Uitleg verlichtingsiconen

18 juni 2021 - Elektra

Uitleg verlichtingsiconen

De zoektocht naar de juiste verlichting kan lastig zijn. Er zijn veel icoontjes en afkortingen. We kunnen het ons voorstellen dat je graag wilt weten wat precies de betekenis is. Om deze reden hebben we een overzicht voor je gemaakt, zodat je weet waar je naar kijkt.


Icoon kleurtemperatuur

De K staat voor de kleurtemperatuur in kelvin. Een laag getal (zoals 2700) betekent een warmer/geler licht, naarmate het getal oploopt wordt ook het licht kouder/witter. Een TL-buis heeft bijvoorbeeld een waarde van 4500 - 6500 K.

Icoon IP-waarde

IP staat voor Ingress Protection. De IP-waarde geeft aan in hoeverre de lamp beschermd is tegen het binnendringen van stof en water.

IP20 = stofdicht | IP44 = spatwaterdicht | IP65 = beschermd tegen waterstralen

Icoon dimbaar

Dit icoon geeft aan of de lamp wel of niet dimbaar is. Een kruis erdoorheen wil zeggen dat een lamp niet dimbaar is. Staat er geen kruis door dit icoon? Dan is de lamp (optioneel) dimbaar.

Icoon lumen

Lumen is een waarde die aangeeft hoeveel de lichtopbrengst van een led lamp is. Met lumen wordt ook wel de lichtsterkte per Watt uitgedrukt. Des te hoger het cijfer, des te meer de lichtopbrengst.

Icoon Watt

Watt is de meeteenheid van het energetisch vermogen. Het wattage van de lamp is de hoeveelheid energie die de lamp verbruikt.

Icoon stralingshoek

De stralingshoek van de led lamp. De stralingshoek geeft de verspreiding van het licht van de lichtbron aan. Als voorbeeld: een stralingshoek van 36 ° verlicht een groot oppervlak, hierdoor zijn er minder spotjes nodig.

Icoon energielabe

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig de lamp is. Je kan dit terugvinden op de productpagina's als energie-efficiëntieklasse. Je vindt bij ons lampen met de energielabels A, A+ en A++.

Icoon Power Factor

PF staat voor Power Factor. Dit geeft aan hoe efficiënt het elektrisch vermogen wordt afgegeven aan de lichtbron. Hoe hoger het cijfer, des te minder extra vermogen er nodig is om het gewenste vermogen af te geven.

Icoon CRI

CRI zegt iets over hoe accuraat een lichtbron de kleuren van objecten kan weergeven. De waarde varieert tussen de 0 en 100. Bij een CRI waarde van 100 worden de kleuren waarheidsgetrouw weergegeven. Hoe lager het CRI getal, hoe minder accuraat de kleuren worden weergegeven.

Icoon branduren

Het te verwachten aantal branduren van de lamp, dit verschilt per merk en type. De maximale levensduur van een ledlamp is 50.000 branduren.

Icoon garantie

De garantieperiode. Het merk Interlight geeft bijvoorbeeld standaard een fabrieksgarantie van 5 jaar of 35000 uur, waarbij datgene geldt dat het eerst bereikt wordt.


Wil je meer lezen over ledverlichting? Lees dan onze blog "Alles over led".