Help! Mijn nieuwe thermostaat doet het niet op mijn cv-ketel!

Door COMWO - 20 januari 2022 - Thermostaten
Onderwerpen in deze blog:


Help! Mijn nieuwe thermostaat doet het niet op mijn cv-ketel!

Een nieuwe thermostaat kan ervoor zorgen dat je bespaart op je gasverbruik, vooral als je voorheen gebruik maakte van een oude thermostaat die de ketel op basis van het aan/uit protocol aanstuurt.

Een nieuwe thermostaat kan er dus voor zorgen dat er meer geld in je portemonnee overblijft, maar dan moet ‘ie het wel doen.

Het probleem oplossen

Je bent helemaal blij met je nieuwe thermostaat en hoopt flink te gaan besparen. Maar… hij lijkt het niet te doen. Wat nu?

Controleer de voeding

Werkt je thermostaat op batterijen? Controleer dan voor de zekerheid of de batterijen niet bijna leeg of leeg zijn. Het zou zonde zijn om alles te controleren terwijl dit het probleem al opgelost. Een thermostaat zonder voeding kan namelijk geen signaal doorgeven aan de cv-ketel.

Werkt je thermostaat op netstroom? Controleer dan of de thermostaat ook daadwerkelijk stroom ontvangt. We raden je aan om de thermostaat aan te sluiten op de stroomkabels die uit de muur komen op de plek waar je vorig thermostaat geïnstalleerd was. (Wel eerst even de netspanning eraf halen uiteraard). In de handleiding van je thermostaat kan je vinden hoe je de kabels precies aansluit.

Controleer het communicatieprotocol

Om ervoor te zorgen dat je nieuwe thermostaat je cv-ketel kan aansturen, moeten deze allebei gebruik maken van hetzelfde communicatieprotocol.

Je thermostaat communiceert met de cv-ketel middels een communicatieprotocol. Eén van deze manieren om te communiceren is OpenTherm. Een groot voordeel van OpenTherm-producten is dat cv-ketels en thermostaten van verschillende merken onderling met elkaar kunnen communiceren. OpenTherm heeft daarnaast als positieve eigenschap dat de cv-ketel modulerend wordt aangestuurd (als deze modulerend is ingericht).

Een andere manier om te communiceren is EMS. EMS staat voor Energy Management System en is een communicatieprotocol ontwikkeld door Nefit.

Het is mogelijk om vanaf elk protocol naar EMS te gaan door de Nefit/Bosch EasyControl adapter te gebruiken. Daarnaast is het ook mogelijk om vanaf EMS naar OpenTherm te gaan via de Nefit OpenTherm converter.

Er zijn ook nog fabrikanten met een eigen communicatieprotocol, zoals ATAG en Vaillant. Je kan middels een van de volgende aansluittabellen controleren of je nieuwe thermostaat op je cv-ketel past:

Aansluittabel Honeywell
Aansluittabel Nefit/Bosch EasyControl

Is de thermostaat juist aangesloten?

De thermostaat moet op de juiste manier worden aangesloten op de cv-ketel. Controleer dit aan de hand van de installatiehandleiding.

Is je thermostaat aangesloten (geweest) op een te hoge spanning?

In Nederland worden de thermostaten altijd met 24 volt aangestuurd. In België is dat in de meeste gevallen met 230 volt. Let hier dus goed op bij de aanschaf van je (nieuwe) thermostaat. Wanneer je een 24 volt thermostaat aansluit op de 230 volt klem, brandt de thermostaat direct door en is hij dus kapot.

De thermostaat die (bijna) altijd past

De Honeywell Home Lyric T6 en de Honeywell Home Lyric T6R zijn geschikt voor aan/uit en OpenTherm modulerende cv-ketels. Deze thermostaten werken in principe niet op het EMS systeem van Nefit, maar dit is wel mogelijk met de Nefit OpenTherm converter.

Een nieuwe thermostaat kopen

Heb je nog geen nieuwe thermostaat, maar wil je er wel een aanschaffen? Dan is het van belang om te controleren of je cv-ketel geschikt is voor de thermostaat die je op het oog hebt. Gebruik hiervoor een aansluittabel, zoals deze van Honeywell. Deze aansluittabel laat zien welke thermostaten van Honeywell op ketels van onder andere Bosch/Nefit, Intergas, Vaillant en Remeha passen.