Top 5 producten om gas te besparen

Door COMWO - 22 april 2022 - Duurzaam

We hebben het allemaal wel gemerkt, de prijs voor gas is ontzettend gestegen. De gasprijs was afgelopen augustus (2021) € 0,95 per m3, in oktober steeg dit al naar € 1,79 per m3 en momenteel is de prijs voor een kubieke meter gas maar liefst € 2,65 (Bron: overstappen.nl). Het is dan ook niet gek dat we proberen om wat gas te besparen.

Je kan ontzettend veel tips vinden om gas te besparen: je thermostaat minder hoog, minder lang douchen, zorgen voor extra isolatie zodat je minder warmte verliest én dus minder hoeft te stoken. Maar er zijn ook oplossingen die ervoor zorgen dat je standaard minder óf zelfs helemaal geen gas meer verbruikt.

Vuil- en luchtafscheider Elektrische handdoekradiator Elektrische boiler Elektrische radiator Honeywell Home evohome

Het dynamische duo van Spirotech haalt het beste uit elkaar naar boven. Installeer een vuil- en luchtafscheider van Spirotech en bespaar tot maar liefst 13% op je gasverbruik.

Gebruik een elektrische handdoekradiator in je badkamer in plaats van een traditionele radiator. Gebruik het weekprogramma en bespaar nog eens extra. Verwarm je water met een elektrische boiler en bespaar maar liefst 20% op je gasverbruik. Daarnaast heb je ook nog eens heel snel warm water ter beschikking. Ongeveer 75% van je totale gasverbruik gaat naar de verwarming van je huis. Kies daarom voor elektrische radiatoren en dringt het gasverbruik flink terug. 

Maak gebruik van zoneregeling en stuur je verwarming op een unieke manier aan. Honeywell Home evohome-gebruikers besparen maar liefst 37% op het gasverbruik. 

Bekijk de Spirotech vuil- en luchtafscheiders Bekijk de DRL elektrische handdoekradiatoren Bekijk de elektrische boilers van Itho Daalderop Bekijk ons assortiment elektrische radiatoren Bekijk het Honeywell Home evohome-systeem


Vuil- en luchtafscheiders besparen tot maar liefst 13%

Een vuilafscheider voorkomt dat corrosiedeeltjes zich in de magnetische pomp ophopen. Die vuildeeltjes - hoe klein ook - kunnen grote problemen veroorzaken in een installatie. De vuilafscheider dringt storingen, slijtage en overbodig onderhoud daadkrachtig terug. Een luchtafscheider zorgt ervoor dat de lucht uit het systeemwater wordt verwijderd. Zonder luchtafscheider gaan de luchtbelletjes die in de ketel vrijkomen de installatie in. Ze vormen grotere bellen die bijvoorbeeld vast blijven zitten in een radiator. Die radiator warmt daardoor niet meer goed op. Om toch de gewenste temperatuur te bereiken zal de ketel warmer water moeten leveren en hierdoor dus meer gas verbruiken.

Het dynamische duo van Spirotech haalt het beste uit elkaar naar boven. De SpiroTrap MB3 en de SpiroVent RV2 versterken elkaar. De SpiroTrap plaats je waar het water het systeem in gaat en de SpiroVent plaats je op het warmste punt in de installatie, bij verwarming is dat het punt waar het water de ketel verlaat. Als je deze twee producten combineert bespaar je tot maar liefst 13% op je gasverbruik. Installeer je alleen de vuilafscheider? Dan bespaar je tot 7,4%. Installeer je alleen de luchtafscheider? Dan bespaar je tot 6%.

Je kan ook kiezen voor de Spirotech SpiroCombi, dit is een lucht- en vuilafscheider in één. De SpiroCombi plaats je in de aanvoerleiding van je verwarmingssysteem. De eigenschappen van jouw installatie bepalen wat de beste optie is: twee afzonderlijke afscheiders of een gecombineerde lucht- en vuilafscheider.

Elektrische (handdoek)radiatoren

Een elektrische kachel (ook wel een elektrische radiator) verwarmt de plekken in huis waar de reguliere verwarming niet voldoende is óf waar geen aansluiting is voor centrale verwarming. Maar je kan er ook voor kiezen om al je radiatoren te vervangen voor elektrische radiatoren. Dit is wel een flinke investering, maar je dringt je gasverbruik direct terug met ongeveer 75%.

Een elektrische badkamerradiator is ideaal om de ruimte én je handdoeken te verwarmen en te drogen. De DRL handdoekradiatoren zijn erg geliefd. Deze radiatoren hebben een digitale thermostaat waarmee je ook een dag/week programma kan instellen. Ook hebben deze radiatoren een boost functie waardoor ze snel warm zijn.

Elektrische boiler

Elektrische boilers gebruiken elektriciteit om het water te verwarmen. De meeste boilers doen dit in de nacht. Wanneer je een dubbelariefmeter hebt, profiteer je dus ook nog eens van het goedkopere daltarief. De elektrische boiler houdt ook het water op temperatuur. Bij een warmtevraag vanuit de douche, de kraan of het bad krijg je dan ook direct warm water. Je bespaart dus niet alleen op je gasverbruik, maar ook op het verbruik van drinkwater. Jaarlijks gaat er namelijk zo een 16.000 liter schoon drinkwater direct naar de afvoerput omdat het water niet warm is.

Onze favoriet is de Itho Daalderop close-in keukenboiler. De close-in keukenboiler is geschikt voor installatie in een keukenkast, op de koudwaterleiding (waterdruk-principe). De Itho Daalderop close-in boiler is verkrijgbaar in 10 en 15 liter. Wil je liever een boiler die achter de plint van de koelkast past? Kies dan voor de Itho Daalderop close-in compact plintboiler.

Honeywell Home evohome

Het Honeywell Home evohome-systeem laat je op een unieke manier je verwarming aansturen, namelijk via zoneregeling. Door het gebruik van verschillende thermostaten en sensoren in jouw huis kan je verschillende zones instellen en deze dan ook apart verwarmen. Onderzoek van Milieu Centraal toont aan dat evohome-gebruikers profiteren van energiebesparingen tot wel 37%. Dit zorgt uiteraard voor een lagere energierekening.