Mijn circulatiepomp geeft problemen. Is de pomp kapot?

Door COMWO - 03 mei 2022 - Waterpompen

Duurt het lang voordat de woonkamer warm wordt? Of moet je ineens wel erg lang wachten op warm water in de keuken? Dan kan het zo zijn dat er iets mis is met de circulatiepomp. Om dit zeker te weten zijn er een aantal punten die je moet controleren. Zo vervang je niet voor niks de circulatiepomp.

Begin met het controleren van de cv-ketel, staat er genoeg druk op? Zijn de koppelingen misschien lek? Een lekkage kan ervoor zorgen dat het niet meer goed warm wordt in huis of dat je lang moet wachten op warm water. Daarna controleer je de vloerverwarming en de radiatoren. Is bijvoorbeeld de toevoer wel warm genoeg? In deze fase kan je ook kijken naar welke pomp het probleem precies geeft. Is het je vloerverwarmingspomp of is het de cv-pomp in je ketel? Als laatste controleer je of er lucht in het systeem zit. Dit kan je doen door het systeem te ontluchten via de verdeler of cv-ketel.

De circulatiepomp is zeker kapot. Ik koop een nieuwe!

Wil je meer weten over het opsporen van de oorzaak en hoe je de circulatiepomp het beste kan onderhouden? Lees dan verder onder de afbeelding.

Inhoud van deze blog:

Hoe weet ik zeker dat mijn circulatiepomp kapot is?

Problemen met de circulatiepomp komen niet vaak voor. De circulatiepomp, ook wel cv-pomp, is betrouwbaar en heeft een levensduur van 15 tot 20 jaar. Maar tóch kan het voorkomen dat je een keer problemen hebt met de pomp óf dat deze kapot lijkt. Hoe weet je zeker dat de circulatiepomp kapot is? Of kan je het misschien nog op een andere manier oplossen?

Voordat je met zekerheid kan zeggen dat je circulatiepomp kapot is, moet je een paar dingen controleren.

Controleer of de cv-ketel naar behoren werkt

Kijk of er genoeg druk op de cv-ketel staat. Dit is over het algemeen 1,2 tot 2,0 bar. Staat er niet genoeg druk op de cv-ketel, vul deze dan bij. Moet de cv-ketel wel erg regelmatig bijgevuld worden? Dan is de kans groot dat het expansievat lek is. Deze moet vervangen worden. Kies bijvoorbeeld voor het expansievatpakket 25/0,5 bar grijs. Controleer vervolgens de koppelingen van de cv-ketel en de circulatiepomp op een lekkage. Lekkagesporen kan je herkennen aan (lichte) roestplekken. Is er een lekkage? Vervang dan de koppelingen.

Controleer de vloerverwarming en de radiatoren

Is de toevoer naar de vloerverwarming en de radiatoren wel warm genoeg? We hanteren hiervoor circa 40 °C voor vloerverwarming en 50-60 °C voor radiatoren in een redelijk tot goed geïsoleerd huis. In de meeste gevallen stel je dit in via de display van de cv-ketel. Hoe dit werkt bij jouw cv-ketel kan je terugvinden in de handleiding.

Heb je radiatoren in dezelfde ruimte als de vloerverwarming? Om te kijken welke pomp defect is, sluit je alle radiatoren af en kijk je of de vloerverwarming wel opwarmt. Wordt de vloerververwarming warm? Dan weet je dat het probleem bij de circulatiepomp in je cv-ketel ligt.

Controleer het systeem

Controleer of er lucht in het systeem zit. Lucht in de leidingen kan namelijk een oorzaak zijn van drukverlies en daardoor ook verlies van warmte. Ontlucht de vloerverwarming via de verdeler of cv-ketel.

Alles gecontroleerd?

Heb je alles gecontroleerd en weet je zeker dat het een probleem is met de circulatiepomp? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een vervanger. Wil je tips voor het aanschaffen van een circulatiepomp? Of wil je de meest verkochte circulatiepompen vergelijken? Lees dan onze blogs hierover.

Ben je meteen op zoek naar een vervangende pomp die past op de plek van de oude? Bekijk dan de uitwisseltabellen van Grundfos, Wilo en DAB.

Bekijk hier het assortiment circulatiepompen

Wat kost het om de circulatiepomp te vervangen?

De kosten van een circulatiepomp zijn afhankelijk van wat je precies nodig hebt. Welke opvoerhoogte heb je nodig? Zijn er bepaalde functies die je graag wilt hebben zoals AUTOADAPT? Of wil je een circulatiepomp waarbij je zelf de opvoerhoogte kan instellen?

De prijs van een circulatiepomp ligt zo ongeveer tussen de € 150 en € 500. Er zijn uiteraard een aantal duurdere circulatiepompen op de markt zoals de Grundfos MAGNA3 die vooral wordt toegepast bij utiliteitsgebouwen zoals woningcomplexen, ziekenhuizen en scholen.

Wat is de levensduur van een circulatiepomp?

Een circulatiepomp, ook wel een cv-pomp of vloerverwarmingspomp, wordt niet snel vervangen. De pomp heeft namelijk een levensduur van zo een 15 tot 20 jaar. Om ervoor te zorgen dat je pomp daadwerkelijk zo lang mee gaat en het goed blijft doen, hebben we een aantal tips voor je.

Hoe kan ik de levensduur van de circulatiepomp verlengen?

  • Controleer regelmatig de bedrijfsdruk (circa 2 bar). De bedrijfsdruk mag niet te laag zijn, een te lage bedrijfsdruk veroorzaakt onvoldoende watersmering en cavitatie in de pomp, met als gevolg een kortere levensduur van de circulatiepomp.
  • Vermijd te hoge druk. Onnodig hoge druk veroorzaakt schade aan de kleppen en er is meer kans op geruis in de leiding door de te hoge watersnelheid.
  • Vermijd langdurige stilstand. Bij langdurige stilstand van een circulatiepomp treedt er vaak kalkaanslag op. Kalkaanslag is een probleem dat zich voordoet als de circulatiepomp een lange periode stil heeft gestaan. Het is slim om eens per dag de pomp heel even aan te zetten. Dit wil je uiteraard niet handmatig doen, kies daarom voor een pompschakelaar.