Tips voor het aanschaffen van een circulatiepomp
De levensduur van een circulatiepomp is zo een 15 tot 20 jaar. Meestal hoef je dus niet na te denken over het vervangen van de pomp. De lange levensduur wil helaas niet zeggen dat je pomp nooit kapot zal gaan. Dus is je pomp nu tóch kapot of wil je hem vervangen omdat je graag een modern, energiezuinig model wil? Dan is het in ieder geval verstandig om goed voorbereid aan de slag te gaan.
Eén van de meest voor de hand liggende zaken om rekening mee te houden bij het aanschaffen van een nieuwe circulatiepomp is de maatvoering. Als je kiest voor een pomp met dezelfde inbouwmaat, dan vergemakkelijk je het monteren van de pomp. Daarnaast is ook de opvoerhoogte van belang, kies altijd voor een pomp die minimaal evenveel opvoerhoogte heeft als je huidige pomp. Anders kan het zijn dat je te weinig waterdruk hebt en dat je het niet goed warm krijgt in huis.
Uiteraard is dit niet het enige waar je aandacht aan moet geven tijdens je zoektocht naar een nieuwe circulatiepomp. Om je verder te helpen bij het maken van een keuze, hebben we de meest gestelde vragen over het aanschaffen van een circulatiepomp op deze pagina gebundeld.
Inhoud van deze blog:
- Wat is een circulatiepomp?
- Een nieuwe circulatiepomp of vloerverwarmingspomp kopen
- Waar moet ik naar kijken bij de aanschaf van een circulatiepomp?
- Waar staan de getallen voor bij circulatiepomp namen?
- Hoe kies je de juiste vervangende circulatiepomp?
- Mijn nieuwe circulatiepomp heeft een afwijkende doorlaatmaat, wat nu?
- Kan je de circulatiepomp voor de cv-ketel (cv-pomp) vervangen?
Wat is een circulatiepomp?
Een circulatiepomp is een pomp die gebruikt wordt in cv- en/of koelsystemen. Deze pomp zorgt ervoor dat heet water vanuit de cv-ketel door de radiatoren en de leidingen van de vloerverwarming stroomt. Op deze manier wordt het huis verwarmd. De circulatiepomp kan gebruikt worden voor koelen in combinatie met een warmtepomp en vloerverwarming.
Een nieuwe circulatiepomp of vloerverwarmingspomp kopen
Heb je een (nieuwe) circulatiepomp nodig voor je vloerverwarming? Omdat je deze gaat aanleggen of omdat je een energiezuinige circulatiepomp wilt? Dan zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden.
Waar moet ik naar kijken bij de aanschaf van een circulatiepomp?
- Het rendement van de circulatiepomp
De circulatiepomp is een grootstroomverbruiker, maar door te kiezen voor een circulatiepomp met hoog rendement verlaag je het energieverbruik.
- De inbouwmaat en de doorlaatmaat van de circulatiepomp
Bij het aanschaffen van een nieuwe circulatiepomp is het van belangrijk om de inbouwmaat en de doorlaatmaat te vergelijken. De inbouwmaat geeft aan hoe lang de pomp is, veelal 130 mm of 180 mm. Het makkelijkste is om te kiezen voor een pomp die dezelfde maat heeft als de oude, zodat deze gemakkelijk vervangen kan worden. De doorlaatmaat is de nominale diameter van de zuig- en persaansluiting. Dit geeft aan hoe groot de diameter is waar het water doorheen gaat.
- De opvoerhoogte van de circulatiepomp
De opvoerhoogte geeft aan tot hoe hoog de pomp kan pompen. Wij adviseren altijd om minimaal een pomp te nemen die evenveel opvoerhoogte heeft als de huidige pomp.
Waar staan de getallen voor bij circulatiepomp namen?
Bij circulatiepompen wordt over het algemeen dezelfde opbouw voor de naam gebruikt. Daarom zie je in de producttitels van onze circulatiepompen altijd de doorlaatmaat, opvoerhoogte en inbouwlengte staan.
- 25: Doorlaatmaat (B in de illustratie), ook wel bekend als binnenmaat (DN)
- 40: Opvoerhoogte in decimeter (4 meter)
- 180: Inbouwmaat (A in de illustratie) (lengte van de pomp)
Hoe kies je de juiste vervangende circulatiepomp?
Je kan de maten van de oude pomp opmeten, maar je kan ook gebruik maken van een uitwisseltabel. Een uitwisseltabel laat je gemakkelijk en snel zien welke nieuwe pomp (in veel gevallen) direct op de plek van je oude pomp past. Bekijk de uitwisseltabellen in de blog ‘Uitwisseltabellen: snel een geschikte vervangende pomp’.
Mijn nieuwe circulatiepomp heeft een afwijkende doorlaatmaat, wat nu?
Kies je voor een pomp met een afwijkende doorlaatmaat? Combineer deze dan met een pompkoppeling. Deze pompkoppelingen zijn universeel voor elke circulatiepomp. Let alleen wel goed op de inbouwmaat. De pompkoppeling zorgt namelijk voor extra hoogte. Houd hier rekening mee bij het installeren van de pomp.
Kan je de circulatiepomp voor de cv-ketel (cv-pomp) vervangen?
De circulatiepomp in je cv-ketel kan je ook vervangen, maar let wel op: sommige fabrikanten gebruiken eigen pompen of speciaal ontworpen pompen. De pompen in cv-ketels worden ook wel vaak OEM (Original Equipment Manufacturer) pompen genoemd. Om te weten welke pomp in jouw ketel zit, adviseren wij je om contact op te nemen met de fabrikant van de cv-ketel.