Hoe maak je de hr-ketel energiezuinig?

18 juni 2021 - CV ketels
Onderwerpen in deze blog:



Hoe maak je de hr-ketel energiezuinig?

Een hr-ketel kan je energiezuinig maken door deze modulerend te laten werken, maar nog belangrijker is dat je het juiste vermogen kiest. Je hebt dus een energiezuinige hr-ketel nodig waarvan de eigenschappen overeenkomen met jouw situatie. Daarnaast is het ook van belang om de hr-ketel goed te onderhouden door deze bijvoorbeeld te ontkalken.

Wat wil je verwarmen?

Het vermogen van cv-ketels wordt aangeduid in kiloWatt. Hoeveel vermogen de nieuwe cv-ketel nodig heeft is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld van de comfortwaarde (CW), het verwarmingsgebruik, het type woning, de mate van isolatie en de grootte van de woning. Een vrijstaand huis verliest bijvoorbeeld meer warmte dan een tussenwoning en een slecht geïsoleerd huis verliest meer warmte dan een goed geïsoleerd huis.

Formule voor het berekenen van het vermogen

Het vermogen van een cv-ketel is dus van groot belang, maar hoe weet je hoeveel kW je nodig hebt? Er is een formule beschikbaar waarmee je ruwweg kan berekenen hoeveel vermogen je nieuwe cv-ketel nodig heeft voor het grootste wooncomfort. De formule luidt als volgt:

De gewenste temperatuur in huis x de grootte van de woning in m3 x 3,86 = het vermogen van de cv-ketel in kW

Let op: zoals gezegd is dit puur een schatting. Aan deze formule kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.

Tip voor het berekenen van het vermogen

Het is vaak niet nodig om elke ruimte in huis op 20 °C te verwarmen. Een behaaglijke woonkamer is belangrijker dan een slaapkamer op een constante temperatuur van 20 °C. Bereken daarom het benodigde vermogen per ruimte in je huis en tel de uitkomsten bij elkaar op.

Daarnaast is de kans groot dat je in meerdere ruimtes tegelijk de kraan gebruikt, bijvoorbeeld door te gaan douchen en tegelijk de wasmachine aan te zetten. Daarvoor heb je een combiketel nodig. De andere mogelijkheid is een soloketel, deze kan echter maar één vraag tegelijk beantwoorden. Hierdoor heb je een extra boiler nodig als je meerdere warmwater vragen tegelijkertijd hebt. De combiketel is dan ook efficiënter dan de soloketel.

Wil je meer lezen over het verschil tussen een combiketel en een soloketel? Lees dan onze blog hierover.

Eigenschappen per ketel

Cv-ketels hebben verschillende functies, welke weer kunnen verschillen per cv-ketel. Sommige functies hebben als doel een goed rendement bereiken. Voorbeelden hiervan zijn een eco-stand en het kunnen wisselen tussen verschillende standen van de cv-pomp.

Waterzijdig inregelen

Om het beste rendement uit een cv-ketel te halen is het van belang dat de verwarming in huis waterzijdig wordt ingeregeld. Hiervoor is het van belang dat je de juiste radiatorkranen gebruikt op de radiatoren. Door waterzijdig in te regelen voorkom je dat de radiator, welke het dichtstbij de cv-ketel zit, alle warmtevraag opeist. Het waterzijdig regelen zorgt ervoor dat het warme water evenredig wordt verdeelt over alle radiatoren. Hierdoor krijg je maximaal comfort met minder kosten.

Bekijk onderstaande video’s voor meer uitleg.



Het gebruik van de juiste slimme thermostaat

Wil je nog efficiënter verwarmen? Koppel dan jouw (modulerende) hr-ketel aan een slimme thermostaat. De slimme thermostaat stuurt namelijk de ketel aan. En hoe meer je kan met de thermostaat, hoe efficiënter je de warmtevraag kan sturen. Lees hier meer over slimme thermostaten.

Goed onderhoud

De cv-ketel heeft betrekking op de gehele cv-installatie en andersom geldt dat ook. Zorg er dus voor dat periodiek gekeken wordt naar de cv-installatie. Hieronder staan een aantal punten waar je naar kan kijken ten behoeve van het onderhoud van de cv-installatie.

Cv-ontkalker

De waterleidingen, welke in contact staan met de cv-ketel, kunnen naar verloop van tijd verkalken. Dit kan gemakkelijk voorkomen worden met een cv-ontkalker. Dit apparaat is gemakkelijk te installeren en verlengt de levensduur van de gehele cv-installatie.

Bijvullen verwarmingssysteem

Het is belangrijk dat je de juiste waterdruk in de cv-installatie hebt. Deze heeft een minimale en maximale waarde van 1,5 tot 2 bar. Door de verschillen in de seizoenen kan dit gaan schommelen. Met het toevoegen van een expansievat bij de cv-ketel kan je het ook oplossen. Deze vangt dan de schommelingen op. Bekijk deze video voor een duidelijke uitleg hoe je de waterdruk kan regelen indien je geen expansievat gebruikt.



Verwarmingssysteem ontluchten

Net zo belangrijk als het bijvullen van het verwarmingssysteem is het ontluchten van de cv-ketel. Ook dit kan ervoor zorgen dat de gewenste waterdruk bereikt wordt. Onderstaande video legt uit hoe je dit kan realiseren. 

Tip: Voorkomen is beter dan genezen, daarom raden wij een automatische ontluchter in de cv-installatie te installeren.