Led informatie

02 maart 2019 - Elektra

Wat is een ledlamp?

Het woord LED is een afkorting van "light-emitting diode" in het Nederlands "licht-emitterende diode". Een LED is een halfgeleider welke licht geeft wanneer er stroom doorheen loopt. Ledlampen zijn familie van de SSL (Solid-State-Lighting) en zijn opgebouwd uit een groep leds. De kenmerken van de toegepaste leds bepalen gezamenlijk de lichtstroom, lichtsterkte, kleurweergave en de stralingshoek.


Hoe werkt een ledlamp?

Een groot verschil met een gloeilamp is dat opwekken van licht niet gebeurt door middel van het verhitten van een draad. Ledlampen wekken licht op, doordat de elektronen in het halfgeleidermateriaal worden aangeslagen. Led is een lichtgevende diode. Led vertoont een belangrijke eigenschap van de diode: de stroom wordt slechts in één richting doorgelaten. Er kan alleen stroom lopen van de anode naar de kathode.

Lange levensduur en zuinig

De levensduur van ledlampen is behoorlijk lang en kan oplopen tot maar liefst 50.000 branduren. Dit is wel vijfmaal langer dan bij een spaarlamp. Ledlampen gaan langer mee dan een normale lamp, omdat ledlampen minder fragiel zijn. Ledlampen zijn namelijk beter bestand tegen trillingen van buitenaf. Daarnaast worden ze minder warm en zullen minder snel doorbranden. Let op: ondanks dat een ledlamp minder warmte geeft, heeft een ledlamp wel degelijk ventilatie nodig. Een ledlamp is ongeveer 85% zuiniger dan een gloeilamp. Dit komt niet alleen door het effieciënte energiegebruik, maar ook omdat je de lamp veel minder vaak hoeft te vervangen.


Downlighters

Zoals de naam eigenlijk al doet vermoeden schijnt een downlighter het licht als het ware naar beneden. Het kan gezien worden als een ledlamp die verwerkt is in het plafond. Het licht zal gelijkmatig over de ruimte verdeeld worden. Downlighters en spots zijn niet hetzelfde, want bij downlighters wordt het licht veel breder uitgestraalt dan bij een spot. Een ledspot heeft meestal een stralingshoek van zo'n 36 graden, waarmee heel goed bijvoorbeeld een kunstwerk uitgelicht kan worden.


Wat is Lumen?

De helderheid van een lichtbron noemen we Lumen. Lumen is de eenheid voor lichtstroom. De totale hoeveelheid zichtbaar licht die door de lichtbron in alle richtingen wordt uitgestraald, noemen we Lumen. Eenvoudig gezegd: door middel van lumen kunnen we lichtstroom een bepaalde waarde toekennen. Hierdoor kunt u het licht van verschillende lichtbronnen met elkaar vergelijken. Als voorbeeld: gloeilampenlicht met ledlamplicht. Voorheen wist je precies hoeveel licht je kreeg bij een gloeilamp met een wattage van 60W. Doordat ledlampen veel minder wattage gebruiken is het niet altijd goed in te schatten hoeveel licht je hebt bij een ledlamp van 8W. In die situatie is het goed om naar de hoeveelheid Lumen te kijken, dit geeft een beter beeld voor de hoeveelheid licht die je kunt verwachten.


Wat is Kelvin?


De kleurtemperatuur van verlichting wordt aangegeven in Kelvin. Iedere lichtbron geeft het licht in een andere kleur af. Kelvin wordt weergegeven in een getal. Hoe lager de waarde van het getal is, hoe warmer (geler) het licht is. Hoe hoger de waarde van het getal is, hoe kouder (witter) het licht is. De standaard waardes beginnen bij 1800 Kelvin, dit is te vergelijken met kaarlicht, warm wit licht. De maximale waarde is 6500 Kelvin, dit is te vergelijken met daglicht, koel wit licht.

Wat is IP?

De IP-waarde is simpel gezegd hoe goed het product bestand is tegen voorwerpen en vocht. De IP-waarde bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer is de waarde van stof en het tweede cijfer de waarde van vocht. Hoe hoger de cijfers, hoe beter de lamp beschermd is.
De meest voorkomende IP-waardes zijn: IP20 = Ledlampen voor binnenshuis. Deze zijn niet geschikt voor vochtige ruimtes. IP44 = Ledlampen die in beperkte mate bestand zijn tegen stof en vocht. IP65 = Ledlampen die goed geschikt zijn tegen waterstralen en geheel stofbestendig. Hieronder het totale overzicht van de IP-waardes.

 

       Eerste cijfer→

Tweede cijfer↓
Bescherming tegen
voorwerpen met een 
doorsnee van meer
dan 12,5 mm
Bescherming tegen 
voorwerpen met een 
doorsnee van meer
dan 2,5 mm
Bescherming tegen
voorwerpen met een
dikte of doorsnee van
meer dan 1 mm
Bescherming tegen stof
in hoeveelheden die tot
storingen kunnen
leiden
Geheel
stofbestendig 
Geen bescherming
tegen water
IP20        
Bescerming tegen
vallende druppels
IP21   IP41    
Bescherming tegen
verstuivend water
IP23 IP33 IP43    
Bescherming tegen
spatten
    IP44 IP54  
Bescherming tegen
waterstralen
        IP65
Bescherming tegen 
tijdelijk
onderdompelen
        IP67
Bescherming tegen 
volledige,
onafgebroken 
onderdompeling
        IP68

 

Wat is het verschil tussen Lumen en Watt?

Bij gloeilampen wisten we bij een bepaald wattage hoeveel licht de lamp gaf; een lamp van 40W was sfeerlicht, een lamp van 60W kon boven de eettafel gebruikt worden en een lamp van 75W werd in de leeslamp gebruikt voor goed licht om bij te lezen. Van de hoeveelheid Watt die de gloeilamp gebruikte, werd echter maar 5% daadwerkelijk omgezet in licht. De rest van de energie werd omgezet in warmte. Verspilde energie dus. Met de komst van ledlampen wordt dezelfde hoeveelheid licht al met veel minder Watt bereikt: bijna alle opgenomen energie wordt omgezet in licht.

Het is dus niet meer zo goed te bepalen welke lichtbron nu het beste geschikt is voor jouw lamp. Vandaar dat we tegenwoordig meer kijken naar de hoeveelheid Lumen die een lamp uitstraalt. Op de meeste verpakkingen van ledlampen staat ook aangegeven met welke gloeilamp deze te vergelijken is. Voorbeeld: 6-40W. Dit wil zeggen dat de ledlamp 6 Watt gebruikt en dat deze te vergelijken is met een gloeilamp van 40W. 

Kortgezegd: Lumen zegt iets over de hoeveelheid licht die wordt uitgestraald, Watt geeft aan hoeveel electriciteit er per uur gebruikt wordt om die lichtuitstraling te bereiken.