Welke buitenkraan heb ik nodig?

30 maart 2021 - Sanitair

Vorstvrije buitenkraan kopen?

Bekijk ons assortiment

Wat is een vorstvrije buitenkraan?

Een vorstvrije buitenkraan of vorstvrije gevelkraan is een kraan voor buiten aan de gevel die je door de muur kunt steken om zo water van binnenuit te halen. Door de plaatsing van deze kraan hoef je nooit meer met een tuinslang door je huis om de planten water te geven of de auto te wassen. Het bijkomende voordeel van een vorstbestendige buitenkraan zit hem al in de naam. De kraan is bestand tegen eventuele vorst.

Wat is het voordeel van een antivries kraan?

Reguliere buitenkranen hebben in de winter nog water in de leiding zitten waardoor deze bevriest en uitzet. Dit resulteert vaak in een lekkende kraan aan de binnen- of buitenkant, of zelfs in de spouwmuur waar het water nergens heen kan. Dit is iets wat je ten alle tijden wilt voorkomen. Het is om die reden altijd aangeraden om een vorstvrije kraan te plaatsen in plaats van een reguliere messing buitenkraan. Een goed voorbeeld is deze vorstvrije buitenkraan van Bonfix te installeren als antivries buitenkraan. 

Wat maakt de buitenkraan vorstvrij?

De werking van een vorstvrije buitenkraan is door middel van een extra lange afsluiter. Bij een normale buitenkraan met muurplaat zit de afsluiter direct in de kraan die zich buiten bevindt. Een vorstvrije buitenkraan heeft daarentegen een lange uitloop of buffer tube. Door een verlengde afsluiter te plaatsen is het mogelijk om het gehele stuk leiding wat door de muur gaat leeg te laten lopen van water. Doordat er geen water in deze buffertube zit kan dit ook niet bevriezen. Omdat deze tube elke keer leeg loopt als je de kraan uit zet blijft een vorstvrije buitenkraan altijd nog even druppelen.

Reguliere buitenkraan/tapkraan kopen?

Bekijk ons assortiment

Wat is het verschil tussen een vorstbestendige buitenkraan en een reguliere buitenkraan?

Een reguliere tapkraan wordt aangesloten op een koperen leiding waar het water door naar de kraan loopt. Dit is een goede en veilige aansluiting voor drinkwater wanneer dit binnen wordt gebruikt. Een reguliere tapkraan heeft een continue druk op de leiding staan die gaat lopen als de afsluiter in de kraan wordt geopend. Doordat de afsluiter in de kraan zit zal er ten alle tijden water in de leiding zitten die naar de kraan loopt. Als een reguliere tapkraan buiten wordt gemonteerd zal dit water bevriezen in tijden wanneer het onder de 0 graden is. Een normale tapkraan is om die reden niet geschikt voor montage buiten huis. Een anti vorst kraan daarentegen heeft de afsluiter ca. 15cm vanaf de kraan naar binnen zitten waardoor er een gedeelte in de kraan zit waar geen water in staat als de kraan dicht is. Hierdoor kan er ook geen leiding bevriezen in de muur. Een vorstvrije buitenkraan kan wel buiten geïnstalleerd worden.

Welke anti vorst buitenkraan heb ik nodig?

De Luxe vorstvrije buitenkraan van Bonfix is er in 2 maten, 170 – 400mm en 245 – 500mm. Welke je nodig hebt is afhankelijk van de dikte van jouw muur. Bij een dikkere muur heb je de 245 – 500mm versie nodig, bij dunnere muren de kortere 170 – 400mm versie. Ook VSH vorstvrije buitenkranen kun je in het assortiment van COMWO vinden in verschillende maten.