Hoe isoleer je verwarmingsbuizen?

Door COMWO - 21 december 2021 - Duurzaam , Verwarming & Airco

Hoe isoleer je verwarmingsbuizen?

De gasprijzen zijn de afgelopen tijd explosief gestegen. Besparen op gas is daarom geen overbodige luxe meer.

We weten dat we kunnen besparen door te isoleren, denk bijvoorbeeld aan vloerisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie. Al deze manieren van isoleren vragen om een flinke investering en dat is niet altijd mogelijk. Daarom hebben wij ook een ander idee voor je: het isoleren van verwarmingsbuizen.

Een gemiddeld huishouden heeft ongeveer 10 tot 20 meter leidingwerk wat geïsoleerd kan worden. Als we dan uitgaan van 20 meter en een gemiddelde prijs van nog geen € 5,- per 2 m buisisolatie, komen we uit op een investering van slechts € 50,-.

Benodigdheden voor deze klus:

Voordat je begint met het isoleren van je verwarmingsbuizen, moet je ervoor zorgen dat alle benodigdheden aanwezig zijn. De volgende materialen én gereedschappen zijn nodig voor deze klus:

Gereedschap voor deze klus:

Het stappenplan

Nu je alle benodigdheden hebt, kan je beginnen met het isoleren van de verwarmingsbuizen.

Stap 1: Meten van de verwarmingsbuizen

Als het goed is heb je al bekeken hoeveel Climaflex buisisolatie je nodig hebt. Je wilt natuurlijk niet met te weinig materiaal zitten halverwege je klus. Heb je ook rekening gehouden met de diameter van de buis? Als je de juiste isolatie hebt, dan kan je beginnen. Meet hoeveel buisisolatie je nodig hebt voor alle stukken van de verwarmingsbuizen. Teken dit eventueel af met het Lyra Pica Dry markeerpotlood.

Stap 2: Op maat snijden van de buisisolatie

Na het markeren van de buisisolatie kan je beginnen met het afsnijden ervan. Je doet dit met behulp van een Stanley Dynagrip uitschuifmes. Snijd vervolgens de buis in de lengte open.

Stap 3: Plaatsen van de buisisolatie

Bij de vorige stap heb je de isolatiebuis in de lengte hebt open gesneden is het gemakkelijk om de isolatie om de verwarmingsbuis te plaatsen.

Stap 4: Maak de hoeken en T-stukken

Iets waar je even extra aandacht aan moet besteden is het maken van de hoeken en T-stukken. Bochten verdelen we onder in bochten met een radius van maximaal 5 cm en een radius groter dan 5 cm.

Bochten met een radius van maximaal 5 cm

Snijd twee stukken buisisolatie af die om de verwarmingsbuis passen. De uiteinden snijd je af in een hoek van 45 graden. Dit kan je eventueel doen met behulp van een verstekbak. Deze uiteinden schuif je tegen elkaar aan en je plakt de stootnaad af met hr-tape.

Bochten met een radius van groter dan 5 cm

Het op maat snijden van een stuk isolatiebuis voor een bocht met een radius groter dan 5 cm werkt net even anders. Leg de buisisolatie met de lengtesnede naar boven. Daaruit snijd je twee hoeken van elk 30 graden uit.

Let op: snijd de buisisolatie niet helemaal door. De verbinding omwikkel je met hr-tape.

T-stukken

Een T-stuk is gemakkelijk te maken, maar het is misschien wel even fijn om te weten hoe je dit precies doet. Je begint met de doorlopende buisisolatie. Hieruit snijd je een stuk van 45 graden (bij het aansluitpunt met de andere verwarmingsbuis). Bij de aansluitende isolatiebuis snijd je het uiteinde af zodat deze een punt vormt met een hoek van 45 graden. De buizen sluiten nu perfect op elkaar aan, maar vergeet niet om dit ook weer te omwikkelen met hr-tape.

Welke verwarmingsbuizen isoleer je?

Het is niet nodig om alle verwarmingsbuizen in je huis te isoleren. Het is vooral handig om dit toe te passen in ruimtes waar warmte verloren gaat; onverwarmde ruimtes. Hoe kouder de ruimte, hoe meer warmte er namelijk verloren gaat.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Onverwarmde zolders en garages
 • De kruipruimte
 • Achter knieschotten van schuine daken
 • De meterkast en de technische ruimte

Let op: warmwaterleidingen mogen niet geïsoleerd worden, dit in verband met het risico op legionella.

Voordelen van leidingisolatie

Het isoleren van je verwarmingsbuizen heeft een aantal voordelen:

 • Besparen op je gasverbruik
  Door het isoleren van je verwarmingsbuizen bespaar je op je gasverbruik. Fijn voor de portemonnee en voor het milieu. De besparing is zo een 3 m3 gas per meter per jaar. Als we uitgaan van het feit dat we 20 meter verwarmingsbuis hebben geïsoleerd, komt dit neer op € 76,80. We hebben hierbij gerekend met de gasprijs van 19 november 2021 (€ 1,28 per m3).

 • Het verhelpen van tikkende leidingen
  Tikkende leidingen ontstaan door het opwarmen en afkoelen van de leidingen. De leidingen gaan hierdoor werken, ze zetten uit en krimpen weer in. Dit kan je verhelpen door het isoleren van de buizen. Mocht dit niet helpen tegen de tikkende buizen, dan is het slim om de cv te ontluchten.

 • Je leidingen beschermen tegen de kou
  Buisisolatie zorgt ervoor dat je de leidingen ook beschermt tegen eventuele kou, bijvoorbeeld op plekken waar ze gevoelig zijn voor bevriezing. Denk dan bijvoorbeeld aan de garage.