Naar boven
  • Gratis snelle pakket levering voor bestelling boven de € 30,-
  • Een compleet assortiment om jouw klus af te maken
  • 30 dagen bedenktijd en goede retourvoorwaarden

Hoe maak ik mijn HR ketel energiezuinig?

02 oktober 2020 - Cv ketels

Een HR ketel die weet hoe het de warmtevraag moet moduleren is energiezuiniger dan een ketel die alleen op basis van een aan/uit vraag gestuurd kan worden. Maar nog belangrijker is dat u een energiezuinige HR ketel heeft waarvan de eigenschappen overeenkomen met uw situatie. 

Wat wilt u verwarmen?

Moduleren is belangrijk. Belangrijker dan kunnen moduleren is dus dat u het juiste vermogen kiest.

Het vermogen van cv-ketels wordt aangeduid in kiloWatt. Hoeveel vermogen de nieuwe cv-ketel nodig heeft is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld van de comfortwaarde (CW), het verwarmingsgebruik, type woning, de mate van isolatie en de grootte van de woning. Zo verliest een vrijstaand huis meer warmte dan een tussenwoning. Dit geldt ook voor goed geïsoleerde woningen. 

Heeft u een goed geïsoleerde woning? Dan heeft u minder vermogen nodig.

Formule

Er is een formule beschikbaar, waarmee u ruw kunt berekenen hoeveel vermogen uw nieuwe cv-ketel nodig zou hebben voor het grootste wooncomfort. De formule luidt als volgt: 

De gewenste temperatuur in huis x de grootte van de woning in m3 x 3,86 = het vermogen van de cv-ketel in kW. 

Zoals gezegd is dit puur een schatting. Aan deze formule kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. 

Tip

Bereken het benodigde vermogen per ruimte in uw huis en tel de uitkomsten bij elkaar op. Het is vaak niet nodig om elke ruimte in huis op 20 graden te verwarmen. Een behaaglijke woonkamer is belangrijker dan een slaapkamer op een constante temperatuur van 20 graden.

Daarnaast is het zeer aannemelijk dat u in meerdere ruimtes tegelijk de kraan kan gebruiken. Bijvoorbeeld door te gaan douchen en tegelijk de wasmachine aan te zetten. Daarvoor heeft u een combiketel nodig. De andere mogelijkheid is een soloketel, deze kan echter maar 1 vraag tegelijk beantwoorden, waardoor i een extra boiler nodig hebt als u meerdere warmwater vragen tegelijk hebt. De combiketel is dan ook efficiënter dan de soloketel. Lees meer uitleg over de combi- en soloketel hier.

Eigenschappen per ketel

Verschillende cv-ketels hebben verschillende functies. Sommige daarvan zijn ten behoeve van een goed rendement bereiken. Voorbeelden hiervan zijn een Eco-stand en het kunnen wisselen tussen verschillende standen van de cv pomp.

Waterzijdig inregelen

Om het beste rendement uit een cv-ketel te halen is het van belang dat de verwarming is het van belang dat de verwarming in huis waterzijdig wordt ingeregeld. Hiervoor zijn de juiste radiatorkranen op de radiatoren belangrijk. Door waterzijdig in te regelen voorkomt u dat de radiator welke het dichtstbij de cv-ketel zit alle warmtevraag op eist. Het warme water wordt evenredig verdeelt over alle radiatoren. Hierdoor krijgt u maximaal comfort met minder kosten. Bekijk onderstaande video’s voor meer uitleg. 


Maak gebruik van een slimme juiste thermostaat

Wilt u efficiënter kunnen verwarmen? Koppel jouw (modulerende) HR ketel aan een slimme thermostaat. De slimme thermostaat stuurt namelijk de ketel aan. En hoe meer u kunt met de thermostaat, hoe efficiënter u de warmtevraag kan sturen. Lees hier meer over slimme thermostaten.

Goed onderhoud

De cv-ketel heeft betrekking op de gehele cv installatie en andersom geldt dat ook. Zorg er dus voor dat periodiek gekeken wordt naar de cv-installatie. Hieronder zijn een aantal pijlers waarnaar u kunt kijken.

Cv Ontkalker

De waterleidingen welke in contact staan met de cv-ketel kunnen naar verloop van tijd verkalken. Dit kan makkelijk voorkomen worden met een cv ontkalker. Dit apparaat is gemakkelijk te installeren en verlengt de levensduur van de gehele cv installatie.

Bijvullen verwarmingssysteem

Het is belangrijk dat u de juiste waterdruk in uw cv installatie hebt. Deze heeft een min. - en max. waarde van 1,5 tot 2 bar. Door de verschillen in jaargetijden kan dit schommelen. Met het toevoegen van een expansievat bij de cv-ketel kunt u het ook oplossen. Deze vangt dan de schommelingen op. Bekijk deze video voor een duidelijke uitleg hoe u de waterdruk kan regelen indien u geen expansievat gebruikt.


Verwarmingssysteem ontluchten

Net zo belangrijk als het bijvullen van het verwarmingssysteem is het ontluchten van de cv-ketel. Ook dit heeft kan ervoor zorgen dat de gewenste waterdruk bereikt wordt. Onderstaande video legt uit hoe u dit kunt realiseren. 

Voorkomen is beter dan genezen, daarom raden wij een automatische ontluchter in uw cv installatie te installeren.