Hoe monteer je een zinken vulautomaat?

Door COMWO - 18 juni 2021 - Dak & Zink
Onderwerpen in deze blog:

Hoe monteer je een zinken vulautomaat?

Wil je graag hemelwater opvangen in een regenton? Dan heb je een zinken vulautomaat nodig. Deze kan je monteren op bestaande en nieuwe zinken regenpijpen. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe het moet. Dit stappenplan geldt voor zowel regenton vulautomaten, als voor regentonkleppen en bladafscheiders.

In het onderstaande voorbeeld gebruiken wij onze regenton vulautomaat - 80 mm zink.

De zinken regenton vulautomaat 80 mm is geschikt voor montage op bestaande en nieuwe zinken regenpijpen met een maatvoering van 80 mm. Als je een nieuwe regenpijp (80 mm) bij ons hebt gekocht, dan is deze standaard voorzien van een spie aan de onderzijde. Deze spie is altijd iets kleiner dan 80 mm (+/- 75 mm), hierdoor valt een nieuwe regenpijp in de mof van de regenton vulautomaat. Als je de regenton vulautomaat op een bestaande zinken of pvc-regenpijp wilt monteren, dan moet je zelf een spie maken op de bestaande regenpijp.

Benodigdheden voor deze klus:

Voordat je begint met het monteren van de zinken vulautomaat, moet je ervoor zorgen dat alle benodigdheden aanwezig zijn. De volgende materialen zijn nodig voor de montage van de zinken vulautomaat:

Gereedschap voor deze klus:

Het stappenplan

Stap 1: Het bepalen van de hoogte van de vulautomaat

Bekijk aan de hand van de regenton op welke hoogte je de regenton vulautomaat wilt plaatsen.

Stap 2: Het zagen van de regenpijp

Zaag vervolgens een stuk uit de bestaande regenpijp, zodat de regenton vulautomaat ertussen past. De onderkant van de regenpijp zou in de bovenkant van de regenton vulautomaat moeten passen. Het kan helaas voorkomen dat je bestaande afgezaagde regenpijp een buitendiameter heeft die exact dezelfde maat heeft als de regenton vulautomaat. Dit komt omdat je afgezaagde regenpijp geen spie heeft.

Stap 3: Een inkeping maken

Maak met een zinkschaar een kleine inkeping van ongeveer 10 tot 30 mm lang in je afgezaagde regenpijp.

Stap 4: De buis verkleinen

Verklein nu de buis ongeveer 2 mm à 4 mm door met een tang de buis bij de inkeping in te knijpen.

Stap 5: De regenton vulautomaat over de regenpijp schuiven

Schuif vervolgens de regenton vulautomaat over je bewerkte regenpijp. Als je het goed hebt verkleint, dan schuif je het mof gedeelte van de regenton vulautomaat netjes over de regenpijp heen en zie je niets meer van de inkeping die je hebt gemaakt.