Welke buitenkraan heb ik nodig?

Door COMWO - 18 juni 2021 - Sanitair

Je hebt besloten dat je een buitenkraan wilt installeren om te voorkomen dat je met een tuinslang door het hele huis moet als je de tuin wil besproeien, met de hogedrukreiniger aan de slag wil of als je het zwembad voor de kinderen gaat vullen. Maar nu sta je voor de keuze: een tapwaterkraan of een vorstvrije buitenkraan. Welke buitenkraan heb je nodig? Ons advies is om een vorstvrije buitenkraan te installeren.

In Nederland zijn er gemiddeld 50 dagen per jaar met een temperatuur onder nul. Om te voorkomen dat je waterleiding bevriest en je buitenkraan kapot vriest, is het daarom verstandig om gebruik te maken van een vorstvrije buitenkraan. Een vorstvrije buitenkraan bevriest namelijk niet, want deze beschikt over óf een automatische leegloopinrichting óf zorgt ervoor dat de volumetoename automatisch geabsorbeerd wordt in de doorvoerbuis.

Welke vorstvrije buitenkraan je precies nodig hebt, is afhankelijk van de dikte van de muur. De Bonfix luxe vorstvrije buitenkraan is verkrijgbaar in drie verschillende maten: 150 tot 400 mm, 170 tot 320 mm en 230 tot 500 mm. Let wel op dat de Bonfix luxe vorstvrije buitenkraan 150 tot 400 mm niet geschikt is voor besproeiingsapparaten.

Andere merken die ook vorstvrije buitenkranen hebben zijn Geberit en VSH.

Laat mij alle vorstvrije buitenkranen zien

Welke Bonfix vorstvrije buitenkraan heb ik nodig?

Inhoud van deze blog:

Wat is een vorstvrije buitenkraan?

Een vorstvrije buitenkraan is een buitenkraan die je in koude periodes niet hoeft af te tappen. De ingebouwde, automatische leegloopinrichting zorgt ervoor dat de leiding van de kraan altijd leeg is na het dichtdraaien van de kraan.

Waarom heb ik een vorstvrije buitenkraan nodig?

In de herfst/winter vergeten veel mensen om de buitenkraan af te tappen zodat er geen water meer in de leiding zit. Dit kan bij vorst helaas veel schade meebrengen. Wanneer water bevriest dan zet het uit, zo kunnen de leidingen kapot springen en dit zorgt voor lekkage in huis. Koop je een vorstvrije buitenkraan? Dan hoef je de kraan niet af te tappen.

Hoe werkt een vorstvrije buitenkraan?

De vorstvrije buitenkraan maakt niet altijd gebruik van hetzelfde principe om leeg te lopen. De Bonfix en Geberit kranen werken wel hetzelfde. Deze vorstvrije buitenkranen werken door middel van een extra lange afsluiter. Bij een normale buitenkraan met muurplaat zit de afsluiter direct in de kraan die zich buiten bevindt. De vorstvrije buitenkraan heeft daarentegen een lange uitloop of buffer tube. Door een verlengde afsluiter te plaatsen is het mogelijk om het gehele stuk leiding wat door de muur gaat leeg te laten lopen. Doordat er geen water in deze buffer tube zit kan dit ook niet bevriezen.

De VSH SEPP-EIS vorstvrije buitenkraan is een vorstvrije gevelkraan die niet nadruppelt bij het dichtdraaien. Bij bevriezing wordt de volumetoename automatisch geabsorbeerd in de doorvoerbuis waardoor vorstschade voorkomen wordt.

Is mijn buitenkraan vorstvrij?

Hoe weet je nou of je een vorstvrije buitenkraan gemonteerd is aan de gevel? Wanneer je dit zelf gemonteerd hebt, of hebt laten monteren, dan weet je dat meestal nog wel. Heb je dit niet zelf gedaan of laten doen, dan is er wel een manier om hierachter te komen.

Vorstvrije buitenkranen zijn namelijk, in tegenstelling tot gewone buitenkranen, altijd met schroeven aan de gevel bevestigd. De buitenkraan die niet vorstbestendig is, is in de koppeling geschroefd met behulp van schroefdraad. De vorstvrije buitenkranen van Bonfix en Geberit zijn nog makkelijker te herkennen. Deze kranen druppelen namelijk nog na wanneer je de kraan dichtdraait, de buffer moet geleegd worden.

Hoe bescherm je een buitenkraan tegen vorst?

Er zijn verschillende manieren om je buitenkraan te beschermen tegen vorst. De meest bekende manier is door je buitenkraan af te tappen en af te sluiten voordat het gaat vriezen. Soms wordt er ook gezegd dat je de niet vorstvrije buitenkraan kan beschermen door deze in te pakken met isolerend materiaal. Dit raden wij af, gezien je isolatiemateriaal, de leiding en de muur ook koud is. Er is geen warmte te behouden en ook het isolatiemateriaal wordt koud. Dit gaat je leidingen en je buitenkraan dus niet (genoeg) beschermen. Een andere optie is het gebruiken van een verwarmingskabel zoals de Thermalint WebHeat Frost verwarmingskabel. Dit is alleen wel een prijzige manier om je buitenkraan te beschermen. Het beste wat wij je dan ook kunnen adviseren is het aanschaffen van een vorstvrije buitenkraan.

Hoe tap je een buitenkraan af?

Het aftappen en afsluiten van de buitenkraan is eenvoudig. In de meeste gevallen is er bij het monteren van de kraan een klein kraantje in huis geplaatst. Deze zit meestal in een kruipluik, onder het aanrecht of in de kelder. Draai deze kraan dicht en draai vervolgens de buitenkraan open. Zo loopt al het water uit de kraan en de leiding. De buitenkraan draai je daarna weer goed dicht. Let erop dat je de vorstvrije buitenkraan niet te strak dicht draait. Je gebruikt deze kraan meestal niet dagelijks en daardoor bestaat het gevaar dat het rubbertje uitdroogt. Wanneer je de kraan te strak dichtdraait vervormt het rubbertje en droog het sneller uit.

Heb je een vorstvrije buitenkraan? Dan hoef je deze niet af te tappen. De buitenkraan heeft er zelf al voor gezorgd dat deze leeg is (of op een andere manier vorstbestendig is).

Hoeveel vorst kan een buitenkraan hebben?

Je buitenkraan en waterleiding kunnen al bevriezen bij lichte vorst. Je kan dus eigenlijk zeggen dat hoe licht of hoe streng de vorst ook is, je kraan hier niet tegen kan. Wacht daarom niet tot de eerste nachtvorst om je buitenkraan voor te bereiden op de kou.

Hoe installeer je de Bonfix vorstvrije buitenkraan?

Hoe installeer je de VSH SEPP-EIS vorstvrije buitenkraan?