Hoe sluit je een cv-ketel aan?
Onderwerpen in deze blog:
- Hoe sluit je een cv-ketel aan?
- - Benodigdheden voor deze klus
- Het stappenplan
- - Het afsluiten van het oude systeem
- - Het aftappen van het oude systeem
- - Alle leidingen van de huidige cv-ketel los halen
- - Het verwijderen van de oude cv-ketel
- - Het opmeten van de nieuwe ophanging
- - Het ophangen van de nieuwe ketel
- - Het aansluiten van het leidingwerk
- - Het aansluiten van de afvoer
- - Het aansluiten van de elektra
- - Het aansluiten van de rookgasafvoer
- - Het controleren van de installatie
Hoe sluit je een cv-ketel aan?
De installatie van een cv-ketel is vaak een hele klus. Om het wat gemakkelijker te maken vind je hier een stappenplan. Zo kan je duidelijk zien wat er moet gebeuren en in welke volgorde dit moet gebeuren.
Benodigdheden voor deze klus:
- Cv-ketel
- Fix expansievatpakket bestaande uit:
- - Expansievat
- - Puntstuk 1/2" x 15 mm
- - Beluchterkraan
- - Vulslang
- - Gasafsluiter
- - Overdrukventiel
- - Inlaatcombinatie
- - Vulkraan
- Koperen buis
- Dikwandige stalen buis
- Pvc-buis
- Dakdoorvoer (Burgerhout MiniFlex Skyline 3000 dakdoorvoer hr safe-pp 80-80)
- Safe-PP buizen en bochten voor rookgasafvoer
Het stappenplan
Als je alle benodigdheden hebt, dan kan je starten met het stappenplan. Indien er nog geen ketel aan de muur hangt, kan je gelijk door naar stap 5.
Stap 1: Het afsluiten van het oude systeem
Bij deze stap zorg je ervoor dat de oude cv-ketel geheel veilig van de muur af te halen is. Deze stap bestaat uit drie delen:
- Verwijder de stekker uit het stopcontact. Zo weet je zeker dat er geen stroom meer op de ketel staat als je aan het werk gaat.
- Sluit het water af voor het gehele huis. Zo voorkom je een waterballet wanneer je de waterleiding los haalt van de boiler.
- Sluit het gas af. Dit kan je doen bij de centrale hoofdafsluiter bij de meter. Dit zit bij de meeste huizen in de meterkast. De hendel is opvallend geel en kan vaak maar één kant op. Je kan controleren of deze goed dicht zit door het gasfornuis open te draaien.
Stap 2: Het aftappen van het oude systeem
Met het aftappen van de installatie zorg je ervoor dat er geen water meer uit de leidingen kan lopen wanneer je de oude ketel van de muur haalt. Dit wordt gedaan door de vul- en aftapkraan van de cv-installatie open te zetten met een grote emmer eronder. Houd er rekening mee dat er ontzettend vies water uit de leidingen komt, dit wil je niet op de vloer hebben.
Let op: tap ook de boiler af. De boiler zit vaak ook nog vol met water, dit moet via een andere kraan dan de cv-installatie.
Stap 3: Alle leidingen van de huidige cv-ketel los halen
Het loshalen van de huidige leidingen doe je bij voorkeur bij de koppelingen in de installatie. Vaak worden er vanaf de installatie koppelingen geplaatst die met (koperen) buizen direct verbonden zijn met de cv-ketel. Het advies is om niet direct in de leidingen te gaan zagen, zo voorkom je extra werk door verkeerd afgezaagde leidingen. Markeer bij het loshalen van de leidingen welke leiding welke functie heeft, bijvoorbeeld blauw voor koud water, rood voor warm water en geel voor gas. Dit scheelt uitzoeken bij het installeren van de nieuwe ketel.
Stap 4: Het verwijderen van de oude cv-ketel
Om een nieuwe cv-ketel te kunnen plaatsen moet de oude van de muur worden gehaald. Let op: oudere ketels zijn vaak erg zwaar en moeten met meerdere mensen getild worden. Iedere ketel heeft daarnaast een andere manier van ophanging, let hier eerst op voordat je de oude ketel van de muur verwijdert.
Stap 5: Het opmeten van de nieuwe ophanging
Hier is het belangrijk om te kijken wat het formaat van de nieuwe ketel is en hoe de verschillende aansluitingen uitkomen bij de nieuwe ketel. Probeer altijd één aansluiting als center te houden, dit kan bijvoorbeeld de rookgasafvoer zijn. Door de rookgasafvoer van de nieuwe ketel op dezelfde plek als de oude ketel te plaatsen scheelt dat veel buizenwerk aan de bovenkant.
Stap 6: Het ophangen van de nieuwe ketel
Na het opmeten bevestig je de meegeleverde ophangbeugels op de gewenste plek. Doe dit te allen tijde aan een stevige muur en indien mogelijk aan een stenen muur met goede pluggen. Zo voorkom je dat de cv-ketel op een later tijdstip van de muur af komt. Hang vervolgens de cv-ketel aan de beugels en controleer of deze stevig vast zit.
Stap 7: Het aansluiten van het leidingwerk
Vaak de lastigste stap van het proces is het aansluiten, doe dit ook alleen als je hier voldoende verstand van hebt. Door het werken met gas en water kunnen er namelijk gevaarlijke lekkages ontstaan.
Er zitten vijf aansluitingen aan een combiketel in volgorde van links naar rechts:
- Centrale verwarming aanvoer
- Warm water
- Gasaanvoer
- Aanvoer boilerwater
- Centrale verwarming retour
De aansluiting van de centrale verwarming wordt doorgaans gedaan met een dikwandige stalen buis om de doorstroming optimaal te bevorderen. De aansluitingen van het warme water, het gas en het boilerwater worden met een koperen buis aangesloten. Op de retour van de centrale verwarming dient een expansievat aangesloten te worden. Afhankelijk van de grootte van de installatie is dit een 18 liter of een 25 liter expansievat. De vuistregel hierbij is 18 liter voor rijtjeswoningen en 25 liter voor vrijstaande woningen.
Daarnaast hebben de meeste leidingen een extra kraan of afsluiter nodig. In de gasleiding moet een afsluiter met gele hendel en op de aanvoer van de centrale verwarming dient een overdrukventiel te zitten voor het geval de druk te hoog wordt. Daarnaast dient er altijd op de toevoerleiding van het boilerwater een inlaatcombinatie te zitten voor als de druk te hoog wordt in het systeem. Al deze producten zijn gemakkelijk in een pakket te kopen (Dynamic Way installatiepakket met beluchterkraan). Let er bij het aansluiten op dat de leidingen elkaar niet aanraken, zo voorkom je warmteverlies.
Stap 8: Het aansluiten van de afvoer
Als alle leidingen zijn aangesloten op de cv-ketel is het tijd om de afvoer aan te sluiten. Dit wordt doorgaans gedaan met 40 mm pvc-buis en dient voor de volgende afvoeren:
- Overdrukventiel
- Interne condens opvang (deze wordt met de ketel geleverd met een slang)
- Inlaatcombinatie
Zorg er bij het aansluiten van de afvoer altijd voor dat er ruimte zit tussen de leiding en de afvoer zodat er lucht tussendoor kan. Zo voorkom je onverbrande gassen in de afvoer als de condensopvang niet goed werkt.
Stap 9: Het aansluiten van de elektra
Vaak wordt er in de handleiding, die bij de cv-ketel zit, een duidelijke beschrijving gegeven van het aansluiten van verschillende stekkers die los zitten als de ketel geleverd wordt. Dit verschilt erg per ketel en dient dus uit de handleiding overgenomen te worden. Let goed op bij het aansluiten van de thermostaat op de ketel: deze moet op de juiste aansluitingen of klemmen geplaatst worden. Een modulerende thermostaat op de aansluitingen voor modulerend en een aan/uit thermostaat op de aansluitingen voor aan/uit.
Stap 10: Het aansluiten van de rookgasafvoer
Dit is een cruciale stap in de aansluiting van je nieuwe cv-ketel. Als een rookgasafvoer niet goed aangesloten zit kan er koolstofmonoxide lekken in huis en dit kan nare gevolgen hebben. Sluit om die reden de rookgasafvoer altijd aan met Safe-PP leidingen. Deze hebben een interne rubberen ring om goed af te sluiten voor ongewenste gassen. Wij raden daarnaast aan om gebruik te maken van de ‘Burgerhout MiniFlex Skyline 3000 dakdoorvoer’ omdat deze werkt met de Safe-PP aansluitingen. Vet de rubberen ringen altijd in voor plaatsing met een neutraal vet zoals vaseline, dit voorkomt het uitdrogen van het rubber na verloop van tijd.
Stap 11: Het controleren van de installatie
De laatste stap is het controleren van het werk en de laatste dingen afmaken. Vul bij deze stap bijvoorbeeld de condensafvoer tot de helft met water, dit zorgt ervoor dat er geen rookgassen in de afvoer komen. Zet de waterdruk en de gasdruk weer op het systeem en controleer goed op lekkages. Indien er lekkages zijn dient de druk er weer af gehaald te worden en dienen alle koppelingen extra gecheckt te worden.