Wat is het verschil tussen aan/uit en moduleren?
Onderwerpen in deze blog:
- Wat is het verschil tussen aan/uit en moduleren?
- - Aan/uit thermostaat: rode verkeerslicht
- - Aan/uit thermostaat: lichtschakelaar
- - Modulerende thermostaat: groene golf effect
- - Modulerende thermostaat: berekenen van de watertemperatuur
- Wat is OpenTherm?
- - Werken alle modulerende cv-ketels met OpenTherm?
- Wat is EMS?
- Besparen met een modulerende thermostaat
Wat is het verschil tussen aan/uit en moduleren?
In deze blog vind je uitleg over de verschillen tussen aan/uit thermostaten en modulerende thermostaten. We leggen aan de hand van voorbeelden uit hoe de betreffende thermostaat werkt, zodat je hier een beter beeld bij hebt. Ook geven wij meer uitleg over de communicatieprotocollen OpenTherm en EMS (Energy Management System).

Voorbeeld: aan/uit thermostaat: rood verkeerslicht
Een aan/uit thermostaat kan je vergelijken met het optrekken bij een groen stoplicht en remmen/stoppen bij een rood verkeerslicht en dat elke keer weer.
Een aan/uit thermostaat betekent dat je bij het groene verkeerslicht vol gas naar het volgende verkeerslicht toe rijdt. Bij het volgende verkeerslicht moet je remmen/stoppen, omdat deze op rood staat. Zodra deze dan weer op groen springt, rijd je weer vol gas naar het volgende rode verkeerslicht. Je begrijpt dat dit niet heel comfortabel is. Ook zorgt deze rijstijl voor een hoog brandstofverbruik van je auto.
Een modulerende thermostaat voorkomt onnodig energieverbruik.
Aan/uit thermostaten

Voorbeeld: aan/uit thermostaat: lichtschakelaar
Een aan/uit thermostaat kan je ook vergelijken met een lichtschakelaar, maar dan voor je cv-ketel. De thermostaat kan alleen 'aan' en 'uit'. Als de temperatuur in de kamer kouder is dan de ingestelde temperatuur, dan schakelt de thermostaat op 'aan'. Op dat moment gaat de cv-ketel branden. Dit doet de cv-ketel op een hoge temperatuur zodat de door jou ingestelde temperatuur snel bereikt wordt. Als de gewenste temperatuur bereikt is, schakelt de thermostaat je cv-ketel uit. In de praktijk zal je merken dat hierdoor een temperatuurverschil kan ontstaan van ongeveer 1 °C tot 1,5 °C.
Aan/uit thermostaten

Voorbeeld: modulerende thermostaat: groene golf effect
Een modulerende thermostaat kunnen we ook vergelijken met je auto, net zoals het eerste voorbeeld van een aan/uit thermostaat.
In plaats van continu vol gas optrekken naar het volgende stoplicht en telkens hard afremmen bij het verkeerslicht, zorgt de modulerende thermostaat ervoor dat je met de juiste snelheid rijdt om telkens door het groene verkeerslicht te rijden. De zogenaamde groene golf. Deze methode zorgt voor minder energieverbruik.
De modulerende thermostaat zorgt er dus voor dat deze slim omgaat met de huidige temperatuur in je huis en de gevraagde temperatuur in je huis. De communicatie tussen de cv-ketel en modulerende thermostaat zorgt voor meer rendement, meer energiebesparing en minder belasting voor het milieu.
Modulerende thermostaten

Voorbeeld: modulerende thermostaat: berekenen van de watertemperatuur
Een modulerende thermostaat kan naast de aan/uit functie ook andere signalen naar je cv-ketel sturen. Eén van deze functies is dat de modulerende thermostaat je cv-systeem niet opwarmt tot onnodig hoge temperaturen. Indien je woning 1 °C moet worden verwarmd, zorgt de thermostaat voor een gelijkmatige verwarming. Er wordt berekend welke watertemperatuur nodig is om 1 °C te verwarmen. Hierdoor ontstaat een gelijkmatige verwarming van je huis. Je cv-ketel in combinatie met de modulerende thermostaat zorgt er dus voor dat het systeem met de laagst mogelijke temperatuur je huis gaat verwarmen. Voldoende om je huis warm te houden, maar je cv-ketel zal niet onnodig aan en uit schakelen waardoor je veel energie verspilt.
Modulerende thermostaten

Wat is OpenTherm?
Je thermostaat communiceert met de cv-ketel middels een communicatieprotocol. Eén van deze manieren om te communiceren is OpenTherm.
Een groot voordeel van OpenTherm-producten is dat cv-ketels en thermostaten van verschillende merken onderling met elkaar kunnen communiceren. OpenTherm heeft als positieve eigenschap dat de cv-ketel modulerend wordt aangestuurd.
OpenTherm communicatie maakt gebruik van de normale tweedraads thermostaatkabel. Via deze verbinding voorzien het cv-toestel en de thermostaat elkaar in twee richtingen van de benodigde informatie voor een accurate en energiezuinige regeling. Ook de voeding van de thermostaat verloopt via dezelfde tweedraads aansluiting. De informatie die vanuit de branderautomaat aan de thermostaat wordt gegeven is afhankelijk van het betreffende toestel.

Werken alle modulerende cv-ketels met OpenTherm?
Nee, niet alle modulerende cv-ketels werken met OpenTherm. Fabrikanten zoals ATAG, Nefit en Vaillant gebruiken een eigen communicatie-protocol. Dit heeft als gevolg dat een OpenTherm modulerende thermostaat hier niet op kan worden aangesloten. Let dus goed op als je een thermostaat zoekt voor een modulerende ketel.
Mocht je er na het raadplegen van de aansluittabel niet uitkomen, dan kan je het altijd navragen bij ons of bij de fabrikant van de cv-ketel.
OpenTherm thermostaten
Wat is EMS?
EMS staat voor Energy Management System en is een communicatieprotocol ontwikkeld door Nefit. Het EMS communicatieprotocol is de opvolger van het iRT protocol van Nefit en is na de Nefit EcomLine volledig overgenomen op alle cv-ketels en thermostaten van Nefit. Dit betekent dat de nieuwere cv-ketels en ModuLine thermostaten allemaal voorzien zijn van het EMS communicatieprotocol. Het is door deze wissel in communicatieprotocollen niet mogelijk om zonder adapter een nieuw model ModuLine thermostaat aan te sluiten op een oudere cv-ketel zoals de EcomLine van Nefit.
Het is mogelijk om vanaf elk protocol naar EMS te gaan door de Nefit/Bosch EasyControl adapter te gebruiken. Daarnaast is het ook mogelijk om vanaf EMS naar OpenTherm te gaan via de Nefit OpenTherm converter.
Let op: Het is niet mogelijk om een EasyControl adapter en een OpenTherm converter in serie te zetten om zo van een iRT cv-ketel een OpenTherm ketel te maken.
Tegenwoordig is Nefit overgenomen door Bosch en worden enkel de Moduline thermostaten en de Bosch EasyControl thermostaat nog met EMS communicatie geleverd.
Nefit/Bosch thermostatenBesparen met een modulerende thermostaat
Je weet nu het verschil tussen een aan/uit thermostaat en een modulerende thermostaat, maar met welke kan je het beste besparen? Het slimmer beheren van de warmtevraag de stookkosten verminderen doe je met een modulerende thermostaat. Gezien het feit dat sommige modulerende thermostaten in prijs niet veel afwijken van aan/uit-thermostaten is dit snel terugverdiend. Let er wel op dat je ketel geschikt is voor een modulerende thermostaat. Bekijk daarvoor hier de Honeywell aansluittabel.