Hoe zet ik een wc-bril vast?

Door COMWO - 18 juni 2021 - Sanitair
Onderwerpen in deze blog:

Toiletbril kopen?

Bekijk ons assortiment

Hoe zet ik een wc-bril vast?

Wil je de wc-bril vastzetten of vervangen, maar weet je niet zo goed hoe dit moet? Volg dan dit stappenplan om jouw wc-bril succesvol vast te zetten.

Wc-bril vastzetten gereedschap

Voordat we de toiletbril vastzetten, moeten we eerst de benodigde materialen verzamelen om de huidige wc-bril los te maken. Wat heb je nodig om een losse wc-bril vast te zetten? Elke wc-bril zit op een andere manier vast aan de toiletpot. Over het algemeen zit de wc-bril vast met bouten, moeren of inbusschroeven van metaal of plastic.

Benodigd gereedschap:

  • Moersleutel
  • Inbussleutel
  • Dopsleutel

Optioneel gereedschap:

  • IJzerzaag of tang

Wc-bril demonteren

Om de huidige wc-bril te demonteren heb je het bovenstaande gereedschap nodig. Het verwijderen van de orginele wc-bril verschilt per merk wc-bril en kan een lastig karwei zijn. Vaak zijn de schroeven van de originele wc-bril oud en verroest. Hierdoor komen ze moeilijk los van de toiletpot. Omdat de pennen meestal aan de onderkant van de toiletpot worden vastgedraaid, is dit een extra lastige plek om te werken. Wanneer er geen beweging in de moeren is te krijgen, raden wij aan om de ijzerzaag of tang te gebruiken.

Soorten wc-brillen

Bij het kiezen van een nieuwe wc-bril is het verstandig om te kijken naar je huidige wc-bril. Er bestaan namelijk veel verschillende soorten en maten wc-brillen. Een belangrijk gegeven voor de keuze van een nieuwe wc-bril, is de hartafstand. De hartafstand is de afstand tussen de twee bevestigingsgaten van de toiletpot. De meest gangbare hartafstand is 15,5 cm. Naast de hartafstand van de wc-bril is de vorm van het toilet ook belangrijk bij het kiezen van een nieuwe wc-bril. Toiletpotten zijn er in veel verschillende vormen, bijvoorbeeld rond-, vierkant-, ei- of D-vormig. Houd hier rekening mee bij de aanschaf van de nieuwe wc-bril.

Hangend toilet kopen?

Bekijk ons assortiment
!
Tip: Meet voor het aanschaffen van een losse wc-bril de hartafstand van je toiletpot en bekijk welke vorm jouw toilet heeft.

Wc-bril vastzetten

Wanneer de oude wc-bril eraf is gehaald, kan je de nieuwe wc-bril monteren. Bij de nieuwe wc-bril zitten vaak instructies van de fabrikant voor de montage van de wc-bril. In de meeste gevallen wordt de wc-bril geleverd met bouten, moeren en/of schroeven. Omdat de bevestiging van iedere wc-bril anders is, raden wij aan om eerst de handleiding van de fabrikant goed door te lezen. Over het algemeen steek je de bout van de wc-bril door de bevestigingsgaten van de toiletpot. Vervolgens draai je de moertjes aan de onderkant van de toiletpot stevig aan. De wc-bril zit dan vast en het toilet is weer klaar voor gebruik.

Hangend toilet

Ben je opzoek naar een bijpassend toilet? Bij COMWO hebben wij een ruim assortiment hangende toiletten die geschikt zijn voor jouw toiletbril. Je kan bij ons kiezen uit vele tijdloze designs van merken als Geberit en GROHE.