Zoneregeling in samenwerking met blokverwarming

Door COMWO - 12 oktober 2021 - Thermostaten
Onderwerpen in deze blog:

Honeywell Home Evohome met blokverwarming: zoneregeling zonder cv-ketel

Heb je blokverwarming en wil je graag gebruik maken van het Honeywell Home Evohome zoneregeling systeem, maar weet je niet precies wat je nodig hebt? Wij gaan je in deze blog uitleggen wat je allemaal nodig hebt om het zelf te installeren.

We krijgen vaak de vraag of het mogelijk is om zoneregeling toe te passen in samenwerking met blokverwarming. Dat kan zeker, het Honeywell Home Evohome systeem is daar uitermate geschikt voor.

In oudere flatgebouwen en appartementencomplexen wordt er gebruik gemaakt van blokverwarming zonder centrale thermostaat in de woning. In deze huizen kan je alleen de verwarming regelen door ouderwets de radiatoren open en dicht te draaien. Vaak zitten er op deze radiatoren nog oude kranen zonder thermostatisch knop erop wat het dus erg lastig maakt om zuinig omgaan met energie. Dit heeft weer nadelige gevolgen voor de energierekening.

Vervang jouw radiatorkraan voor een thermostatische radiatorkraan

Onze eerste bespaartip is om de oude radiatorkranen te vervangen voor thermostatische kranen. Informeer eerst bij jouw woningbouwvereniging, VVE of huisbaas naar de mogelijkheden. Bij blokverwarming zit je namelijk niet als enige op de standleiding van de radiatoren in jouw huis. Je kan bijvoorbeeld met de boven- en onderburen op dezelfde standleiding zitten. Om de radiatorkraan te vervangen moet je het systeem leeg laten lopen en dan hebben je buren ook geen verwarming meer. Het is daarom raadzaam om eerst te informeren naar de mogelijkheden in jouw complex. Voor het Evohome systeem zijn er ook thermostatische radiatorkranen nodig, dus vervang deze alvorens je de Honeywell Home Evohome HR92WE of Honeywell Home Evohome HR91 slimme radiatorknop wilt aansluiten.

Radiatorkranen
Bekijk het assortiment >

Met blokverwarming móet je alles draadloos aansluiten

Bij blokverwarming wordt de verwarming in het complex geregeld via één centrale verwarmingsketel of een reeks aaneengesloten cv-ketels. Dit wordt ook wel een cascade-opstelling genoemd. De warmte wordt door de standleidingen in het complex verdeeld over de woningen. Deze warmte kan je dan weer regelen met de radiatorknoppen. Hierbij komt dus geen thermostaat aan te pas en deze woningen kan je dus herkennen aan het feit dat er geen thermostaat in de woning aanwezig is.

Bij blokverwarming lopen er dus ook geen thermostaatkabel door de woning en daarom moet alles draadloos worden aangesloten.

Centrale Verwarming (CV) ketels
Bekijk het assortiment >

Wat heb ik nodig om slim te verwarmen met blokverwarming?

Iedere radiator moet voorzien worden van een HR92WE of HR91 slimme radiatorknop. Deze knoppen zijn ook beschikbaar in voordeelverpakking van 4 stuks Honeywell Home Evohome HR92WE knoppen of Honeywell Home Evohome 4 stuks HR91 knoppen. Deze slimme radiatorknoppen staan draadloos in verbinding met de draadloze Honeywell Round thermostaat.

Met de Honeywell Round draadloze thermostaat kan je de verwarming in de desbetreffende ruimte handmatig bedienen.

Honeywell Home Evohome HR92WE slimme radiatorknop
Bekijk het product >

Zoneregeling met Honeywell Home Evohome in combinatie met blokverwarming

Wil je alles centraal bedienen met een klokprogramma én in verschillende zones? Dan kan je ervoor kiezen om het centrale bedieningspaneel van Honeywell Home Evohome erbij aan te schaffen. Met het centrale bedieningspaneel van Evohome is het mogelijk om de woning in te delen in verschillende kamers of zones, die onafhankelijk van elkaar kunnen worden verwarmd.

Het Evohome systeem biedt ook nog de mogelijkheid om de verwarming op afstand te kunnen bedienen via een app op jouw tablet of smartphone. Zo kan je van over de hele wereld contact maken met Evohome om de temperatuur in jouw woning te regelen, zelfs bij een huis met blokverwarming.

Honeywell Home Evohome centrale bedieningspaneel
Bekijk het product >

Blokverwarming in zones met Smart Home platforms zoals Google Home of Amazon Alexa

De Honeywell Home App is te koppelen met bekende Smart Home platforms, zoals Google Home, Amazon Alexa, IFTTT en SmartThings. Hiermee kan je de verwarming met jouw stem bedienen en meenemen in je Smart Home routines. Ideaal als je het ultieme gemak wilt halen uit jouw verwarming en jouw Smart Home.

Heb je dus blokverwarming en wil je deze graag op een gemakkelijke manier kunnen bedienen? Kies dan voor het Honeywell Home Evohome systeem.

Honeywell Home Evohome zoneregeling wifi 4 zones
Bekijk het product >