Ventileren tegen COVID-19

18 juni 2021 - Mechanische ventilatie
Onderwerpen in deze blog:

Praktische tips om te ventileren tegen COVID-19/corona

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is door het RIVM aangeraden om afgesloten ruimtes goed te ventileren. Goed ventileren zorgt voor verversing van de lucht en het zorgt ervoor dat microdruppels niet te lang in dezelfde ruimte blijven hangen. Door goed te ventileren voorkom je dus onnodige besmettingen en maak je het een stuk veiliger voor bezoekers in dezelfde ruimte.

De basis van goede ventilatie begint met een aan- en afvoer van lucht. Als één van beide niet aanwezig is kan een ruimte niet goed geventileerd worden. We zien dit vaak gebeuren. In veel gevallen wordt er namelijk alleen gebruik gemaakt van luchtafzuiging. Doordat er geen verse lucht in de ruimte wordt toegevoegd blijven de microdruppels (aerosols) met bacteriën hangen en wordt de kans op besmetting niet ingeperkt. Het is dus erg belangrijk om beide basiselementen te hebben in een afgesloten ruimte om het virus te bestrijden.

Het is erg belangrijk om de ventilatie aan te passen op het gebruik van een ruimte. Zo is het verstandig om in een ruimte waar veel mensen komen, meer ventilatie te hebben dan in een ruimte waar mensen beperkt komen. Een kantoor waar continu meerdere mensen aan het werk zijn heeft voldoende ventilatie nodig om de besmettingskans zo laag mogelijk te houden en om ervoor te zorgen dat het virus zich niet verspreid. Kan je niet genoeg ventilatie bieden? Denk er dan over na of het verstandig is om met die hoeveelheid mensen in de desbetreffende ruimte te werken.

Welk type ventilator heb ik nodig?

Voor kleine tot middelgrote ruimtes raden wij aan om een muurdoorvoer ventilator te installeren. Denk hierbij aan kantoorgebouwen, scholen, verplegingstehuizen, winkels, werkplaatsen en vergaderruimtes. Een muurdoorvoer ventilator is een gemakkelijk te installeren ventilator die met een buis door de muur gaat. Deze vorm van ventilatie is verkrijgbaar in zowel aan- als afvoer en is op elke buitenmuur te installeren. In deze categorie zijn veel verschillende modellen beschikbaar; de Vent Axia Mute 100 TN ventilator is een mooi voorbeeld met verschillende opties en standen zodat je geautomatiseerde ventilatie in kan stellen.

In woonhuizen en kleine bedrijfspanden is het ook mogelijk om een ventilatiebox te installeren. Een ventilatiebox is een grote box met meerdere ingangen en een enkele uitgang voor het afzuigen van lucht uit meerdere kamers. Gebruikelijk wordt deze box op zolder geplaatst. Vanuit hier gaan de ventilatieslangen naar de verschillende kamers. Het voordeel van de ventilatiebox is dat er geen aparte gaten in de muren worden gemaakt. De ventilatiebox is enkel verkrijgbaar in afvoer en dient dus aangevuld te worden met een vorm van luchttoevoer. Een goed voorbeeld is deze Orcon SmartLine MVS-15RH woonhuisventilator.

De laatste en wellicht gemakkelijkste vorm van ventilatie is het raam openzetten. Dit is de meest eenvoudige manier van ventilatie en kan bij iedereen worden geïmplementeerd. Dit kan in alle ruimtes waar ramen aanwezig zijn die geopend kunnen worden. Indien mogelijk is de beste manier van ventilatie om ramen of deuren tegen elkaar open te zetten. Dit zorgt voor een goede doorstroom van verse lucht en minimaliseert de kans op extra besmettingen. Als toevoeging van een ventilatiebox of muurdoorvoer is het voldoende om de ventilatieroosters bij de ramen open te laten of te zorgen dat lucht door een kier onder de deur door kan naar een andere bron van aan- of afvoer. Bij voorkeur worden de aan- en afvoer van lucht in tegengestelde kanten van een ruimte geplaatst, zo komt de verse lucht door de gehele ruimte en wordt alle lucht ververst.

Op zoek naar een ventilatiebox? Ons ventilatieboxen assortiment
Op zoek naar een (badkamer)ventilator? Ons ventilatoren assortiment