Wat is het verschil tussen een combiketel en een soloketel?

18 juni 2021 - CV ketels

Wat is het verschil tussen een combiketel en een soloketel?

Bij cv-ketels zijn er een aantal verschillen waar je op moet letten als je een nieuwe wilt aanschaffen. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit een combiketel of een soloketel. In deze blog leggen we je uit wat het verschil is tussen beide en hoe je kan bepalen welk van de twee varianten je nodig hebt.

Combiketel

Je vaatwasser doet de afwas en jij geniet van een lekkere warme douche terwijl het in huis heerlijk warm is, dat kan met een combiketel. In Nederland zijn combiketels het populairst. Een combiketel beschikt over één systeem dat ervoor zorgt dat er warm water uit de kraan stroomt en dat de centrale verwarming gestookt wordt. Feitelijk bestaat de combiketel uit een cv-ketel en een boiler in één. Een combiketel warmt het water op door aardgas te verbranden en voert dan het warme water door koperen buizen direct naar de kraan of verwarming. Onder de streep is een combiketel goedkoper dan een soloketel en boiler los gecombineerd.

Soloketel

De soloketel kan, in tegenstelling tot de combiketel, alleen het huis verwarmen. De naam van de ketel "solo" geeft dit al aan. Deze ketel kan maar één taak uitvoeren en dat is enkel het verwarmen van je woning. Vroeger had bijna iedereen in de keuken een geiser of boiler hangen die de keuken en/of douche voorzag van warm water. Voor de verwarming was dan een solo cv-ketel nodig. De soloketel is geoptimaliseerd voor maar één taak en dat is meteen het grootste voordeel van de ketel. Als je de solo cv-ketel combineert met een boiler en deze samen aansluit ben je toch nog in staat om warm water te produceren. Je kiest deze cv-ketel als je al een aparte geiser of boiler hebt of van plan bent deze te kopen.

CW-waarde: Comfort Warmwater

Voordat je een hr-ketel gaat kopen is het goed om te weten welke CW-waarde bij jou past. CW-waarde staat voor Comfort Warmwater en hoe hoger de waarde (het getal), hoe meer warm water de ketel kan leveren per minuut. Dus; hoe hoger de waarde, hoe meer warm water je tegelijkertijd kan gebruiken.

Bij het kiezen van de juiste CW-waarde moet je bekijken wat je warmtevraag is, hoe groot je woning is en hoeveel warm water je tegelijkertijd nodig hebt. Wil je ongestoord kunnen genieten van een warme regendouche en dat iemand anders tegelijkertijd warm water kan pakken om bijvoorbeeld de afwas te doen? Of wacht je even totdat het warme water is gepakt en ga je daarna douchen? Deze gewoontes en wensen zijn factoren die bepalend zijn om de juiste CW-waarde te kiezen voor je nieuwe hr-ketel.

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de CW-waardes en de bijbehorende hoeveel liters warm water per minuut én of je tegelijkertijd warm water kan gebruiken.

CW-waarde Liter per minuut (40 graden) Liter per minuut (60 graden) Warm water in keuken, douche en bad
CW3 10 liter 6 liter Niet tegelijk
CW4 13 liter 8 liter Zeer beperkt tegelijk
CW5 17 liter 10 liter Beperkt tegelijk
CW6 20 liter 12 liter Tegelijk