Thermostaat met zoneregeling

Door COMWO - 18 juni 2021 - Thermostaten
Onderwerpen in deze blog:Thermostaat met zoneregeling

Thermostaten voor zoneregeling zijn energiezuiniger dan de traditionele manier van verwarmen. Je hebt namelijk de keuze om ruimtes afzonderlijk te verwarmen. Zo kan je vanaf een centraal punt kiezen om de slaapkamers niet te verwarmen, maar bijvoorbeeld de woonkamer wel. Je bespaart dus geld omdat je de keuze hebt om bepaalde ruimtes, en niet het complete huis, te verwarmen. Alle thermostaten voor zoneregeling die wij aanbieden zijn slimme en zelflerende thermostaten die ook nog eens op afstand te bedienen zijn met een app of met je stem via Amazon Alexa of Google Assistant.

Slimme thermostaat met zoneregeling 

Elke zoneregeling bevat een slimme thermostaat, maar niet elke slimme thermostaat beheerst zoneregeling. Zoneregeling is de term die gebruikt wordt wanneer kamers, ook wel zones of ruimtes genoemd, individueel worden verwarmd. Zo kan je vanaf een centraal punt kiezen om de slaapkamers niet te verwarmen maar bijvoorbeeld de woonkamer wel. Deze slimme zoneregeling thermostaten zijn in een voordelig pakket aan te schaffen, maar je kan ook alleen de thermostaat aanschaffen. Dit betekent dat je nu nog niet kiest voor zoneregeling, maar dat dit in de toekomst wel mogelijk is.

Wanneer je een slimme thermostaat wenst, met mogelijkheid om uit te breiden naar zoneregeling, kies dan voor de Bosch EasyControl, de Honeywell Evohome Single Zone of de Watts thermostaat.

Zoneregeling voor vloerverwarming

Zoneregeling kan op diverse manieren gerealiseerd worden. Voor radiatoren kan je gebruikmaken van slimme (draadloze) radiatorknoppen. Bij zoneregeling in combinatie met vloerverwarming zijn er twee manieren om dit te realiseren. Je kan de gehele vloerverwarming als één zone aansturen. Hiervoor moet er een 2-wegklep in het systeem komen. Hier kan vervolgens een draadloze aan/uit-thermostaat op worden aangesloten die de 2-wegklep open of dicht zet. Door de klep open of dicht te zetten, reguleer je de watertoevoer naar het vloerverwarmingssysteem. Hiermee kan je de gehele vloerverwarming aan- of uitzetten.

Wanneer je de vloerverwarming in zones wilt indelen, heb je een vloerverwarmingszoneregelaar nodig. Honeywell heeft de HCE20 en HCE80. Watts heeft hiervoor de Watts Vision-aansluitmodule ontworpen. De aansluitmodule heeft servomotoren nodig om de groepen open of dicht te zetten. De servomotoren worden aangestuurd door draadloze thermostaten in de betreffende zone. De thermostaten maken verbinding met een RF-module die voor de draadloze verbinding tussen de thermostaat en zoneregelaar zorgt. Hierbij moet nog wel een antenne/RF-module aangesloten worden om de draadloze verbinding tot stand te brengen.

Met de Bosch EasyControl is het momenteel niet mogelijk om zoneregeling met vloerverwarming toe te passen. Kies daarom altijd voor de Honeywell Evohome of het Watts Comfortpakket.