Naar boven
  • Gratis snelle pakket levering voor bestelling boven de € 30,-
  • Een compleet assortiment om jouw klus af te maken
  • 30 dagen bedenktijd en goede retourvoorwaarden

Thermostaat voor vloerverwarming

07 mei 2020 - Thermostaten

Type verwarmingsbron 

Er zijn diverse thermostaten geschikt voor verschillende varianten van vloerverwarming. Bij het uitkiezen van een thermostaat voor de vloerverwarming is het van belang om alle andere verwarmingselementen ook mee te nemen, zoals bijvoorbeeld radiatoren.

Wilt u een traditionele thermostaat die alles in een keer verwarmd? Kies dan voor een modulerende thermostaat of aan/uit thermostaat. Aangezien de cv-ketel de vloerverwarming reguleert, is het belangrijk om het communicatieprotocol over een te laten komen. Bij stadsverwarming kan er alleen gebruik gemaakt worden van een aan/uit thermostaat. Als u meerdere thermostaten op een verwarmingsbron wilt aansluiten, dan kunt u ook alleen voor aan/uit kiezen.

Ons advies bij vloerverwarming is om voor een slimme thermostaat te kiezen. Een slimme thermostaat is namelijk zelflerend en optimaliserend. Zo leert de thermostaat hoe lang uw vloerverwarming nodig heeft om uw huis te verwarmen. Zodra er een klokprogramma wordt gemaakt, kan de slimme thermostaat hier gecalculeerd op inspelen. De thermostaat laat de cv-ketel op een zo laag mogelijke temperatuur verwarmen, zodat de verwarming rustig kan opbouwen. De ingestelde temperatuur wordt bereikt op het juiste moment.

Vloerverwarming als een zone

Voor de meeste woonhuizen in Nederland is het perfect om de vloerverwarming in een zone aan te sturen. Dit komt doordat mensen het fijner vinden om de gehele verdieping vaak in een keer te verwarmen. Het individueel aansturen van vloerverwarmingsgroepen is een redelijk ingewikkeld proces, waarbij het vaak ook niet nodig  is. Er wordt over het algemeen meer comfort ervaren bij vloerverwarming in een zone bij reguliere woonhuizen. 

Met een zoneregeling systeem maakt u het mogelijk om de vloerverwarming apart aan te sturen. In dit voorbeeld gebruiken we het Honeywell Evohome systeem. Om de watertoevoer naar de vloerverwarmingsverdeler te reguleren maken we gebruik van een 2-wegklep. De 2-wegklep dient aangestuurd te worden door een draadloze aan/uit thermostaat (bijvoorbeeld Honeywell Round Wireless aan/uit). Op de 2-wegklep dient dan een RF-module aangesloten te worden. Deze RF-module wordt gekoppeld aan de draadloze thermostaat en het centrale bedieningspaneel. 

Dit zijn de onderdelen die nodig zijn om uw vloerverwarming in een zone aan te sturen:

Vloerverwarming in meerdere zones

Vloerverwarming wordt gelegd in slangen groepen. Deze groepen kunnen met een vloerverwarmingsunit los van elkaar worden aangestuurd. Meerdere groepen kunnen aan een zone worden toegevoegd. Vloerverwarming bedienen in zones is het meest geschikt voor kantoorruimtes en zeer grote woonhuizen. Hier heeft vloerverwarming in zones het meeste nut, omdat het zonde is om grote ruimtes te verwarmen terwijl dit niet nodig is. 

In dit systeem is een vloerverwarmingsunit nodig waar servomotoren op aangesloten worden. De servomotoren worden aangesloten op de vloerverwarmingsslangen. De motoren zorgen dat de slangen open of dicht gezet worden. Het is van belang om te kiezen voor een bedrade of draadloze vloerverwarmingsunit. 

Bij beide vloerverwarmingsunits zijn zij stand-alone. Dit betekent dat het systeem op zichzelf werkt. Wilt u het vanuit een centraal punt regelen? Dan heeft u een centrale bedieningsunit nodig. Deze bedieningsunit zorgt er voor dat u het gehele systeem met een app kunt bedienen. Wij bieden voordelige pakketten aan in combinatie met diverse units. Bekijk hiervoor ons assortiment.

Draadloos

Bij een draadloze vloerverwarmingsunit heeft u de volgende componenten nodig:

Bedraad

Bij een bedrade vloerverwarmingsunit heeft u de volgende componenten nodig: