Waarom een perskoppeling met RVS pershuls?

18 juni 2021 - Buizen en koppelingen
Onderwerpen in deze blog:Waarom een perskoppeling met RVS pershuls?

Bij de installatie van cv-leidingen uit kunststof zorgt een perskoppeling voor de aansluiting of vertakking van de leiding. Een goede aansluiting tussen de leidingen is natuurlijk van cruciaal belang. Voor de aansluiting wordt de pershuls dicht geperst op de leiding met een persmachine. Het materiaal waaruit deze hulzen vervaardigd worden, heeft een grote impact op de levensduur van een perskoppeling. De gevolgen van een slechte verbinding zijn niet te overzien. Zowel op korte als lange termijn kan dit leiden tot een aantal complicaties:

  • De druk op het leidingsysteem is niet goed
  • Er ontstaan lekkages en het systeem kan worden opengebroken

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom zijn perskoppelingen voorzien van een aantal speciale eigenschappen waardoor je telkens een perfect passende koppeling hebt, die nooit lekt.

RVS pershuls

De perskoppelingen van Ke Kelit, Henco en Uponor hebben een pershuls uit RVS en niet uit messing, zoals bij andere merken. Onbewerkt messing is zeer vatbaar voor elektrische corrosie. RVS daarentegen is bestand tegen corrosie. Zeker wanneer het leidingsysteem in beton wordt gelegd speelt dit een grote rol, want al tijdens het hard worden van het cement treedt corrosie op. Daarnaast hebben deze perskoppelingen een goede aansluiting met ieder merk meerlagenbuis.

Ook is RVS sterker dan onbewerkt messing. Dit zorgt ervoor dat de pershulzen langer en beter vast blijven zitten. Het hele productassortiment aan rechte koppelingen, kniekoppelingen en T-stuk koppelingen beschikt over RVS pershulzen. Ook alle muurplaten en aansluitbochten hebben roestvaststalen hulzen.

Meer voordelen van perskoppelingen van Ke Kelit, Henco of Uponor

  • Extra dikke O-ringen: Dunne O-ringen is iets wat je vaak ziet bij B-merken. Deze ringen zullen in eerste instantie goed sluiten maar zullen na verloop van tijd sneller afbreken. A-merken zoals Ke Kelit gebruiken daarom ook hoge kwaliteit EPDM O-ringen.
  • Kunststof aanslaghuls: Bij de bekendere merken wordt altijd een kunststof aanslaghuls gebruikt tussen de RVS pershuls en het messing tussenstuk. Dit zorgt ervoor dat de verschillende metalen niet met elkaar in aanraking komen waardoor corrosie voorkomen kan worden. 
  • Visuele controle: Om er zeker van te zijn dat de meerlagenbuis correct wordt geïnstalleerd, is de pershuls voorzien van de mogelijkheid tot visuele controle. In de RVS pershuls zit een gat waardoor je kan zien of de buis ver genoeg is gestoken. Mocht je door dit venster de buis nog niet zien dan weet je dat hij nog verder geduwd moet worden. Zo voorkom je dat buizen niet ver genoeg geplaatst worden en vroegtijdig gaan lekken.
  • Installeren kan met ieder merk persmachine: Voor de installatie van Ke Kelit RVS perskoppelingen heb je geen nieuwe persmachine nodig. Elk merk persmachine waarbij de kop voorzien is van een U-profiel, kan naadloos perskoppelingen vast persen. Om een goede pers te hebben moet de diameter van de perskop wel overeenstemmen met de diameter van de koppeling.