Ventileren tegen Covid

18 juni 2021 - Mechanische ventilatie

Praktische Tips om te ventileren tegen Covid

Om de strijd tegen het Coronavirus aan te sterken is door het RIVM aangeraden om afgesloten ruimtes goed te ventileren. Dit zorgt voor verversing van de lucht en het zorgt ervoor dat microdruppels niet te lang in dezelfde ruimte blijven hangen. Door goed te ventileren voorkom je onnodige besmettingen en maak je het een stuk veiliger voor bezoekers in eenzelfde ruimte.

De basis van goede ventilatie begint met een aanvoer en afvoer van lucht. Als een van beiden niet aanwezig is kan een ruimte niet goed geventileerd worden. Vaak wordt er gebruik gemaakt van enkel afzuiging in ruimtes, dit is niet voldoende. Doordat er geen verse lucht in de ruimte wordt toegevoegd blijven de microdruppels (aerosol) met bacteriën hangen en wordt de kans op besmetting niet ingeperkt. Het is dus erg belangrijk om beide basiselementen te hebben in een afgesloten ruimte om het virus te bestrijden.

Het is erg belangrijk om de ventilatie aan te passen op het gebruik van een ruimte. Zo is het verstandig om in een ruimte, waar veel mensen komen, meer ventilatie te hebben dan in een ruimte waar mensen beperkt komen, zoals een opslagruimte. Een kantoor waar continue meerdere mensen aan het werk zijn heeft voldoende ventilatie nodig om de besmettingskans zo laag mogelijk te houden en te zorgen dat het virus zich niet verspreid. Kun je niet genoeg ventilatie bieden, denk er dan over na of het verstandig is om met die hoeveelheid mensen in de desbetreffende ruimte te werken.

Welk type ventilator heb ik nodig?

Voor kleine tot middelgrote ruimtes in bijvoorbeeld kantoorgebouwen, scholen, verplegingstehuizen, winkels, werkplaatsen en vergaderruimtes raden wij aan om een muurdoorvoer ventilator te installeren. Dit is een gemakkelijk te installeren ventilator die met een buis door de muur gaat. Deze vorm van ventilatie is verkrijgbaar in zowel aanvoer als afvoer en is op elke buitenmuur te installeren. In deze categorie zijn veel verschillende modellen beschikbaar; de Vent Axia Mute 100 TN is echter een mooi voorbeeld met verschillende opties en standen zodat je geautomatiseerde ventilatie in kunt stellen.

In woonhuizen en kleine bedrijfspanden is het ook mogelijk om een ventilatie box te installeren, dit is een grote box met meerdere ingangen en een enkele uitgang voor het afzuigen van lucht uit meerdere kamers. Gebruikelijk wordt deze box op zolder geplaatst waarvan uit met ventilatieslangen naar de verschillende kamers wordt geleid. Het voordeel van deze ventilatie box is dat er geen aparte gaten in de muren worden gemaakt. De ventilatie box is enkel verkrijgbaar in afvoer en dient dus aangevuld te worden met een vorm van luchttoevoer. Een goed voorbeeld is deze Orcon SmartLine MVS-15RH.

De laatste en wellicht gemakkelijkste vorm van ventilatie is het raam openzetten. Dit is de gemakkelijkste manier van ventilatie en kan bij iedereen worden geïmplementeerd. Dit kan in alle ruimtes waar ramen aanwezig zijn die geopend kunnen worden. Indien mogelijk is de beste manier van ventilatie om ramen of deuren tegen elkaar open te zetten. Dit zorgt voor een goede doorstroom van verse lucht en minimaliseerd de kans op extra besmettingen. Als toevoeging van een ventilatie box of muurdoorvoer is het voldoende om de ventilatie roosters bij de ramen open te laten of te zorgen dat het door een kier onder de deur door kan naar een andere bron van aan- of afvoer. Bij voorkeur worden de aan- en afvoer van lucht in tegengestelde kanten van een ruimte geplaatst, zo komt de verse lucht door de gehele ruimte en wordt alle lucht ververst.

Op zoek naar een ventilatiebox? Ons Ventilatieboxen assortiment
Op zoek naar een (badkamer)ventilator? Ons Ventilatoren assortiment