WTW-units

Onderwerpen in deze blog:Wat is een WTW-unit?

Een WTW-unit is een warmte terugwin systeem en zorgt ervoor dat je tijdens het ventileren van jouw woning zo min mogelijk warmte verliest. Een WTW-unit is in de basis een reguliere woonhuisventilator met meerdere aansluitingen zodat je lucht kan aan- en afvoeren van verschillende ruimtes. Het grote verschil tussen een WTW-unit en mechanische ventilatie is dat de WTW-unit een warmtewisselaar ingebouwd heeft. Een WTW-unit is in feite een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Dit zorgt ervoor dat de vuile lucht die wordt afgezogen zijn temperatuur aan de inkomende verse lucht geeft. Zo is de inkomende lucht vaak al voorverwarmd tot 18 °C. Dit scheelt aanzienlijk in de stookkosten en kan een besparing tot 90% opleveren.

Wat doet een WTW-unit?

Een warmte terugwin unit zorgt voor de verversing van lucht in bijvoorbeeld een huis, kantoor of sportschool. Doordat er een speciale warmtewisselaar in de WTW-box zit ingebouwd, kan de inkomende lucht verwarmd worden. Dit zorgt ervoor dat je minder tot niet meer onnodig hoeft te stoken om de warmte in jouw huis te behouden, terwijl je toch een aanvoer van frisse lucht krijgt. Naast verwarming kan warmteterugwinning ventilatie ook zorgen voor verkoeling. Moderne WTW-units van bijvoorbeeld Itho Daalderop herkennen het als de gewenste temperatuur in huis is bereikt. In de zomer wordt er geventileerd met de WTW-unit. Een bypass zorgt ervoor dat de inkomende lucht niet meer verwarmd wordt. De koude lucht wordt dan naar binnen geblazen zodat het huis koeler wordt. Een WTW-unit met airco bestaat helaas nog niet. Wel kan je, zoals hierboven beschreven, de WTW-unit met koeling gebruiken.

Heeft een WTW-unit onderhoud nodig?

Ja, WTW-ventilatie komt helaas niet zonder onderhoud. Om de lucht die naar binnen wordt geblazen schoon te houden, bevat een WTW-unit filters. Deze filters voor de WTW-unit vangen het fijn- en grof stof op en zorgen ervoor dat er geen ongewenste bestandsdelen het huis in worden geblazen. Naast het vervangen van de filters heeft de WTW-kast geen ander onderhoud nodig.

Wat is de levensduur van een WTW-unit?

Een vaak gegeven indicatie over de levensduur van een WTW-unit is 15 jaar. Dit betekent niet dat een WTW-unit direct na die 15 jaar defect is of dat hij gegarandeerd die 15 jaar haalt. Dit is slechts een indicatie. Op WTW-units van Itho Daalderop krijg je een fabrieksgarantie van 2 jaar + 3 jaar na registratie.

WTW-unit afmetingen

De afmetingen van een WTW-unit verschillen per merk en model. De gemiddelde hoogte ligt tussen de 700 mm en 1000 mm, de diepte is tussen de 250 mm en 500 mm verkrijgbaar. Ben je op zoek naar een compacte, kleine WTW-unit? Dan adviseren wij je de Itho Daalderop HRU ECO 200 E WTW-unit.

Voordelen van een WTW-unit

  • Schoner binnenklimaat door voldoende ventilatie
  • Frisse lucht in huis
  • Hoog rendement bij moderne WTW-units: tot 90% rendement
  • Geen kostbare warmte verloren