liter per uur kan oppompen en geschikt is voor 10 sproeiers. Kan je toe met een minder grote hoeveelheid water? Kies dan voor een DAB Gardenjet, geschikt voor 3.600 liter en 3 sproeiers of 4.800 liter 5 sproeiers.

Waar kan ik een beregeningspomp voor gebruiken?

De beregeningspomp is niet alleen in te zetten bij het besproeien van de tuin. De pomp kan je ook gebruiken voor het legen van de vijver of het zwembad, bijvoorbeeld in het geval van onderhoud.

De beregeningspomp kan je ook gebruiken voor het toevoegen van water voor sanitaire toepassingen, denk hierbij aan het toilet, de wasbak of de wasmachine. De pomp is ook te gebruiken voor watertoevoer naar de buitenkraan of de hogedrukspuit. Voor dit soort toepassingen is het van belang om een droogloopbeveiliging te hebben zoals de DAB Control-D droogloopbeveiliging.

Wat zijn de voordelen van een beregeningspomp?

  • Je verspilt geen drinkwater, omdat je de tuin besproeit met regenwater of oppervlaktewater.
  • Het gebruiken van regenwater of oppervlaktewater is beter voor je planten. Het kalk uit drinkwater verandert namelijk na verloop van tijd de pH-waarde van de grond, waardoor je planten niet optimaal meer groeien.
  • Je kan gebruik maken van een sproeisysteem. De beregeningspomp verhoogt ook de waterdruk en daarom is het mogelijk om sproeiers te bevestigen die je tuin besproeien. Het besproeien van de tuin kan je ook automatiseren door gebruik te maken van een sproeicomputer
  • De beregeningspomp is makkelijk te verplaatsen en daardoor overal in de tuin te gebruiken. Het enige waarvoor je moet zorgen, is dat je stroom ter beschikking hebt.

Tips voor het gebruik van de beregeningspomp

  • Gebruik je vuilwater? Dan heb je een voorfilter nodig. Een voorfilter houdt kleine bestanddeeltjes tegen die anders de pomp beschadigen. Er zijn ook aanzuigslangen met al een filter toegevoegd, zoals de Gardena aanzuigslang met zuigfilter en terugslagklep.
  • Beregeningspompen hebben veelal een maximale aanzuigdiepte van 8 meter. Zet daarom de pomp naast de waterbron. Kan dit niet? Probeer dan de pomp zo dicht mogelijk bij de bron te zetten. Heb je extra lengte nodig? Verleng dan de aanzuigslang. Horizontaal verpompen kost minder capaciteit dan verticaal verpompen. Enkele horizontale meters extra is dus geen probleem.
  • Zorg ervoor dat er geen water met lucht verpompt wordt: hierdoor kan de pomp niet zijn volledige capaciteit gebruiken. Komt het toch voor? Ontlucht dan de aanzuigslang.
  • Voorkom dat de pomp droog gaat lopen. Alle beregeningspompen uit ons assortiment zijn natlopers. Dat wil zeggen dat de pomp gekoeld wordt door het water dat er doorheen stroomt. Als de pomp te lang geen water aanzuigt, dan wordt de pomp te heet en dit kan de pomp fataal worden.

Mag ik de beregeningspomp gebruiken tijdens een sproeiverbod?

Dat het in Nederland veel en vaak kan regenen, dat weten we. Maar helaas hebben we ondertussen ook steeds vaker te maken met periodes van droogte. De waterschappen kunnen dan een sproeiverbod instellen, dat wil zeggen dat je geen gebruik mag maken van oppervlaktewater uit beken, sloten en kanalen. Dit geldt niet alleen voor de boeren of grootverbruikers, maar ook voor jou als je de tuin wilt besproeien. Je kan de beregeningspomp dan niet inzetten voor het besproeien van de tuin, behalve als deze aangesloten is op je regenton en daar nog water in zit.

Ga je toch de tuin besproeien met oppervlaktewater? Dan riskeer je als particulier een boete van € 500 en als bedrijf een boete van € 1.500.