Stopcontact verplaatsen

Door Ramon Wesselingh - 29 juli 2021 - Elektra
Onderwerpen in deze blog:



Stopcontact verplaatsen

Wil je een extra stopcontact plaatsen, maar weet je niet hoe je dit het best kunt doen? In deze blog leggen we jou uit wat je allemaal nodig hebt voor het aansluiten van een stopcontact en hoe je dit stapsgewijs doet. Het belangrijkste bij het aansluiten van een stopcontact is dat alles spanningsvrij is, zodat er geen gevaarlijke situaties ontstaan. Dit kan gemakkelijk gedaan worden door de hoofdschakelaar in de meterkast uit te zetten of om de specifieke groep uit te zetten. Wil je de exacte groep weten van een stopcontact? Gebruik dan een groepenzoeker.

Om een extra stopcontact aan te sluiten moet er eerst gekeken worden waar de stroom vandaan gehaald wordt. Dit kan op twee manieren:

  1. Met een vertakking vanuit een bestaand stopcontact naar het nieuwe stopcontact
  2. Direct vanuit de centraaldoos in het plafond draden leggen naar het nieuwe stopcontact

Benodigdheden voor deze klus:


Het stappenplan

Stap 1: Het werkgebied spanningsvrij maken

Door de spanning van het werkgebied te halen voorkom je gevaarlijke situaties waarbij je niet alleen materiaal kan beschadigen, maar ook jezelf. Schakel in de meterkast de groep uit of de doe de hoofdschakelaar uit. Controleer daarnaast altijd voordat je aan de slag gaat of de spanning er echt af is met behulp van een spanningszoeker.

Stap 2: De inbouwdoos aftekenen

Teken op de plek waar je je nieuwe stopcontact wilt de inbouwdoos af voordat je begint met boren. Let hierbij goed op de inbouwdiepte en de diameter van de te plaatsen inbouwdoos.

Stap 3: Het gat boren

Boor op de net afgetekende plek het gat voor de inbouwdoos, kijk na het boren direct of de inbouwdoos past zodat je het eventueel nog aan kunt passen. Gebruik hier voor een enkele inbouwdoos een gatzaag voor beton met een diameter van 76 mm en de bijpassende centreerboor.

Stap 4: De elektrabuizen buigen

Voordat je de draden door de elektrabuizen kunt heen trekken moet je ze eerst buigen. Zit er een bocht die je moet maken, dan moet je de elektra buis buigen. Gebruik hiervoor altijd een buigveer en houdt in de bocht een radius van 90 graden aan. Maak geen haakse bochten om problemen te voorkomen. Is de radius van de bocht te klein, dan loop je het risico dat de draden zullen afbreken tijden het trekken.

Stap 5: De draden trekken

Hierbij is het belangrijk om op te letten voor welke methode van draden leggen is gekozen. De manier voor het trekken van draden uit een bestaande wandcontactdoos is heel anders dan vanuit een centraaldoos. Dit is per aansluiting de manier om de draden te trekken:

  1. Vertakking vanuit het stopcontact
    Strip de draden circa 5 mm à 10 mm vanaf het eind en steek deze op de correcte manier in het bestaande stopcontact. De groen/gele draad moet altijd in het midden geplaatst worden en de bruine en blauwe draad moeten aangesloten zoals dat in de bestaande situatie ook al is. Dus blauw bij blauw en bruin bij bruin.

  2. Direct vanuit de centraaldoos
    Dit is de nettere manier van verwerken, alleen kost het meer draden en dient er een langere buis getrokken te worden. Om die reden raden wij altijd aan om te kiezen voor een vertakking vanuit een bestaande wandcontactdoos. Ook hier geldt; draden met dezelfde kleur op elkaar aansluiten.

Gebruik altijd een trekveer voor het trekken van VD draad door een elektrabuis.

Tip: Om de elektradraden aan elkaar te verbinden heb je een lasklem nodig. De bekendste lasklemmen zijn die van Wago. Verbind dezelfde kleuren met elkaar in de lasklem.

Stap 6: Het nieuwe stopcontact aansluiten

Zorg bij het trekken van nieuwe draden dat er altijd 5 cm - 10 cm extra draad uit de muur komt voor het nieuwe stopcontact. Hierdoor zet je niet onnodig kracht op de draden wat deze kan beschadigen. Sluit de draden zo aan als bij het bestaande stopcontact ook is gedaan, dus bijvoorbeeld bruin boven en blauw onder. Indien er voor de centraaldoos is gekozen maakt het niet uit welke kleuren je onder en boven doet, als groen/geel maar in het midden zit.

Stap 7: Vastzetten van het nieuw stopcontact

Schroef het nieuwe stopcontact vast in de inbouwdoos zodat deze vast zit in de muur. Het is belangrijk deze stap altijd te doen voordat er spanning op gezet wordt. Met de draaibare ring op de inbouwdoos kun je het nieuwe stopcontact waterpas installeren.

Stap 8: De spanning aanzetten

Schakel de hoofdschakelaar of groep weer aan die eerder is uitgezet om veilig te kunnen werken.

Stap 9: De spanning meten

Controleer goed of het stopcontact is aangesloten op de juiste manier door een multimeter te gebruiken en de verschillende waardes zoals voltage, ampère en weerstand te meten.

Stap 10: Het afdekraam monteren

Monteer het juiste afdekraam over het geïnstalleerde stopcontact voor een nette (en veilige) afwerking van het stopcontact.

Stap 11: Testen van het nieuwe stopcontact

Test het nieuwe stopcontact door hier bijvoorbeeld een lamp in te stoppen, als deze werkt dan weet je zeker dat je het nieuwe stopcontact goed hebt aangesloten.