Hoe kan je vocht in huis bestrijden?

Door COMWO - 02 juli 2021 - Mechanische ventilatie
Onderwerpen in deze blog:Hoe kan je vocht in huis bestrijden?

Er kan schimmelvorming ontstaan wanneer je last hebt van vocht in huis. Te veel vocht in huis is dan ook schadelijk voor je huis en je eigen gezondheid. Wij geven een aantal tips om vochtproblemen in huis te voorkomen.

Wat kan je doen tegen vocht in huis?

Weet dat je niet de enige bent met vochtproblemen in huis, dit soort problemen komen namelijk vaak voor. Vocht in huis is onder andere te herkennen aan een muffe geur, algen op de muur, condens op de ramen of zilvervisjes en pissebedden. Er zijn een aantal eenvoudige tips om vocht in huis te bestrijden. Denk hierbij aan het regelmatig schoonmaken van de ventilatieroosters, het isoleren van de woning, de afzuigkap aan zetten tijdens het koken of door middel van goede ventilatie in huis.

Maar wat voor ventilatie heb je dan nodig? Hieronder leggen we de verschillende soorten ventilatie uit en vertellen we hoe deze het beste kunnen worden toegepast.

Verschillende soorten ventilatie

Om vocht in huis te voorkomen en/of te minimalieren zijn er een aantal verschillende soorten ventilatiemogelijkheden:

Natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie is de meest eenvoudige oplossing voor de aanvoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht. Deze manier van ventileren komt vooral voor bij oudere woningen. Bij natuurlijke ventilatie maak je gebruik van roosters in de binnen- en buitenmuur, een pijp in het plafond met ventilatieroosters, een afzuigkap in de keuken of ventilatoren in de badkamer of het toilet. Met een badkamerventilator met vochtsensor springt de badkamerventilator automatisch aan wanneer er vocht wordt gedetecteerd.

Mechanische ventilatie

Bij mechanische ventilatie voert een ventilatiemotor vervuilde lucht af via luchtkanalen door het huis naar buiten. Deze mechanische ventilatie wordt aangestuurd door een schakelaar met twee of drie standen, afhankelijk van het model of het merk. Per stand wordt er een andere hoeveelheid lucht afgevoerd. De aanvoer van frisse lucht komt vanuit de ventilatieroosters of via ramen met een ventilatiestand. Deze mechanische woonhuisventilator is een voorbeeld van een compleet pakket voor mechanische ventilatie.

Balansventilatie

Een andere optie is balansventilatie. Een balansventilatiesysteem is een andere vorm van mechanische ventilatie. Het verschil hierin is dat er met een balansventilatiesysteem evenveel lucht wordt aangevoerd als dat er wordt afgevoerd. Een balansventilatiesysteem komt vaak voor in de vorm van een WTW-unit, oftewel warmte terugwin unit. De aanvoer van frisse lucht gebeurt via ventielen in alle verblijfsruimten in huis. Een balansventilatiesysteem/WTW-unit gebruikt de warmte van de afgevoerde lucht om de verse lucht van buiten op te warmen. Hiermee behoud je ongeveer 80% tot 90% van de warmte die anders de woning zou verlaten. Bekijk hier onze WTW-units.

Wij raden aan om gebruik te maken van één van deze ventilatiemethoden om vochtvorming of condensatie te voorkomen in huis en zo voor een gezond binnenklimaat te zorgen.

Op zoek naar een ventilatiebox? Ons ventilatieboxen assortiment
Op zoek naar een (badkamer)ventilator? Ons ventilatoren assortiment