Slimme thermostaat voor 5 GHz of 2,4 GHz

Door COMWO - 18 juni 2021 - Thermostaten
Onderwerpen in deze blog:Welk wifi-netwerk is geschikt voor mijn slimme thermostaat?

De meeste slimme thermostaten zijn momenteel nog niet geschikt voor een 5 GHz wifi-verbinding. Wil dit dan zeggen dat je geen slimme thermostaat kan aan sluiten op je wifi-netwerk? Nee, het is zeker mogelijk om een slimme thermostaat aan te sluiten op jouw wifi-netwerk. Je kan bij de meeste routers zelf een 2,4 GHz wifi verbinding instellen. Dit kan door in te loggen op je router en de frequenties te scheiden van elkaar.

Verschil 5 GHz en 2,4 GHz verbinding

Het verschil tussen de twee frequenties van je wifi-netwerk is de snelheid. De 2,4 GHz frequentie kan tot maximaal 600 MB per seconde ondersteunen. In tegenstelling tot de 5 GHz frequentie welke tot maximaal 1300 MB per seconde ondersteund. Dit is echter wel afhankelijk jouw router. Dualband routers ondersteunen zowel de 2,4 GHz als de 5 GHz frequenties.

De 2,4 GHz frequentie is in vergelijking met de 5 GHz een drukkere frequentie. Dit komt omdat deze frequentie meer apparaten ondersteund en een groter bereik heeft. Voor korte afstanden is een 5 GHz verbinding met hoge prestaties aan te raden. Maar voor langere afstanden, met daartussen muren of vaste objecten, is de 2,4 GHz verbinding aantoonbaar beter. Zo is het voor een slimme thermostaat aan te raden de 2,4 GHz frequentie te gebruiken voor een betrouwbare verbinding in huis.

Ondersteuning 5 GHz

Ondanks dat het signaal van jouw 5 GHz wifi-netwerk goed is in huis, wordt deze frequentie door nagenoeg alle slimme thermostaten momenteel niet ondersteund. Dit heeft onder andere te maken met de betrouwbaarheid van de frequentie. Omdat de thermostaat vaak moet communiceren over een langere afstand met daartussen muren of vaste objecten, is de 2,4 GHz verbinding betrouwbaarder. Ook wordt het 5 GHz netwerk nog niet ondersteund door de slimme thermostaten omdat dit netwerk relatief nieuw is en deze thermostaten hier nog niet op aangepast zijn. Mochten deze thermostaten in de toekomst dit wel gaan ondersteunen, raden wij alsnog aan om gebruik te maken van het 2,4 GHz netwerk vanwege de betrouwbaarheid hiervan.