Welke radiator heb ik nodig?

Door Ramon Wesselingh - 14 september 2021 - Verwarming & Airco
Onderwerpen in deze blog:Welke radiator heb ik nodig?

Radiatoren hebben nog elk jaar het grootste aandeel in de verwarming. Hoewel vloerverwarming erg opkomend is en veel nieuwe huizen direct al vloerverwarming krijgen, zijn er ook veel huizen die gewoon nog gebruik maken van radiatoren. In deze blog leggen we uit hoe je kan bepalen welke radiator je nodig hebt en hoe je de warmteafgifte berekend.

Hoe bereken ik mijn benodigde verwarmingsvermogen?

Om te weten welke radiator voldoet om een ruimte naar wens te kunnen verwarmen, moet er een berekening worden gemaakt. Om het benodigde vermogen te berekenen moeten we eerst weten hoeveel kubieke meters de radiator moet verwarmen. Dit bereken je als volgt: lengte x breedte x hoogte van de ruimte. Daarna kunnen we kijken hoeveel vermogen er nodig is om deze ruimte te verwarmen. Dit doe je door het aantal kubieke meters te vermenigvuldigen met het wattage uit de onderstaande tabel.

Gewenste temperatuur 18 °C 20 °C 22 °C 24 °C
Zeer goede isolatie en glas HR++ 40 watt 45 watt 50 watt 55 watt
Goede isolatie en dubbelglas 50 watt 55 watt 60 watt 65 watt
Normale isolatie en dubbelglas 60 watt 65 watt 70 watt 75 watt
Matig of slechte isolatie en enkel glas 80 watt 85 watt 90 watt 95 watt

De afgifte in watt staat aangegeven op de productpagina bij elke radiator.

Rekenvoorbeeld: Stel je wilt je thuiskantoor gaan verwarmen, deze is 3 meter lang, 4 meter breed en 2,6 meter hoog. Dit komt uit op 31,2 m3. Je wil dat het hier 22 °C is en qua isolatie heb je een goede isolatie en dubbelglas. De rekensom is dan als volgt: 31,2 x 60 = 1872 watt.

Hier moet je rekening mee houden bij het kopen en plaatsen van een radiator


Plaats de radiator niet onder de kamerthermostaat

Monteer de radiator niet onder de kamerthermostaat, door de warmteafgifte die naar boven stijgt meet de thermostaat dit als ruimtetemperatuur. Hierdoor slaat de ketel niet meer aan en zo worden de overige ruimtes niet warm.

Monteer de aanvoer- en retourleiding op de juiste manier

Het komt nog wel eens voor dat de aanvoer op de retour is aangesloten, en andersom. Hierdoor wordt de radiator niet of slechts voor een klein deel warm. Controleer van tevoren goed wat de aanvoerleiding is en wat de retourleiding is.

Monteer een voetventiel

Monteer een voetventiel, een radiatorafsluiter, op de retour van de radiator. Dit zorgt ervoor dat de warmteverdeling beter te regelen is in de ruimte. Ook zorgt het voetventiel ervoor dat de radiator af te sluiten is. Zo kan de radiator weggehaald worden zonder het hele cv-systeem af te tappen. Dit is handig als je bijvoorbeeld de muur erachter wilt schilderen of behangen.

Plaats de thermostaatkraan en de kamerthermostaat niet in één ruimte

De thermostaatkraan en de kamerthermostaat in één ruimte veroorzaakt conflicten. Beide willen namelijk de ruimtetemperatuur regelen. Bij de thermostaatkraan is de ruimte eerder op temperatuur waardoor deze de leiding afsluit. De kamerthermostaat herkent deze actie niet en wil blijven verwarmen zolang de ruimte nog niet op de juiste temperatuur is. Dit heeft als gevolg dat de cv-ketel in storing springt.

Zorg voor voldoende ruimte

Een radiator heeft voldoende ruimte nodig aan de boven- en onderkant om de warme lucht optimaal te kunnen circuleren. Houd rekening met, indien mogelijk, 10 cm tot 15 cm vrije ruimte boven en onder de radiator. Dit geldt ook bij plaatsing onder de vensterbank.

Plaatsing van de thermostatische radiatorknop/regeleenheid

Plaats de thermostatische radiatorknop/regeleenheid altijd naar voren of naar de zijkant. Staat deze naar boven of naar onder, dan kan dit de temperatuur van de radiator beïnvloeden en werkt de kraan niet goed.

Koop geen radiator op basis van de afmeting die mogelijk is

Bepaal met behulp van bovenstaande tabel hoeveel wattage er in de ruimte nodig is. Met die kennis bekijk je wat qua afmeting mogelijk/wenselijk is. Een radiator met een wat hogere capaciteit is geen probleem maar schaf geen radiator aan met minder capaciteit dan je nodig hebt. Met wat koudere dagen is de ruimte dan niet goed warm te krijgen.