Hoe kan je het energieverbruik van de circulatiepomp terugdringen met een pompschakelaar?

Door COMWO - 13 april 2022 - Duurzaam , Waterpompen

Een circulatiepomp, vooral een eenvoudiger of ouder model, staat 24 uur per dag aan. Elke week, elke maand, elk jaar, ook als je op vakantie bent. Dit zorgt ervoor dat een circulatiepomp 8760 draaiuren per jaar heeft. Dat is erg flink, maar gelukkig kan je hierop ook gemakkelijk besparen. Dit kan je doen door gebruik te maken van een pompschakelaar.

Een pompschakelaar dringt het energieverbruik van de circulatiepomp terug. Dat komt doordat de schakelaar ervoor zorgt dat de pomp niet onnodig draait. Je gaat van 8760 draaiuren per jaar naar ongeveer 850 uur. Momenteel (april 2022) is de stroomprijs gemiddeld 0,635 euro per kWh (bron: Overstappen.nl). Dat betekent dus dat je € 333,76 aan stroom betaald per jaar als je geen gebruik maakt van een pompschakelaar. Kies je ervoor om een pompschakelaar toe te passen dan betaal je € 32,39 per jaar. Dit levert een besparing op van maar liefst € 301,37. De investering in een pompschakelaar heb je er dus erg snel uit.

Wil je meer weten over het terugdringen van je energieverbruik met een pompschakelaar? Of wil je meer weten over hoe een pompschakelaar werkt? Lees dan snel verder.

Inhoud van deze blog:

Wat is een pompschakelaar?

Een pompschakelaar is een klein apparaat dat ervoor zorgt dat de circulatiepomp aan- en uitgaat op basis van de temperatuur van de aanvoerleiding.

Hoe werkt een pompschakelaar?

De pompschakelaar stop je in het stopcontact en je sluit de circulatiepomp vervolgens aan op de pompschakelaar. De meegeleverde sensor sluit je aan op de aanvoerleiding. Als je de temperatuur omhoog doet via de thermostaat, wordt de aanvoerleiding warmer. De temperatuur gaat omhoog en de sensor van de pompschakelaar registreert dit. Als de temperatuur boven de ingestelde inschakeltemperatuur komt (standaard 28 graden Celsius), dan zet de pompschakelaar de circulatiepomp aan. Als je de temperatuur omlaag doet, dan koelt de aanvoerleiding weer af. De pompschakelaar registreert dit weer en schakelt de circulatiepomp uit.

Heb je lange tijd geen warmte nodig, zoals in de zomer? Dan laat de pompschakelaar je circulatiepomp eens in de 12 of 24 uur even een paar minuten draaien. Hiermee wordt kalkaanslag voorkomen en dit komt de levensduur van je circulatiepomp ten goede.

Welke pompschakelaar is geschikt voor mijn circulatiepomp?

Een pompschakelaar heeft alleen nut als je een pomp hebt die 24/7 draait. Als je een slimme circulatiepomp hebt, zoals bijvoorbeeld de Grundfos ALPHA2 dan is een pompschakelaar niet nodig. Deze pomp zet zichzelf al in standby modus als er geen warmtevraag is.

In ons assortiment hebben we pompschakelaars van The Dynamic Way. De Dynamic Way pompschakelaar is een multifunctionele schakelaar voor verwarming of koeling en wordt geleverd inclusief interne en externe sensor. Dankzij de beide sensoren is het apparaat zowel een schakelaar als een thermostaat. Hierdoor is deze pompschakelaar voor verschillende situaties inzetbaar. Deze pompschakelaar is ook verkrijgbaar met wifi en is daarmee op afstand te bedienen met de bijbehorende app.

Energie besparen met een nieuwe circulatiepomp

Er zijn twee manieren om het energieverbruik van je circulatiepomp te verminderen:

  • de oude circulatiepomp vervangen voor een moderne circulatiepomp
  • een pompschakelaar aanschaffen

Een nieuwe circulatiepomp kost flink wat meer dan een pompschakelaar. Omdat het tegenwoordig allemaal al duur genoeg is, gingen we in deze blog in op de pompschakelaar: Een goedkope manier om ervoor te zorgen dat je circulatiepomp minder energie verbruikt.

Uiteraard kan je er ook voor kiezen om een geheel nieuwe circulatiepomp aan te schaffen. De pompen die tegenwoordig worden gemaakt zijn een stuk zuiniger. Kijk bijvoorbeeld naar de Grundfos ALPHA2, deze past zich automatisch aan door gebruik te maken van de slimme AUTOADAPT functie.

Wil je een nieuwe circulatiepomp kopen? Lees dan onze blogs hierover, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.