Welke radiatorknoppen en radiatorkranen heb ik nodig?

Door COMWO - 18 juni 2021 - Verwarming & Airco
Onderwerpen in deze blog:Welke radiatorknoppen en radiatorkranen heb ik nodig?

We krijgen vaak vragen binnen van mensen die hun radiatorknop of radiatorkraan willen vervangen en zich afvragen welke knop of kraan zij hiervoor nodig hebben. Dit is voor veel mensen een lastige vraag, omdat er meerdere soorten kranen bestaan. Daarnaast worden er voor radiatorkranen en radiatorknoppen ook verschillende afmetingen en aansluitingen gehanteerd. Daarom leggen wij je hier graag meer over uit.

Ons assortiment radiatorknoppen en radiatorkranen

In ons assortiment hebben we verschillende merken radiatorknoppen en radiatorkranen met verschillende soorten aansluitingen. Veel voorkomende merken zijn Herz, Heimeier, Comap en Danfoss. Danfoss maakt voornamelijk gebruik van een kliksysteem. De overige merken gebruiken veelal een schroefsysteem om de knop op de radiatorkraan te bevestigen. Van dit schroefsysteem zijn de meest voorkomende maten M30 en M28. Hiervan is M30 het meest gangbaar.

 
Herz radiatorknoppen en -kranen Heimeier radiatorknoppen en -kranen Comap radiatorknoppen en -kranen Danfoss radiatorknoppen en -kranen


Hoe kom ik erachter welke soort en maat ik nodig heb?

De eenvoudigste manier om erachter te komen of je een M30 of een M28 variant hebt is door de radiatorknop van de radiatorkraan af te halen en de diameter van de schroefdraad op te meten met een schuifmaat. De M30 heeft een diameter van 30 mm en de M28 een diameter van 28 mm. De verschillen zijn erg klein, dus het is erg belangrijk om nauwkeurig te meten. Het is haast niet mogelijk om een M30 knop op een M28 kraan te bevestigen. Wij raden daarom altijd aan om de radiatorkranen en -knoppen van dezelfde aansluitmaten aan elkaar te bevestigen.

Bij het kliksysteem van bijvoorbeeld Danfoss is het aan te raden om deze alleen te monteren op radiatorkranen met een kliksysteem. De meest voorkomende kliksystemen zijn RAE, RAE-K, RAX-K, RA, RAV en bij Heimeier zijn dat de K en DX.

Danfoss Selection Guide

De Danfoss Selection Guide is een gemakkelijk te downloaden template waarin verschillende modellen radiatorkranen worden afgebeeld. Je kunt deze template afdrukken en de vakjes uitknippen om deze bruikbaar te maken. Op het moment dat je de radiatorknop van de radiatorkraan hebt verwijderd, kan je de verschillende vakjes van de uitgeknipte template over de kraan schuiven om te ontdekken welke radiatorkraan je hebt. Alle vakjes (met uitzondering van de ronde M28 en M30) dienen recht op de kraan gezet te worden, zodat de uitstekende pen in de template valt. Bij de ronde uitsparingen dien je hem haaks op het schroefdraad te houden, zo kan je gemakkelijk zien of dit het veelgebruikte M28 of M30 schroefdraad is.Hoe gebruik ik de adapter selectie vormen?


Staat de aansluitmaat hier niet tussen?

Staat de aansluitmaat hier niet tussen? Dan is de kans groot dat jouw radiator een merkgebonden radiatorknop heeft. Hierbij kan je alleen van dat specifieke merk de radiatorknop erop installeren. Als alternatief kan je er voor kiezen om de gehele radiatorkraan te vervangen. Radiatorkranen worden geleverd met of zonder radiatorknop.

Wat moet ik weten voor ik de knop of kraan bevestig?

Bij het demonteren van alleen de radiatorknop komt er geen water vrij. Hiervoor hoef je dus niet het gehele verwarmingswatercircuit af te sluiten. Wanneer je de radiatorkraan demonteert dient het gehele watercircuit wel afgetapt te worden. Vergeet vooral niet de cv-ketel uit te zetten. Wil je thermostaatkranen en -knoppen gaan gebruiken zodat je een radiator individueel kan regelen? Dan dien je dit voor alle radiatoren te doen die zijn aangesloten op dezelfde cv-leiding.

Zorg voor het juiste gereedschap en de correcte hulpmiddelen, bestaande uit: Teflon tape, een steeksleutel en een schuifmaat.

Bekijk hier hoe je de radiatorknoppen kan vervangen


Meer over het regelen van je radiator

Er bestaan twee manieren om een radiator te regelen:

  • De 'simpele' manier, namelijk handbediend: Dat wil zeggen dat de radiatorknop open of dicht te draaien is. Op basis van hoe ver de knop open of dicht staat wordt er verwarmd. De warmtevraag moet handmatig geregeld worden.
  • Thermostatisch: Een thermostaatknop heeft vrijwel altijd 5 cijfers die zichtbaar zijn op de knop. Met een thermostaatkraan en -knop is de gewenste temperatuur te regelen door deze in te stellen op een bepaalde waarde tussen 1-5. 1 is hierbij een lage warmtevraag en 5 staat voor een hoge warmtevraag.

Wat is de werking van een radiatorknop en radiatorkraan?

Er is een thermostatische radiatorknop en een thermostatische radiatorkraan nodig om de gewenste temperatuur te kunnen regelen. In de radiatorknop zit een special element: de voeler. De voeler is gevoelig voor de omgevingstemperatuur. Als het koud is kan er warm water richting de radiator stromen. Het element in de radiatorknop is dan helemaal open, maar zal de kraan dichtknijpen naarmate de omgeving warmer wordt.

De radiatorkraan is voorzien van een afsluiter. De afsluiter bestaat uit onder andere een uitwendig pinnetje. Deze pin is het onderdeel dat zich laat aansturen door de radiatorknop. Door de afsluiter stroomt het warme water en hiermee is het dus de doorgang naar de radiator.

De handbediende radiatorknop daarentegen doet niets vanzelf. De kraan is dan alleen handmatig open of dicht te draaien. Op basis van de warmtevraag van de centrale thermostaat zal deze warmte sturen naar de radiator.

Stel dat je de thermostaat in de woonkamer hebt hangen en in een andere kamer een radiator waarvan de kraan is opengedraaid: wanneer in de woonkamer de gewenste temperatuur is bereikt, zal de gehele warmtevraag stoppen. De andere ruimte met de radiator wordt dan ook niet meer verwarmd.

Besparen met een thermostatische radiator

Een thermostatische radiator zorgt voor een behoorlijke besparing ten opzichte van een handbediende radiator. Je kunt namelijk zelf een stand (1-5) aangeven en de knop zal zelf aanvoelen wanneer er wel of geen warmtevraag is. Deze besparing is makkelijk gemaakt. Daarnaast zijn deze knoppen vaak voordelig te verkrijgen.

Wil je meer controle? Dan kan je denken aan zoneregeling. In dit geval worden op de radiatorkranen ‘slimme’ radiatorknoppen aangesloten die in verbinding staan met een centraal bedieningspaneel. Met behulp van het centrale bedieningspaneel of de thermostaat zijn de radiatoren vervolgens te regelen. Vaak is dit ook aan te sturen via een mobiele app. Het wooncomfort waarvan je vervolgens geniet is bij zoneregeling erg groot. Lees hier meer over zoneregeling.

Ook zijn er enkele thermostaatknoppen die zijn te besturen via een app. Een voorbeeld hiervan is de Danfoss Eco thermostaatknop M30, te bedienen via een app op je mobiel of tablet.