Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Door COMWO - 14 februari 2022 - Duurzaam , Elektra
Onderwerpen in deze blog:


Zonnepanelen berekenen

Zonnepanelen zijn een flinke investering, maar het is wel een investering die zich snel terugverdient. Je gaat namelijk besparen omdat je zelf stroom opwekt. Hierdoor wordt je energierekening een stuk lager. Maar hoe bereken je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en hoe snel ga je dit terugverdienen? Kom je er niet uit? Laat ons het dan voor je berekenen!

Het aantal zonnepanelen berekenen

We raden aan om niet meer stroom op te wekken dan je gebruikt. Je kan daarom een eerste inschatting maken door gebruik te maken van de formule:
(jaarlijks stroomverbruik x 1,1) gedeeld door (het vermogen van 1 paneel in wattpiek)

Stel je hebt een 4-persoons huishouden, je verbruikt zo een 3930 kWh per jaar en je kiest voor de The Dynamic Way zonnepanelen met 415 wattpiek. De berekening is dan als volgt:
3930 x 1,1 = 4323 kWh
4323 / 415 = 10,4 zonnepanelen

De opbrengst van je zonnepanelen verschilt per jaar en in de loop van de tijd gaat de opbrengst ook een klein beetje achteruit. We raden daarom aan om in dit geval voor 11 zonnepanelen te gaan. Dit moet alleen nog wel op je dak passen.

Let op: Deze berekening is gemaakt voor een dak waarop geen of nauwelijks schaduw is. De zonnepanelen worden dus niet of weinig beïnvloed. Is de ligging van jouw zonnepanelen minder ideaal? Dan is de opbrengst helaas ook lager.

Het dakoppervlak berekenen

Om te weten of de 11 zonnepanelen op het dak passen, moeten we kijken naar het dakoppervlak. Voor een zadeldak is dit gemakkelijk te berekenen met de formule:
breedte x schuine lengte (van dakgoot tot nok)

Omdat je de zonnepanelen maar op één kant van het dak monteert, is het niet nodig om het totale dakoppervlak te berekenen.

Het huis (tussenhuis) in ons voorbeeld is 6 meter breed en heeft een schuine lengte van 5,5 meter. We komen dan uit op een dakoppervlak van 6 x 5,5 = 33 m2. Het dak heeft een dakraam van 1,2 x 1,2 m. De zonnepanelen uit ons voorbeeld zijn 1722 x 1133 mm (The Dynamic Way zonnepaneel 415 wattpiek).

Onderstaand een voorbeeld van hoe de 11 zonnepanelen op het dak van ons voorbeeldhuis passen.

De kosten van zonnepanelen berekenen

De kosten van de zonnepanelen bestaan niet alleen uit de kosten voor de panelen zelf. Je hebt ook nog een omvormer, micro-omvormers of ‘optimizers’ nodig. Daarnaast moeten de panelen ook nog gelegd worden en hiervoor heb je montagemateriaal nodig. Het is dus lastig om precies te zeggen hoeveel je kwijt bent voor het aanleggen van zonnepanelen.

Hoeveel ga ik besparen met zonnepanelen?

Hoeveel je gaat besparen als je zonnepanelen neemt, is afhankelijk van een aantal zaken. Denk bijvoorbeeld aan de ligging, het piekwattage, de omvormer(s) en uiteraard ook het weer. En als er iets onvoorspelbaar is in Nederland…

De terugverdientijd van zonnepanelen

De terugverdientijd is afhankelijk van een aantal factoren waaronder de prijs van je zonnepanelen, je stroomverbruik en kilowattuurprijs, de kwaliteit van je zonnepanelen en het teruglopend vermogen, het aantal zonuren, de ligging van de panelen en de salderingsregeling.

Het is dus lastig om te zeggen wanneer je de zonnepanelen precies terugverdient, maar we kunnen je wel vertellen dat de gemiddelde terugverdientijd zo een 5 tot 8 jaar is. Alle energie die je na deze tijd opwekt is pure winst.

Ons een berekening laten maken

Vind je het gemakkelijker om ons een berekening te laten maken voor het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt inclusief omvormer en montagemateriaal? Dat kan natuurlijk ook. Als je het aanvraagformulier voor de berekening van zonnepanelen invult, dan laten we zo snel mogelijk wat van ons horen. Zo weet je waar je aan toe bent en met welke kosten je rekening moet houden.

Hoe maken wij een berekening?

Wil je ons een berekening laten maken? Dan hebben we een aantal gegevens nodig. We vragen bijvoorbeeld naar je adres; zo kunnen we zien hoe je dak eruit ziet. Ook willen we weten wat voor dak je hebt en van welk materiaal het dak gemaakt is, op deze manier weten we naar welk bevestigingsmateriaal we moeten kijken. Daarnaast willen we ook altijd nog weten of je last hebt van schaduw op je dak; dan weten we of we omvormers, micro-omvormers of ‘optimizers’ moeten inzetten.

Op basis van de informatie die je ons hebt gegeven, sturen we je een mail met daarin welke zonnepanelen, welke omvormer, welke accessoires en welk montagemateriaal je kan gebruiken.