Radiatorknoppen en radiatorkranen

18 juni 2021 - Verwarming & Airco

Geregeld krijgen wij vragen binnen van mensen die hun radiatorkraan of radiatorknop willen vervangen en zich afvragen welk product zij hiervoor nodig hebben. Dit is voor veel mensen een lastige vraag, omdat er meerdere soorten kranen bestaan. Daarnaast worden er voor radiatorkranen en radiatorknoppen ook verschillende afmetingen en aansluitingen gehanteerd. Daarom leggen wij je hier graag meer over uit.

Hoe wordt mijn radiator geregeld?

Er bestaan twee manieren om een radiator te regelen:

  • De 'simpele' manier, namelijk handbediend Dat wil zeggen dat de radiatorknop open of dicht te draaien is. Op basis van hoe ver de knop open of dicht staat wordt er verwarmd. De warmtevraag moet handmatig geregeld worden.
  • Thermostatisch: Een thermostaatknop heeft vrijwel altijd 5 cijfers welke zichtbaar zijn op de knop. Met een thermostaatkraan en -knop is de gewenste temperatuur te regelen door deze in te stellen op een bepaalde waarde van 1-5. 1 is hierbij een lage warmtevraag en 5 staat voor een hoge warmtevraag.

Radiatorknop kopen?

Bekijk ons assortiment

Wat is de werking van een radiatorknop en radiatorkraan?

Er is een thermostatische radiatorknop en een thermostatische radiatorkraan nodig om de gewenste temperatuur te kunnen regelen. In de radiatorknop zit een special element; de voeler, en dit element is gevoelig voor de omgevingstemperatuur. Indien het koud is kan er warm water richting de radiator stromen. Het element in de radiatorknop is dan helemaal open, maar zal de kraan dichtknijpen naarmate de omgeving warmer wordt.

De radiatorkraan is voorzien van een afsluiter. De afsluiter bestaat o.a. uit een uitwendig pinnetje. Deze pin is het onderdeel dat zich laat aansturen door de radiatorknop. Door de afsluiter stroomt het warme water. Het is dus de doorgang tot de radiator.

De handbediende radiatorknop daarentegen doet niets vanzelf. De kraan is dan alleen handmatig open of dicht te draaien. Op basis van de warmtevraag van de centrale thermostaat zal deze warmte sturen naar de radiator.
Stel bijvoorbeeld dat je de thermostaat in de woonkamer hebt hangen en in een andere kamer een radiator waarvan de kraan is opengedraaid. Wanneer in de woonkamer de gewenste temperatuur is bereikt zal de gehele warmtevraag stoppen. De andere ruimte met de radiator wordt dan ook niet meer verwarmd.


Welke varianten zijn er?

Er zijn verschillende merken radiatorkranen met verschillende soorten aansluitingen. Veel voorkomende merken zijn Herz, Heimeier, Comap en Danfoss. Danfoss maakt voornamelijk gebruik van een kliksysteem. De overige merken gebruiken veelal een schroefsysteem om de knop op de radiatorkraan te bevestigen. Van dit schroefsysteem zijn de meest voorkomende maten M30 en M28. Hiervan is M30 het meest gangbaar.


Hoe kom ik erachter welke soort en maat radiatorkraan ik heb?

De eenvoudigste manier om erachter te komen of je een M30 of een M28 variant hebt is door de radiatorknop van de radiatorkraan af te halen en de diameter van de schroefdraad op te meten met een schuifmaat. De M30 heeft een diameter van 30 mm en de M28 een diameter van 28 mm. De verschillen zijn erg klein, dus is het belangrijk om nauwkeurig te meten. Het is haast niet mogelijk om een M30 knop op een M28 kraan te bevestigen. Wij raden daarom altijd aan om de radiatorkranen en -knoppen van dezelfde aansluitmaten aan elkaar te bevestigen.

Bij het kliksysteem van bijvoorbeeld Danfoss is het aan te raden om deze alleen te monteren op radiatorkranen met een kliksysteem. De meest voorkomende kliksystemen zijn RAE, RAE-K, RAX-K, RA, RAV en bij Heimeier zijn dat de K en DX.

Danfoss selection guide

De Danfoss selection guide is een gemakkelijk te downloaden template waarin verschillende modellen radiatorkranen worden afgebeeld. Je kunt deze template afdrukken en de vakjes uitknippen om deze bruikbaar te maken. Op het moment dat je de radiatorknop van de radiatorkraan hebt verwijderd, kan je de verschillende vakjes van de uitgeknipte template over de kraan schuiven om te ontdekken welke radiatorkraan je hebt. Alle vakjes (met uitzondering van de ronde M28 en M30) dienen recht op de kraan gezet te worden, zodat de uitstekende pen in de template valt. Bij de ronde uitsparingen dien je hem haaks op het schroefdraad te houden, zo kan je gemakkelijk zien of dit het veelgebruikte M28 of M30 schroefdraad is.


De afbeeldingen uit de Adapter selection guide hebben we hieronder weer gegeven:

Staat uw aansluitmaat hier niet tussen?

Dan is de kans groot dat jouw radiator een merkgebonden radiatorknop heeft. Hierbij kan je alleen van dat specifieke merk de radiatorknop vervangen.
Als alternatief kan je er voor kiezen om de gehele radiatorkraan te vervangen. De radiatorkranen worden geleverd met of zonder radiatorknop.


Hoe gebruik ik de adapter selectie vormen?

Wat moet je weten voor de bevestiging?

Bij het demonteren van alleen de radiatorknop komt er geen water vrij. Hiervoor hoef je dus niet het gehele verwarmingswatercircuit af te sluiten. Wanneer je de radiatorkraan demonteert dient het gehele watercircuit wel afgetapt te worden. Vergeet vooral niet de cv-ketel uit te zetten. Wil je thermostaatkranen en -knoppen gaan gebruiken zodat je een radiator individueel kan regelen, dan dien je dit voor alle radiatoren te doen die zijn aangesloten op dezelfde cv-leiding.

Zorg voor het juiste gereedschap en de correcte hulpmiddelen, bestaande uit: Teflon tape, een steeksleutel en een schuifmaat. Indien het te ingewikkeld wordt is het raadzaam om een installateur in te schakelen.

Bekijk onderstaande 2 video's om te zien hoe u alleen de radiatorknoppen kunt vervangen

Meer weten over zoneregeling?

Lees hier meer informatie

Hoe kunt u besparen?

Een thermostatische radiator werking zorgt voor een behoorlijke besparing ten opzichte van een handbediende radiator werking. Je kunt namelijk zelf een stand (1-5) aangeven en de knop zal zelf aanvoelen wanneer er wel of geen warmtevraag is. Deze besparing is makkelijk gemaakt, daarnaast zijn deze knoppen zijn vaak voordelig te verkrijgen.

Wil je meer controle? Dan kan je denken aan zoneregeling. In dit geval worden op de radiatorkranen ‘slimme’ radiatorknoppen aangesloten die in verbinding staan met een centraal bedieningspaneel. Met behulp van het centrale bedieningspaneel of thermostaat zijn de radiatoren vervolgens te regelen. Vaak is dit ook aan te sturen via een mobiele app. Het wooncomfort waarvan je vervolgens geniet is bij zoneregeling groot.

Ook zijn er enkele thermostaatknoppen die zijn te besturen via een app. Een voorbeeld hiervan is de Danfoss thermostaatknop Eco M30 ,  te bedienen via een app op uw mobiel of tablet.

Radiatorkraan of -knop kopen?

Ons assortiment kranenOns assortiment knoppen

Ons assortiment

Bij COMWO hebben we een uitgebreid assortiment van radiatorknoppen. Voor elk type aansluiting, van handbedienbaar tot wifi aangestuurd. Zo kunnen wij afhankelijk van jouw wensen en budget de juiste radiatorknop aanraden en leveren.
Benieuwd naar onze radiatorkranen? Klik dan hier.
Benieuwd naar onze radiatorknoppen en thermostaatknoppen? Klik dan hier.