Slim en energiezuinig vloerverwarming aansturen

Door COMWO - 13 juni 2022 - Duurzaam , Thermostaten , Verwarming & Airco

Zoneregeling zorgt ervoor dat je de vloerverwarming, of welke verwarming dan ook, het meest efficiënt kan aansturen. Door gebruik te maken van zoneregeling kies je ervoor om kamers, ook wel zones, los van elkaar te verwarmen. Je kan bijvoorbeeld ervoor kiezen om de woonkamer te verwarmen en de slaapkamers niet, of andersom. Dit kan je allemaal regelen vanuit één centraal punt. Omdat je met zoneregeling niet onnodig kamers verwarmt, ga je zuiniger om met energie en bespaar je geld.

Er zijn twee manieren om je vloerverwarming aan te sturen met zoneregeling:

  • vloerverwarming aansturen in één zone
  • vloerverwarming aansturen in meerdere zones

Voor de beide manieren heb je in ieder geval een slimme thermostaat nodig die geschikt is voor zoneregeling. Kies je ervoor om de vloerverwarming aan te sturen in meerdere zones? Dan heb je ook een vloerverwarmingszoneregelaar nodig. Wil je dit ook nog draadloos doen? Dan heb je ook een externe antenne, servomotoren en een draadloze thermostaat per zone nodig.

Inhoud van deze blog:

Thermostaat voor vloerverwarming

De vloerverwarming wordt aangestuurd door de thermostaat, maar welke thermostaat moet je kiezen? Meerdere thermostaten zijn geschikt voor het aansturen van vloerverwarming.

Kies je voor een aan/uit thermostaat? De aan/uit thermostaat kan je vergelijken met een lichtschakelaar, alleen dan voor je cv-ketel. Je kan de thermostaat alleen instellen op ‘aan’ of ‘uit’. De thermostaat gaat op ‘aan’ als de temperatuur in de ruimte lager is dan de ingestelde temperatuur. De cv-ketel gaat branden en dat doet ‘ie op een hoge temperatuur. Zo bereik je snel de ingestelde temperatuur. Als de ingestelde temperatuur bereikt is, dan schakelt de cv-ketel weer uit.

Of kies je voor een modulerende thermostaat? Deze thermostaat warmt het water in de cv-ketel niet op tot onnodig hoge temperaturen. Deze thermostaat berekent welke watertemperatuur nodig is om het warmer te krijgen en te houden. Dit houdt in dat de cv-ketel de hele dag op een zo laag mogelijke temperatuur brandt. De cv-ketel gaat daarom niet meer onnodig aan en uit. De bedoeling van een modulerende thermostaat is dus om zo slim mogelijk om te gaan met de huidige en gewenste temperatuur in huis. Dit alles om zo zuinig mogelijk én comfortabel te verwarmen.

Tip: Houdt bij het kiezen van een thermostaat voor vloerverwarming ook rekening met alle andere verwarmingselementen zoals bijvoorbeeld radiatoren. En onthoud dat je bij stadsverwarming, of bij het aansluiten van meerdere thermostaten, alleen gebruik kan maken van een aan/uit thermostaat.

Slimme thermostaat voor vloerverwarming

Als je het aan ons vraagt, dan adviseren we je graag een slimme thermostaat voor de vloerverwarming. Een slimme thermostaat is namelijk zelflerend en kan zichzelf optimaliseren. Zo leert de thermostaat hoelang de vloerverwarming nodig heeft om het huis te verwarmen. Wanneer je een klokprogramma maakt, kan de slimme thermostaat hierop inspelen. De thermostaat laat de cv-ketel op een zo laag mogelijke temperatuur verwarmen, zodat de verwarming rustig kan opbouwen. De ingestelde temperatuur wordt dan bereikt op het juiste moment.

Zoneregeling voor vloerverwarming

Zoneregeling maakt het mogelijk om de vloerverwarming apart aan te sturen. Je kan de vloerverwarming aansturen in één zone, dus apart van bijvoorbeeld je radiatoren. Je kan ook de vloerverwarming aansturen in meerdere zones, dan verwarm je elke kamer (of zone) dus apart.

Vloerverwarming aansturen in één zone

In dit voorbeeld gebruiken we het Honeywell Home evohome-systeem. Om de watertoevoer naar de vloerverwarmingsverdeler te reguleren maken we gebruik van een 2-wegklep. De 2-wegklep wordt aangestuurd door een draadloze aan/uit thermostaat (bijvoorbeeld Honeywell Home Round Wireless aan/uit). Op de 2-wegklep wordt een RF-module (radiofrequentie) aangesloten. Deze RF-module wordt gekoppeld aan de draadloze thermostaat en het centrale bedieningspaneel.

Kies je voor het aansturen van de vloerverwarming in één zone? Dan heb je de volgende onderdelen nodig:

In bovenstaande situatie wordt het systeem gestuurd door het aan/uit protocol, de 2-wegklep kan namelijk alleen open of dicht. Hiermee is de Honeywell Home zoneregeling voor vloerverwarming ook geschikt voor elke Nefit cv-ketel en alle soorten warmtepompen.

Vloerverwarming aansturen in meerdere zones

Het is ook mogelijk om de vloerverwarming aan te sturen in meerdere zones. Je kan dan ook meerdere vloerverwarmingsgroepen aan één zone toevoegen. In dit systeem is een vloerverwarmingsunit nodig waar servomotoren op aangesloten worden. De servomotoren worden aangesloten op de vloerverwarmingsslangen. De motoren zorgen dat de toevoer per slang open of dicht worden gezet. Je kan hierbij kiezen voor een bedrade of draadloze vloerverwarmingsunit.

Zoneregeling vloerverwarming bedraad

Kies je voor een bedrade zoneregeling voor de vloerverwarming? Dan heb je de volgende onderdelen nodig:


Zoneregeling vloerverwarming draadloos

Kies je voor een draadloze zoneregeling voor de vloerverwarming? Dan heb je de volgende onderdelen nodig:

Met behulp van Honeywell Home

Liever alles in één pakket? In het Honeywell Home evohome zoneregeling pakket voor vloerverwarming vind je het centrale bedieningspaneel met ingebouwde thermostaat, de HCE80 vloerverwarmingsunit, de HRA80 externe antenne en een tafelstandaard voor het bedieningspaneel.

Tip: Bestel meteen de Honeywell Home RF-module en het benodigde aantal MT4 thermische servomotoren mee, deze zitten niet in het pakket.

Met behulp van Watts

Liever alles in één pakket? In het Watts Vision comfortpakket voor vloerverwarming vind je het centrale bedieningspaneel, vier draadloze thermostaten, één aansluitmodule voor zes zones, één RF-module en zes thermische servomotoren.