Zoneregeling

18 juni 2021 - Thermostaten

Wat is zoneregeling?

Zoneregeling is de term die gebruikt wordt wanneer kamers, ook wel zones of ruimtes genoemd, individueel worden verwarmd. Het apart verwarmen van diverse kamers is niet geheel nieuw, maar het grote voordeel van zoneregeling is dat u het binnen één centraal systeem kunt regelen. Dit kan via het centrale bedieningspaneel (wat tevens ook de thermostaat is) of via uw smartphone. Alle nuttige functies zoals o.a. klokprogramma's instellen, temperatuur bekijken of temperatuur wijzigen kunnen hier ingesteld worden.

Zoneregelingen zijn energiezuiniger dan traditionele verwarming. U heeft namelijk de keuze om ruimtes afzonderlijk te regelen. Zo kunt u vanaf een centraal punt kiezen om de slaapkamers niet te verwarmen maar bijvoorbeeld de woonkamer wel. Omdat u de keuze heeft om bepaalde ruimtes en niet het complete huis te verwarmen kunt u hier dus veel geld mee besparen. Verspilde energie wordt voornamelijk veroorzaakt door het verwarmen van ruimtes die u niet hoeft te verwarmen, met een zoneregeling systeem verhelpt u dit probleem en bespaart u energie en verwarmingskosten.

Hoe werkt een zoneregeling?

Een zoneregeling bevat meerdere componenten die verbonden worden het centrale bedieningspaneel. Zoneregelingen zijn uitbreidbaar en bieden tal van losse componenten waarmee iedere gewenste verwarmingsmethode is te realiseren. De losse componenten die u kunt verbinden aan een zoneregeling zijn onder andere: bedieningspanelen, thermostaatknoppen, draadloze ontvangers (RF-module), (ruimte)thermostaten, vloerverwarmingsregelaars, stelmotoren en 2-wegkleppen en nog meer bijbehorende accessoires. 
Het apart verwarmen van zones biedt het grote voordeel van zoneregeling dat u het vanuit één centrale bediening kunt regelen. Voorheen was het gebruikelijk om een radiator te gebruiken of met een enkele thermostaat per specifieke ruimte te werken als u een ruimte apart wilde verwarmen. Dit kan aardig prijzig worden en redelijk ingewikkeld qua installatie als u dus meerdere ruimtes apart wilt verwarmen. Naast de energiezuinige voordelen en de besparing in de kosten vergroot zoneregeling ook het gemak.

Is mijn cv-ketel geschikt voor zoneregeling?

In principe is zijn alle cv-ketels geschikt. Let wel op met andere verwarmingsbronnen zoals heteluchtverwarming of warmtepompen. Het is wel belangrijk om te weten of u een aan/uit of modulerend systeem nodig heeft. Aan/uit is altijd geschikt, modulerend is afhankelijk van uw ketel. Lees hier een uitgebreide uitleg over aan/uit of moduleren.

Radiatoren regelen per kamer, hoe doe ik dat?

Merken zoals Honeywell, Bosch en Watts hebben slimme radiatorknoppen, die apart ingesteld kunnen worden en op afstand via een app bediend worden.

Dankzij de slimme radiatorknop kunnen radiatoren in bijvoorbeeld een slaapkamer of andere ruimtes draadloos worden gekoppeld aan het centrale bedieningspaneel van het zoneregelingssysteem. De slimme radiatorknop maakt via de RF-module (radiofrequentie) contact met het bedieningspaneel. Met een slimme radiatorknop is het ook mogelijk om een weekprogramma in te stellen en hij vertelt u de exacte temperatuur in de desbetreffende ruimte op zijn eigen LCD scherm, in de app of op het bedieningspaneel.

Welke slimme thermostaatknoppen zijn er?

Honeywell EvoHome HR92WE draadloze radiatorregelaar

Werkt samen met het Honeywell Evohome systeem.

Bekijk het artikel in de webshop >

Bosch smart Radiatorthermostaat wit


Is van toepassing bij het Bosch EasyControl systeem.

Bekijk het artikel in de webshop >

Watts Vision thermostaatknop 868 MHZ


Werkt samen met het Watts Vision systeem.

Bekijk het artikel in de webshop >

Hoe werkt een zoneregeling vloerverwarming?

Zoneregeling voor vloerverwarming kan als één zone worden bedient of opgesplitst in meerdere zones.

 • Een zone: Als u de vloerverwarming als een zone wilt bedienen, dan kunt u de Honeywell gemotoriseerde tweeweg regelafsluiter met vervolgschakelaar nemen. Deze 2-wegklep zet dus de vloerverwarming in zijn geheel aan of uit. De 2-wegklep moet bedient worden door een aan/uit thermostaat of RF-module.
 • Meerdere zones: Als u de vloerverwarming wilt bedienen in meerdere zones, dan heeft u een vloerverwarmingsregelaar nodig met servomotoren. De vloerverwarmingsregelaar sluit u aan op de vloerverwarmingsverdeler en de servomotor plaatst u op de vloerverwarmingsverdeler. U kunt er ook nog een externe voeler of ruimtethermostaat op aansluiten voor meer bedieningsgemak.

U heeft dus de vloerverwarmingsregelaar nodig om uw vloerverwarming aan te sturen via het Honeywell EvoHome of Watts Vision systeem. Zowel Honeywell als Watts hebben hun eigen vloerverwarmingsregelaar en die werkt ook alleen op hun eigen merk apparaten. Beide vloerverwarmingsregelaars zijn geschikt voor meerdere zones en ze zijn tevens uit te breiden naar nog meer zones via een aparte module.

Let op: de Bosch EasyControl ondersteunt momenteel nog geen individuele ruimteregeling met vloerverwarming.

 • Bij het Honeywell EvoHome systeem heeft u de vloerverwarmingsregelaar HCE80 nodig. Deze is standaard geschikt voor maximaal 5 zones en is uitbreidbaar met de HCS80 naar nog 3 extra zones om in totaal 8 zones te kunnen bedienen.
 • Bij het Watts Vision systeem zit de vloerverwarmingsregelaar in het vloerverwarmingpakket. Deze is standaard geschikt voor maximaal 6 zones en is uitbreidbaar met de 'Slave' uitbreidingsmodule naar nog 4 of 6 extra zones om in totaal 8 of 12 zones te kunnen bedienen. Dit is dus afhankelijk voor welke 'Slave' uitbreidingsmodule u kiest.

Welke thermostaten zijn geschikt voor zoneregeling?

Er zijn in ons assortiment slechts enkele kamerthermostaten geschikt voor zoneregeling. Om het u gemakkelijk te maken hebben wij hieronder een overzicht gemaakt van de starterspakketten die wij aanbieden:

Zoneregeling accessoires

Wilt u meer controle, meer comfort en dus ook meer zones bedienen? Dan kunt u snel en gemakkelijk uw zoneregeling uitbreiden met een van deze artikelen:

Wat zijn de voordelen van zoneregeling?

Nogmaals samengevat ziet u hieronder de voordelen van zoneregeling voor uw woning, kantoor of ander pand.

 De temperatuur per etage, ruimte of zone bekijken en regelen

 • Geschikt om aan te sluiten op uw vloerverwarming
 • Geschikt voor alle verwarmingsbronnen (cv-ketels / warmtepomp / heteluchtverwarming)
 • Bespaar energie en geld
 • Niet meer onnodig extra kamers te verwarmen
 • Klokprogramma per kamer of zone instellen
 • Meest energiezuinige manier van verwarmen
 • Totale controle over uw wooncomfort
 • Geen abonnement nodig
 • Alle zoneregeling systemen werken op Wi-Fi
 • Alle zoneregeling systemen zijn uitbreidbaar naar meer zones
 • Alle zoneregeling systemen zijn bedienbaar op smartphone en tablet via een app
 • Ideale uitbreiding van uw smarthome
 • Werkt ook met Google Assistant (verschilt per systeem)

Thermostaten die niet geschikt zijn voor zoneregeling

Helaas zijn niet alle thermostaten geschikt voor zoneregeling of de uitbreiding daarvan. Het is ook niet mogelijk om de onderstaande kamerthermostaten te combineren met Watts, Bosch of Honeywell om zoneregeling te realiseren:

 • Anna
 • Google Nest (alle generaties)
 • Honeywell T4M, Honeywell Lyric T6 & T6R
 • Atag One, BrainQ en WiZe
 • Remeha eTwist, iSense en Qsense
 • Nefit Easy, 2050, 3000 en 1010
 • Vaillant vSmart, Calormatic en VRT 50