Wat zijn de verschillen tussen de standen van de circulatiepomp?

Door COMWO - 26 april 2022 - Waterpompen

Circulatiepompen maken gebruik van verschillende pompstanden. De meest bekende is de vast-toerentalstand, maar er wordt ook gebruik gemaakt van constante druk en proportionele druk. Sommige merken, zoals Grundfos, hebben zelfs een eigen regelmodus.

De standen van de circulatiepomp bepalen hoe de pomp werkt. De meeste pompen hebben drie verschillende varianten: vast-toerentalstand, constante druk en proportionele druk. Het constante toerental zorgt voor een klassieke verhouding en is ouderwets. De stand constante druk zorgt ervoor dat de pomp altijd een bepaalde druk in het systeem houdt. Dit wordt meestal gebruikt bij vloerverwarming. De laatste stand is proportionele druk. De druk laat zich dan sturen door de vraag. Deze stand is het meest efficiënt. Het grootste verschil tussen deze standen is de efficiëntie waarmee de pomp werkt en dus ook hoeveel energie de pomp verbruikt.

Bekijk alle circulatiepompen
Inhoud van deze blog:
Wat is het constante toerental?

De constante-toerentalmodus zorgt ervoor dat de pomp gaat draaien op een vast toerental. Je hebt de keuze uit een laag, medium of hoog toerental. Deze regelstand zorgt voor een klassieke verhouding tussen de opvoerhoogte, de kracht en het debiet van de pomp. Deze regelstand is ouderwets, maar kunnen in gespecialiseerde toepassingen het meest efficiënt zijn.

Let op: Gebruik de constant-toerentalstanden nooit als je gebruik maakt van thermostatische radiatorkranen.

Wat is de constante druk?

De constante-drukmodus zorgt ervoor dat de pomp het systeem altijd op een vooraf ingestelde druk houdt. Dit kan een lage, medium of hoge druk zijn. De constante-drukmodus gebruiken we vooral bij vloerverwarming maar wordt ook gebruikt in systemen met thermostatische radiatorkranen.

Wat is de proportionele druk?

De proportionele-drukmodus past zich aan naar de hoeveelheid druk die nodig is. Dit leidt al snel tot water- en energiebesparingen. Dit is van deze drie standen dan ook de meest energie-efficiënte manier om de pomp aan het werk te zetten.

Wat is het verschil tussen het constante toerental, de constante druk en de proportionele druk?

Om meer te weten te komen over de standen gaan we aan de slag met een voorbeeld. We kiezen hiervoor de Grundfos ALPHA2 25-40 180, één van de meest verkochte circulatiepompen.

Om het verschil uit te leggen, kijken we naar de pompcurves.

Als we de Grundfos ALPHA2 laten draaien op de constante-toerentalmodus (vast toerental 1-2-3), dan draait de pomp op een vast toerental. De pomp blijft dus altijd draaien op hetzelfde aantal toeren. Dat wil zeggen dat de druk vanzelf afneemt, omdat de pomp niet harder gaat werken bij een grotere vraag. Het energieverbruik is dus stabiel, maar je verbruikt wel veel in verhouding tot de proportionele-drukmodus en AUTOADAPT. Dit is omdat de pomp altijd gestaag door blijft draaien.

Als we de Grundfos ALPHA2 laten draaien op de constante-drukmodus (constante druk curves), dan wordt ervoor gezorgd dat de ALPHA2 dezelfde lage, medium of hoge druk in het systeem in stand houdt. Deze druk blijft altijd hetzelfde, ongeacht de vraag. Je kan dus altijd rekenen op dezelfde waterdruk, ook al heb je meerdere radiatoren, kranen en dergelijke open. Deze stand verbruikt net als de constante-toerentalmodus relatief veel energie in verhouding tot de volgende twee standen.

Als we de Grundfos ALPHA2 laten draaien op de proportionele-drukmodus (proportionele druk curves), dan laat de druk zich door de vraag sturen. Je ziet in de tabel dat de pomp zich aanpast binnen bepaalde waarden (H). De pomp gaat harder werken wanneer er meer water wordt verbruikt en dus meer druk nodig is. Omdat de pomp zich aanpast aan de vraag, is er minder energie nodig om hetzelfde resultaat te behalen.

De Grundfos ALPHA2 heeft, buiten deze modi, ook een slimme regelmodus: AUTOADAPT. AUTOADAPT biedt ultiem comfort met het laagst mogelijke energieverbruik.

Slimme regelmodus: AUTOADAPT

De Grundfos ALPHA2 en Grundfos ALPHA3 maken gebruik van een slimme regelmodus: AUTOADAPT. Deze functie zorgt ervoor dat de circulatiepomp optimaal presteert, terwijl je niet inlevert op comfort. Wil je meer weten over deze unieke regelmodus? Lees dan onze blog over de ALPHA circulatiepompen van Grundfos.

Lees de blog over Grundfos ALPHA-series

Op welke stand moet mijn circulatiepomp staan?

De stand van de circulatiepomp kan je zelf kiezen. Een lagere pompstand heeft als gevolg dat er een lagere opvoerhoogte en een lager debiet is. De pomp werkt bij een lagere stand ook minder hard, hierdoor bespaar je energie.

Als je de pomp op een hogere stand zet, dan gaan de opvoerhoogte en het debiet omhoog. Dit zorgt voor meer comfort in huis, de radiatoren en de vloerverwarming worden hierdoor namelijk sneller warm. De pomp moet wel harder werken en verbruikt daarom ook meer energie. Met AUTOADAPT heb je het beste van beide werelden.