Lucht in de cv-installatie
Lucht in de cv-installatie
Lucht in de cv-installatie veroorzaakt veel problemen. Overmatige slijtage, corrosie, een hoger energie verbruik, geluidsoverlast door borrelende en tikkende geluiden, radiatoren die niet of maar half warm worden en uiteindelijk uitval van het cv-systeem. In deze blog leggen we je uit waarom je de cv-installatie moet ontluchten, maar ook hoe je dit doet én wanneer je dit doet.
Waarom moet ik mijn cv-installatie ontluchten?
Na het vullen van een (nieuwe) cv-installatie bevat het systeem, zelfs na goed ontluchten, nog steeds microbellen en gassen. Daarnaast kan er lucht in de installatie komen door werkzaamheden aan of door lekkages via koppelingen, pakkingen en kunststof leidingen. Bijna elke verbinding in het systeem laat in enige mate zuurstof door, het gaat dan met name om verbindingen bestaande uit pakkingsmateriaal en kunststof. Het doorlaten van zuurstof heet diffusie. Als de cv-installatie dicht is hoeft deze niet ontlucht te worden, maar het kan zeker geen kwaad om deze toch regelmatig met de hand te ontluchten. Zit er inderdaad geen lucht in het cv-systeem, dan komt er meteen water uit.
Hoe moet ik mijn cv-installatie ontluchten?
Ontluchten doe je altijd op de hoogste plaatsen in de installatie, dat is omdat lucht naar boven stijgt. De meeste radiatoren hebben een ontluchtingskraan zo hoog mogelijk op de radiator. Een andere goede plek om te ontluchten is daar waar horizontale stroming afbuigt naar beneden. Verder vind je ontluchtingskranen op de hoogste plaatsen in de installatie. Met een speciale sleutel (ontluchtingssleutel) draai je handmatig de ontluchtingskraan open. Omdat de cv-installatie altijd onder druk staat wordt de lucht eruit geperst. Je sluit de kraan op het moment dat er water uit komt. Zorg er wel voor dat je het water met een doek opvangt omdat het cv-water donkere vlekken op de vloer of wand kan achterlaten.
Er zijn ook cv-installaties met op het hoogste punt een automatische ontluchter. Dit is een soort potje met daarin een vlotter en indien nodig trekt de vlotter de ontluchtingskraan open en kan er lucht ontsnappen. Hier gaat het ontluchten dus helemaal vanzelf.
Wanneer moet ik mijn cv-installatie ontluchten?
Bij een nieuwe cv-installatie of een cv-installatie die groot onderhoud heeft gehad, vul je eerst het systeem en ontlucht je deze bij alle ontluchtingspunten. Vul deze dan nog eens bij en zet dan pas de ketel aan. Doe dit echt pas als het systeem volledig gevuld is. Op het moment dat je de cv-ketel eerder aanzet zal de lucht rondgepompt worden. Je hebt dan al kans op interne schade. Houd regelmatig de druk in de gaten van de cv-installatie. Bij een te lage druk (onder de 1 bar) moet het systeem bijgevuld worden. Zorg ervoor dat de druk nooit hoger komt dan 2 bar. Zowel een te lage als een te hoge druk veroorzaakt problemen en dan komt de cv-ketel in storing te staan. De druk valt af te lezen op de drukmeter in het display van de cv-ketel.