Goed voorbereid op brand: brandblussers

Door COMWO - 03 mei 2022 - Huisbeveiliging
Onderwerpen in deze blog:


Goed voorbereid op brand: Brandblussers

Je hoopt het nooit mee te maken, brand in je woning of in het bedrijfspand. Tóch is het verstandig om hier goed op voorbereid te zijn. Het is dus de hoogste tijd om aandacht te besteden aan hoe goed wij voorbereid zijn op brand.

In de serie ‘Goed voorbereid op brand’ gaan we in op verschillende onderwerpen, deze keer: brandblussers. Een beginnende brand kan je namelijk vaak zelf blussen, maar doe dit alleen als je zonder gevaar kunt wegkomen.

Brandblusser kopen volgens brandklasse

Wanneer je denkt aan het blussen van een brand, dan denk je waarschijnlijk aan een poeder- of schuimblusser. Dat is ook niet zo gek, want de meest branden kan en mag je hiermee blussen.

Er zijn ook branden die je niet kan en mag blussen met zo een blusser. Om onderscheid te maken tussen de soorten branden hebben we brandklassen. Aan de hand van de brandklasse kan je dan ook zien welk blusmiddel je moet gebruiken.

  • Brandklasse A: Vaste stoffen zoals hout en meubels
  • Brandklasse B: Vloeibare stoffen zoals benzine en aceton
  • Brandklasse C: Gassen zoals propaan en aardgas
  • Brandklasse D: Metaal zoals aluminium en magnesium
  • Brandklasse F: (Frituur)olie en vetten zoals bakolie of frituurvet

Brandklasse E ontbreekt en dat klopt. Brandklasse E is een elektriciteitsbrand en is in Nederland vervallen. Dit is omdat elektriciteit zelf niet brand. Stel er is sprake van een kortsluiting en de computer vliegt daardoor in brand, dan brandt de computer en niet de elektriciteit. Dit is dan een brandklasse A brand.

De meeste branden kan en mag je blussen met een poeder- of schuimblusser. Een poederblusser is geschikt voor branden met brandklasse A, B en C. Er zijn ook poederblussers die geschikt zijn om een brand uit klasse D (metaalbrand) te blussen. Let er dan wel op dat deze klasse ook op de blusser zelf staat aangegeven.

Een schuimblusser is geschikt voor branden met brandklasse A en B. Er zijn ook schuimblussers die geschikt zijn om een brand uit klasse F (olie/vetbrand) te blussen. Let er dan wel op dat deze klasse ook op de blusser zelf staat aangegeven.

Brandklasse Wat staat in brand? Blusmiddel
A Vaste stoffen zoals hout en meubels
B Vloeibare stoffen zoals benzine en aceton
C Gassen zoals propaan en aardgas
D Metaal zoals aluminium en magnesium
  • Poederblusser geschikt voor klasse D
F (Frituur)olie en vetten zoals bakolie of frituurvet
  • Vetblusser
  • Schuimblusser geschikt voor klasse F


Het verschil tussen een poederblusser en een schuimblusser

Een schuim- en poederblusser lijken op elkaar, maar er zit toch wel degelijk verschil in. Je blust met beide blussers ongeveer dezelfde branden, A en B, maar met een poederblusser kan je ook C en D branden blussen. Een schuimblusser blust daarentegen weer F branden (let op: Dit is afhankelijk van de poeder- of schuimblusser die je koopt).

Het grootste verschil heeft betrekking op de schade achteraf. Een poederblusser laat veel nevenschade achter na het blussen van de brand, dit komt door de chemicaliën die hierin verwerkt zijn. Een schuimblusser bestaat alleen uit water en schuim en laat hierdoor een stuk minder schade achter.

Laat je poederblusser en schuimblusser controleren

Een brandblusser zoals een poederblusser of schuimblusser moet iedere 10 jaar gecontroleerd worden. Maar je doet er goed aan als je dit vaker laat doen; eens per 2 jaar bijvoorbeeld. Na 20 jaar heeft de blusser zijn beste tijd gehad en moet je hem vervangen.

Heb je de brandblusser gebruikt? Laat hem dan opnieuw vullen of vervang hem. Zo weet je zeker dat je bij een eventueel volgend beginnend brandje niet zonder zit.

Wanneer gebruik je een blusdeken?

* Blusdekens zijn geschikt om beginnende branden te doven. Je kan een blusdeken gebruiken bij een kleine keukenbrand, brand in een prullenbak of om iemands kleding te blussen. Handig om te onthouden: Gebruik een blusdeken alleen als de brand niet groter is dan een voetbal.

Let op: Blusdekens zijn niet geschikt bij een vlam in de pan of een frituurbrand.