Zink recyclen: 100% en oneindig

Door COMWO - 17 maart 2022 - Dak & Zink , Duurzaam

Dakdekkers, klusbedrijven, installatiebedrijven, maar ook particulieren die hun eigen woning onderhouden krijgen ermee te maken: (oud) overbodig zink. Zink wordt gebruikt in de dakbedekking, gevelbekleding of het hemelwaterafvoersysteem. In sommige gevallen kan je het zink nog zelf hergebruiken, soms is het niks anders dan schroot. Maar om het zomaar weg te gooien is ontzettend zonde. Zink is namelijk, net als alle andere metalen, 100% en oneindig te recyclen.

Wat is de waarde van zink?

Dat je zink kan recyclen is al een groot pluspunt, maar wist je dat je ook nog een vergoeding voor je ingeleverde zink krijgt? De prijs van zink is gebaseerd op de LME koers. LME is de London Metal Exchange/Londense metaalbeurs. Welke kiloprijs je krijgt voor zink kan je altijd navragen bij het bedrijf waar je dit gaat inleveren. De kiloprijs van zink ligt, op het moment van schrijven (14 maart 2022), zo rond de € 1,70. Aan dit bedrag kan je geen rechten ontlenen.

Heb je grote hoeveelheden zink die je wilt inleveren? Veel bedrijven halen het in dat geval ook op. Ze plaatsen dan bijvoorbeeld een container op de locatie waar je aan het werk bent. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met een metaalrecyclingbedrijf in de buurt.

Hoe wordt zink gerecycled?

Als het zink binnenkomt wordt er in veel gevallen gekeken naar de mogelijkheid om het zink als geheel te hergebruiken. Als hergebruiken niet mogelijk is wordt het zink omgesmolten om er een nieuw product van te maken. Wist je dat de kwaliteit van gerecycled zinkwerk net zo goed is als primair zinkwerk? Er gaan geen eigenschappen verloren na het recyclen.

Let op: het recycleproces van zink kan per bedrijf verschillen. Doe altijd navraag als je zeker wilt weten wat er gebeurt met jouw zink.

Recyclen van materialen

Naast zink kan je ook nog andere metalen en materialen recyclen, zoals aluminium, koper maar ook accu’s en kabels. Ook hiervoor worden dagprijzen gehanteerd.