Stadsverwarming

Onderwerpen in deze blog:Wat is stadsverwarming?

Stadsverwarming is een vervanging voor de veelgebruikte cv-installatie. Stadsverwarming biedt een schonere en duurzamere vorm van energie, maar met hetzelfde comfort als met een gebruikelijke cv-installatie. Stadsverwarming werkt doordat er in bijvoorbeeld een fabriek, energiecentrale of vuilverbranding bij jou in de buurt, warmte wordt opgewekt bij de dagelijkse werkzaamheden. Deze warmte wordt opgevangen in een gesloten systeem en wordt rondgepompt naar een overdracht centrale. Vanuit deze centrale loopt een groot gesloten systeem door (delen van) een stad waarbij de aangesloten huizen worden verwarmd met het water dat is opgewarmd in de fabriek, energiecentrale of vuilverbranding. Doordat er gebruik wordt gemaakt van restwarmte is er geen losse cv-ketel nodig en hoeft er dus niet onnodig gas verstookt te worden. Dit zorgt voor een veel lagere uitstoot, omdat er gebruik wordt gemaakt van restwarmte die anders verloren was gegaan.

Hoe werkt stadsverwarming in mijn huis?

Ondanks de grote verschillen in de installatie en de uitstoot van stadsverwarming ten opzichte van een conventionele cv-ketel, biedt het niet minder comfort. Veel stadsverwarmingssystemen werken zelfs in sturing hetzelfde als een cv-ketel. Dat wil zeggen dat er op de inkomende warmwaterleiding een klep zit aangesloten die zorgt dat je wel of geen warm water ontvangt. Deze klep kan worden aangestuurd door een thermostaat als een soort aan/uit schakelaar. Wanneer het te koud is in de woning wordt de klep geopend en als de gewenste temperatuur is bereikt gaat hij weer dicht. De meeste huizen maken gebruik van dit systeem, maar er zijn ook huizen die geen centrale 2-weg klep hebben op de aanvoerleiding. Deze huizen krijgen een continue stroom van warm water binnen dat vervolgens per radiator gereguleerd wordt door de thermostaatkraan.

Welke thermostaten kan ik op mijn stadsverwarming aansluiten?

Stadsverwarming wordt doorgaans geregeld door een 2-wegklep op de inkomende leiding. Door deze klep te sluiten komt er dus geen warmte meer binnen. Veel huishoudens met stadsverwarming hebben een thermostaat die aangesloten zit op de 2-wegklep, waardoor het mogelijk is de temperatuur in te stellen. Wanneer je al een centrale thermostaat hebt in je systeem met stadsverwarming, is het vaak mogelijk om deze te vervangen door een aan/uit thermostaat. Wanneer je de verwarming in huis regelt door enkel radiatorknoppen, dan dien je eerst een 2-wegklep te plaatsen op de aanvoerleiding. Na plaatsing van de 2-wegklep is het mogelijk om hier een aan/uit thermostaat op aan te sluiten. Het grote voordeel van een thermostaat met een 2-wegklep is dat je een specifieke temperatuur kan instellen in de woning. Met losse knoppen kan dit niet.

De reden dat er een aan/uit thermostaat moet worden aangesloten in plaats van een modulerende is vanwege de werking van de 2-wegklep. Deze kan alleen helemaal open of dicht en biedt om die reden geen modulerende optie. Wil je toch energie bezuinigen? Kijk dan naar zoneregeling!

Voor het vervangen van je huidige aan/uit thermostaat kan je bijvoorbeeld kijken naar een Honeywell Round wireless draadloze thermostaat aan/uit, een Honeywell Chronotherm Touch klokthermostaat aan/uit of een Honeywell Lyric T6(R) slimme thermostaat. De Honeywell Round thermostaat biedt in dit geval de minste opties, dit is dan ook een simpele thermostaat waarmee je alleen de temperatuur kan instellen. Met de Honeywell Chronotherm heb je de beschikking tot een klokprogramma. Hiermee kan je bijvoorbeeld instellen dat het huis in de ochtend warmer moet zijn dan in de avond. Met de Honeywell Lyric T6(R) heb je naast een klokprogramma ook smart ondersteuning, dat wil zeggen dat de thermostaat zelflerend is en met je smartphone op afstand te bedienen is.

Kan ik mijn huis nog duurzamer maken met stadsverwarming?

Ja, dat is zeker mogelijk! Dit wordt doorgaans gedaan met zoneregeling, een systeem waarbij alleen de kamers worden verwarmd die gebruikt worden. Door niet onnodig kamers te verwarmen kan er veel energie bespaard worden. Dit biedt comfort, scheelt in je portemonnee en draagt bij aan een beter milieu. Om zoneregeling te installeren dient het systeem voorzien te zijn van een centrale 2-wegklep om de toevoer volledig af te kunnen sluiten. Wanneer je deze nog niet hebt, kan je deze zelf installeren of laten installeren door een erkend installateur. Zo kan je toch profiteren van de voordelen van zoneregeling in jouw huis.

Na plaatsing van de thermostaatknoppen op de radiatorkranen of de thermische motoren op de vloerverwarming, kan je het systeem gaan inregelen. Je kan dan elke knop of motor aan een ruimte toewijzen om deze vervolgens samen te laten werken om deze kamers op de juiste temperatuur te houden. Het Evohome systeem biedt naast zoneregeling ook smart ondersteuning en een klokprogramma voor optimale instelbaarheid van de verwarming in huis.

Wil je meer weten over zoneregeling? Lees hier onze blog over zoneregeling.Afbeelding: Stadsverwarming in werking, de fabriek verwarmt met water de aangesloten huizen