Thermostaat voor vloerverwarming

18 juni 2021 - Thermostaten

Type verwarmingsbron 

Er zijn diverse thermostaten geschikt voor verschillende varianten van vloerverwarming. Bij het uitkiezen van een thermostaat voor de vloerverwarming is het van belang om alle andere verwarmingselementen ook mee te nemen, zoals bijvoorbeeld radiatoren.

Wilt u een traditionele thermostaat die alles in een keer verwarmd? Kies dan voor een modulerende thermostaat of aan/uit thermostaat. Aangezien de cv-ketel de vloerverwarming reguleert, is het belangrijk om het communicatieprotocol over een te laten komen. Bij stadsverwarming kan er alleen gebruik gemaakt worden van een aan/uit thermostaat. Als u meerdere thermostaten op een verwarmingsbron wilt aansluiten, dan kunt u ook alleen voor aan/uit kiezen.

Ons advies bij vloerverwarming is om voor een slimme thermostaat te kiezen. Een slimme thermostaat is namelijk zelflerend en optimaliserend. Zo leert de thermostaat hoe lang uw vloerverwarming nodig heeft om uw huis te verwarmen. Zodra er een klokprogramma wordt gemaakt, kan de slimme thermostaat hier gecalculeerd op inspelen. De thermostaat laat de cv-ketel op een zo laag mogelijke temperatuur verwarmen, zodat de verwarming rustig kan opbouwen. De ingestelde temperatuur wordt bereikt op het juiste moment.

Moet ik bij vloerverwarming voor aan/uit of modulerend kiezen?

Ten eerste is het belangrijk om te weten of uw cv-ketel modulerende of aan/uit sturing ondersteunt. Als uw cv-ketel geen modulerende aansturing ondersteunt, dan kunt u alleen voor een aan/uit thermostaat kiezen. Voor vloerverwarming adviseren wij een slimme thermostaat. Slimme thermostaten berekenen namelijk hoe lang zij nodig hebben om op de gewenste temperatuur te komen. Als u een klokprogramma instelt, dan word de gewenste temperatuur op het juiste moment bereikt.

Aan/uit is een snellere aansturing dan modulerend. Als u de vloerverwarming vaak uit zet, dan kunt u wellicht beter kiezen voor een aan/uit thermostaat. Een aan/uit thermostaat stuurt een cv-ketel op volle kracht aan om te gaan verwarmen.
Vloerverwarming is een vrij trage verwarming, dus hiermee zal de vloer sneller warm zijn. Hou er wel rekening mee dat er enige 'overkill' kan zijn en hierdoor de vloer tijdelijk iets warmer is door de snelle verwarming. Als u meerdere thermostaten op een cv-ketel wilt aansluiten, dan moet u sowieso voor aan/uit kiezen. Het is onmogelijk om meerdere modulerende thermostaten op 1 cv-ketel aan te sluiten.

Modulerend zorgt dat de cv-ketel niet te hard in een keer gaat verwarmen, maar bouwt het rustiger op. De restwarmte die geproduceerd wordt, helpt bij modulerende sturing om later ook af te bouwen. Als u de vloerverwarming constant op een lage temperatuur laat verwarmen, dan is een modulerende thermostaat een betere keus.
Zoals gezegd, bouwt modulerend rustiger op. Hierdoor schommelt de temperatuur minder en dit is dus ideaal als u de vloerverwarming altijd aan heeft.

Dit advies geldt alleen voor watergedragen vloerverwarming. Elektrische vloerverwarming hebben meestal hun eigen thermostaat.

 

Vloerverwarming als een zone

Voor de meeste woonhuizen in Nederland is het perfect om de vloerverwarming in een zone aan te sturen. Dit komt doordat mensen het fijner vinden om de gehele verdieping vaak in een keer te verwarmen. Het individueel aansturen van vloerverwarmingsgroepen is een redelijk ingewikkeld proces, waarbij het vaak ook niet nodig  is. Er wordt over het algemeen meer comfort ervaren bij vloerverwarming in een zone bij reguliere woonhuizen. 

Met een zoneregeling systeem maakt u het mogelijk om de vloerverwarming apart aan te sturen. In dit voorbeeld gebruiken we het Honeywell Evohome systeem. Om de watertoevoer naar de vloerverwarmingsverdeler te reguleren maken we gebruik van een 2-wegklep. De 2-wegklep dient aangestuurd te worden door een draadloze aan/uit thermostaat (bijvoorbeeld Honeywell Round Wireless aan/uit). Op de 2-wegklep dient dan een RF-module aangesloten te worden. Deze RF-module wordt gekoppeld aan de draadloze thermostaat en het centrale bedieningspaneel. 

Dit zijn de onderdelen die nodig zijn om uw vloerverwarming in een zone aan te sturen:

Vloerverwarming in meerdere zones

Vloerverwarming wordt gelegd in slangen groepen. Deze groepen kunnen met een vloerverwarmingsunit los van elkaar worden aangestuurd. Meerdere groepen kunnen aan een zone worden toegevoegd. Vloerverwarming bedienen in zones is het meest geschikt voor kantoorruimtes en zeer grote woonhuizen. Hier heeft vloerverwarming in zones het meeste nut, omdat het zonde is om grote ruimtes te verwarmen terwijl dit niet nodig is. 

In dit systeem is een vloerverwarmingsunit nodig waar servomotoren op aangesloten worden. De servomotoren worden aangesloten op de vloerverwarmingsslangen. De motoren zorgen dat de slangen open of dicht gezet worden. Het is van belang om te kiezen voor een bedrade of draadloze vloerverwarmingsunit. 

Bij beide vloerverwarmingsunits zijn zij stand-alone. Dit betekent dat het systeem op zichzelf werkt. Wilt u het vanuit een centraal punt regelen? Dan heeft u een centrale bedieningsunit nodig. Deze bedieningsunit zorgt er voor dat u het gehele systeem met een app kunt bedienen. Wij bieden voordelige pakketten aan in combinatie met diverse units. Bekijk hiervoor ons assortiment.

Draadloos

Bij een draadloze vloerverwarmingsunit heeft u de volgende componenten nodig:

Bedraad

Bij een bedrade vloerverwarmingsunit heeft u de volgende componenten nodig: