Welke soorten thermostaten zijn er?
Onderwerpen in deze blog:
- Welke soorten thermostaten zijn er?
- Wat voor soort cv-ketel heb je?
- Wat is het verschil tussen OpenTherm en modulerend?
- - Wanneer gebruik je een aan/uit thermostaat?
- - Uitleg verschillende modulerende communicatieprotocollen
- Slimme thermostaten en wifi-thermostaten
- - De kenmerken van slimme en wifi-thermostaten
- Zoneregeling thermostaten
- - De kenmerken van zoneregeling
- Klokthermostaten
- - De kenmerken van klokthermostaten
- Kamerthermostaten
- - De kenmerken van conventionele kamerthermostaten
- Draadloze thermostaten
- - De kenmerken van draadloze thermostaten
Welke soorten thermostaten zijn er?
Er zijn verschillende soorten thermostaten. Kies je voor een kamerthermostaat, een klokthermostaat of ga je misschien wel voor een slimme thermostaat? In deze blog vertellen we je alles over de verschillende thermostaten die er zijn en vertellen we je meer over de kenmerken. Zo weet je straks precies welke thermostaat bij je past.
Wat voor soort cv-ketel heb je?
Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor soort cv-ketel je in huis hebt. Er zijn twee verschillende soorten cv-ketelsystemen: modulerend en aan/uit. Als je niet uit je hoofd weet wat voor cv-ketel je hebt, dan kan je de sticker of het logo op je cv-ketel raadplegen. Hierop staat vaak vermeld welk type cv-ketel het is. Mocht het hier niet staan, dan vind je het ongetwijfeld in de gebruiksaanwijzing.
Kan je dan helaas nog niet ontdekken welk type cv-ketel je hebt? Raadpleeg dan de website van de fabrikant van je toestel.

Wat is het verschil tussen OpenTherm en modulerend?
Moduleren is een type van aansturen en OpenTherm is een communicatietaal tussen de thermostaat en de cv-ketel. Dit noemen we ook wel het communicatieprotocol. Meer over communicatieprotocollen kan je lezen in onze blog: Wat is het verschil tussen aan/uit en moduleren?
Modulerende thermostaten en cv-ketels communiceren met elkaar en kunnen hierdoor een stuk energiezuiniger en accurater je verwarming beheersen. OpenTherm is een communicatieprotocol dat moduleert, maar dit is niet het enige protocol. Een OpenTherm thermostaat is dus niet persé geschikt voor iedere modulerende cv-ketel.
Sommige fabrikanten van cv-ketels gebruiken hun eigen communicatieprotocol. Merken zoals ATAG, Nefit, Bosch en Vaillant moduleren via hun eigen communicatieprotocol. Modulerende thermostaten van hetzelfde merk bevatten vrijwel altijd dezelfde communicatietaal. Deze kan je dus zonder zorgen op je cv-ketel plaatsen.
Cv-ketel merken die wel OpenTherm gebruiken zijn Intergas, Itho Daalderop, Remeha, Viessman en Ferroli.
Let op: sommige cv-ketels wijken af van hun communicatieprotocol. Neem daarom altijd de handleiding door of neem contact met ons op om er zeker van te zijn dat je cv-ketel en thermostaat samen kunnen werken.

Wanneer gebruik je een aan/uit thermostaat?
Een aan/uit-thermostaat wordt in sommige situaties nog steeds gebruikt, omdat sommige verwarmingssystemen niet modulerend kunnen werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stadsverwarming. Ook wanneer je meerdere thermostaten wilt aansluiten op een cv-ketel, dan zou je moeten kiezen voor aan/uit-thermostaten. Wij adviseren echter om in dat geval voor een zoneregeling systeem te kiezen. Het is namelijk niet mogelijk om meerdere modulerende thermostaten aan te sluiten op één cv-ketel.
De oudere niet-modulerende ketels kunnen ook alleen gebruik maken van aan/uit-thermostaten. Wij adviseren je wel om voor een modulerende thermostaat te kiezen als dat mogelijk is.
Als je cv-ketel zijn eigen modulerende communicatietaal heeft, dan kan je vaak alleen een aan/uit-thermostaat van een ander merk gebruiken, tenzij je gebruikmaakt van een converter. Een converter kan je zien als een soort tolk. De converter zorgt er voor dat de verschillende modulerende communicatieprotocollen met elkaar communiceren.
Daarnaast kunnen ook 2-wegkleppen alleen aangestuurd worden door aan/uit-thermostaten.
Meer informatie over aan/uit thermostaten
Uitleg verschillende modulerende communicatieprotocollen
OpenTherm is de meest voorkomende communicatietaal. Cv-ketel-merken die OpenTherm-modulerend communiceren zijn: Intergas, Itho Daalderop, Remeha, Viessman en Ferroli. Het kan per cv-ketel verschillen welk communicatieprotocol er gebruikt wordt. Controleer altijd de handleiding of neem contact met ons op.
Sommige fabrikanten hebben hun eigen modulerende communicatietaal. Denk hierbij aan merken als ATAG, Nefit, Bosch en Vaillant. Niet alle ketels van deze fabrikanten bevatten dezelfde modulerende communicatietaal.
Nefit en Bosch werken op het EMS-protocol. EMS staat voor Energy Management System. Wanneer je een OpenTherm modulerende thermostaat wilt aansluiten op een ketel met het EMS-protocol, maak dan gebruik van de Nefit/Bosch OpenTherm-converter.
EBUS is een protocol dat bij sommige ketels van ATAG, AWB en Vaillant gebruikt wordt. Als je een OpenTherm-thermostaat wilt gebruiken op je Vaillant-ketel, heb je vaak de Vaillant VR33 OpenTherm module nodig. Het verschilt per Vaillant-ketel of je deze converter nodig hebt.
Meer informatie over modulerende thermostaten
Meer weten over slimme thermostaten?
Voor vloerverwarming? Bekijk ons assortimentMeer weten over wifi thermostaten met zoneregeling?
5 GHz of 2,4 GHz wifi? Bekijk ons assortimentSlimme thermostaten en wifi-thermostaten
Ben je op zoek naar een thermostaat die zelflerend is en/of die je op afstand met je tablet, smartphone of zelfs smartwatch kan bedienen? En moet de thermostaat ook programmeerbaar zijn? Dan is een slimme thermostaat of een wifi-thermostaat echt wat voor jou.
We merken dat beide soorten thermostaten nog weleens worden verward. En dat is niet gek. Wij maken echter wel onderscheid. Een slimme thermostaat is een thermostaat die zelflerend is. Een thermostaat die dus het gebruikerspatroon gaat herkennen en op basis hiervan verwarmt. Een wifi-thermostaat is een thermostaat die je op afstand kunt bedienen doordat deze verbonden is met je lokale wifi-router.
De wifi-thermostaat kan je besturen en benaderen op afstand door middel van je tablet, smartphone of zelfs smartwatch. Slimme/wifi-thermostaten zijn veelal programmeerbaar. Daarnaast gebruiken veel van deze thermostaten "geo-fencing" om vast te stellen wanneer jij (of andere bewoners) in de buurt zijn van het huis. Zo kom je altijd thuis in een warm huis.
De kenmerken van slimme en wifi-thermostaten zijn:
- Te besturen en te benaderen met je tablet, smartphone en zelfs met je smartwatch
- Aanwezigheidswaarneming (Honeywell Home Lyric T6, Nefit/Bosch EasyControl en Plugwise Anna slimme thermostaat)
- Programmeerbaar
- Wifi
- Energiebesparend
Zoneregeling thermostaten
Met een zoneregeling thermostaat kan je de temperatuur instellen per kamer/zone. Een zoneregeling heeft per ruimte een slimme radiatorknop. Deze slimme radiatorknop geeft de ruimtetemperatuur weer en communiceert met de slimme thermostaat.
Je kan met je smartphone eenvoudig per ruimte een klokprogramma instellen of handmatig de temperatuur wijzigen. Ruimtes die niet worden gebruikt, worden ook niet meer onnodig verwarmd. Dit is dé beste manier om energie en dus ook geld te besparen.
De Honeywell Evohome is een slim systeem dat zelflerend is. Dit betekent dat het systeem leert hoelang het nodig is om de ruimte te verwarmen. Zo wordt de gewenste temperatuur bereikt op het moment dat jij dat wenst.
De kenmerken van zoneregeling zijn:
- Meest energiebesparende en zelflerende methode
- Programmeren en verwarmen per ruimte
- Te bedienen via je smartphone
- Inclusief wifi
- Verkrijgbaar in aan/uit en modulerend

Klokthermostaat kopen?
Bekijk ons assortimentKlokthermostaten
Wil je graag besparen op je stookkosten? En wil je graag dat je thermostaat de verwarming door middel van een programma verzorgt? Dan is een klokthermostaat geschikt voor jou.
De klokthermostaat is programmeerbaar. Je kan zelf instellen op welke dag het huis warm moet zijn. Ook stel je in wanneer je geen warmtebehoefte meer hebt. De klokthermostaat regelt het voor je.
De meeste klokthermostaten zijn zelflerende thermostaten. De thermostaat berekent hoelang de cv-ketel nodig heeft om je huis te verwarmen. Hierdoor is je huis warm op het door jou ingestelde tijdstip.
De kenmerken van klokthermostaten zijn:
- Programmeerbaar naar eigen wens
- Energiebesparend
- Meestal zelflerend
- Geschikt voor vele verwarmingssystemen
- Verkrijgbaar in modulerend en aan/uit
- Niet te bedienen met je tablet, smartphone of smartwatch

Kamerthermostaat kopen?
Bekijk ons assortimentKamerthermostaten
Bij conventionele kamerthermostaten kan je alleen de temperatuur aanpassen. Deze aanpassing doe je handmatig. Conventionele thermostaten zijn eenvoudig te bedienen.
Wanneer de temperatuur lager is dan de gewenste temperatuur dan geeft de thermostaat een signaal naar de cv-ketel zodat deze aan gaat. Deze thermostaten zijn voor nagenoeg alle verwarmingssystemen geschikt.
Zodra de gewenste temperatuur bereikt is, geeft de thermostaat een signaal aan de cv-ketel zodat deze weer uit gaat. Deze thermostaten zijn niet programmeerbaar en niet op afstand te bedienen.
De kenmerken van conventionele kamerthermostaten zijn:
- Zeer eenvoudige bediening
- Alleen voor temperatuuraanpassingen
- Geschikt voor nagenoeg alle verwarmingssystemen
- Verkrijgbaar in modulerend en aan/uit
- Niet programmeerbaar
- Niet te bedienen met je tablet, smartphone of smartwatch

Draadloze thermostaat kopen?
Bekijk ons assortimentDraadloze thermostaten
Een draadloze thermostaat wordt niet direct verbonden aan de cv-ketel. De draadloze verbinding wordt tot stand gebracht door een RF-module/ketelmodule. De draadloze kamerthermostaat is daardoor te plaatsen op elke willekeurige plek in huis.
Belangrijk om te begrijpen is dat er twee verschillende interpretaties zijn van 'draadloze thermostaten'. Sommige thermostaten staan draadloos in verbinding met de cv-ketel, maar worden via kabelvoeding voorzien van stroom. Andere thermostaten zijn volledig draadloos en werken op batterijen.
Je kunt kiezen voor een eenvoudige kamerthermostaat, programmeerbare klokthermostaat of een op afstand bedienbare slimme thermostaat.
De kenmerken van draadloze thermostaten zijn:
- Voeding via stopcontact of batterijen
- Een bijgeleverde RF-module is nodig dichtbij de cv ketel
- Benaderbaar en bediening met je tablet, smartphone en zelfs met je smartwatch
- Houders zijn apart aan te schaffen