Hoe monteer je een hemelwaterafvoer?

Door COMWO - 18 juni 2021 - Dak & Zink
Onderwerpen in deze blog:Hoe monteer je een hemelwaterafvoer?

Ieder huis heeft het nodig, een hemelwaterafvoer. Maar hoe kan je de regenpijp zo eenvoudig mogelijk monteren aan de dakgoot zonder alles aan elkaar te solderen? COMWO heeft de oplossing voor je. Onze regenpijpen zijn namelijk voorzien van een mof/spie. Mof betekent verbreding (aan de bovenkant), spie betekent versmalling (aan de onderkant). De regenpijpen en bochten passen hierdoor in elkaar zonder deze te solderen.

Hieronder lees je welke benodigdheden en welk gereedschap je nodig hebt voor deze klus. Daarna lees je in het stappenplan hoe je een zinken hemelwaterafvoer aan een dakgoot monteert. Als laatste zullen we het nog hebben over het aansluiten van een montageschuifstuk en een vergaarbar.

Benodigdheden voor deze klus:

Voordat je begint met het monteren van de hemelwaterafvoer, moet je ervoor zorgen dat alle benodigdheden aanwezig zijn. De volgende materialen zijn nodig voor de montage van de regenpijp:

Gereedschap voor deze klus:

Het stappenplan

Nu je alle benodigdheden hebt, kan de regenpijp worden gemonteerd.

Stap 1: De plaats van de regenpijp bepalen

Allereerst wordt de plaats van de regenpijp bepaald. Wanneer er al een steekpijp in de dakgoot is bevestigd, kan hier de regenpijp op worden aangesloten.

Stap 2: De gaten voor de beugels boren

De gaten voor de beugels kunnen geboord worden in de lijn waar de regenpijp komt te hangen. Boor de gaten overeenkomstig met de diameter van de slagpen of houtdraadpen. Het gebruik van pluggen wordt aanbevolen voor een beter resultaat, maar het is niet noodzakelijk.

Let op: De eerste beugel moet op 1 meter van de dakgoot worden gehangen. Hierna kan je de andere beugels gelijkmatig verdelen over de rest van de lengte van de regenpijp. De beugels worden zo'n 1 tot 1,5 meter van elkaar af opgehangen. Afhankelijk van het soort beugel bevestig je deze in de gaten.

Stap 3: De afwerking

Na het bevestigen van de beugels in de muur, schuif je de wrongen over de regenpijp op de hoogte van de beugels. Hierna schuif je de regenpijp over de steekpijp van de dakgoot heen. De beugels klap je dicht en het scharnier wordt aangedraaid. Nadat alle beugels zijn dichtgedraaid hangt de regenpijp aan de muur.

Tip: Als de regenpijp te ver van de muur hangt, los je dit op met bochten van bijvoorbeeld 90 graden.

Het aansluiten van een montageschuifstuk

Wanneer de regenpijp moet worden aangesloten op het riool, kan er gebruik worden gemaakt van dit montageschuifstuk voor 80 mm. Deze is speciaal geschikt voor de overloop van de regenpijp naar het riool.


Het aansluiten van een vergaarbak

Heb je meerdere hemelwaterafvoerpunten die je naar één verzamelpunt wilt brengen? Dan is een vergaarbak een goede oplossing voor jouw project. In de meeste gevallen zal de regenpijp vanuit de goot in één lijn doorlopen naar het riool of de put. Maar het kan ook voorkomen dat je twee verschillende dakgoten via één punt naar de afvoerbuis wilt laten lopen. In dat geval biedt de vergaarbak de oplossing. In de vergaarbak wordt het regenwater tijdelijk verzameld om het vervolgens door de regenpijp af te voeren.

Wil je een zinken regenton vulautomaat tussen een bestaande regenpijp monteren? Lees dan onze blog over het monteren van een zinken vulautomaat.