Zoneregeling

18 juni 2021 - Thermostaten
Onderwerpen in deze blog:



Wat is zoneregeling?

Zoneregeling is de term die gebruikt wordt wanneer kamers, ook wel zones of ruimtes genoemd, individueel worden verwarmd. Het apart verwarmen van diverse kamers is niet geheel nieuw. Het grote voordeel van zoneregeling is echter dat je het verwarmen via één centraal systeem kan regelen. Dit kan via het zogenoemde centrale bedieningspaneel (wat tevens ook de thermostaat is) of via je smartphone. Je kan onder andere klokprogramma's instellen en de temperatuur bekijken en wijzigen.

Zoneregelingen zijn energiezuiniger dan traditionele verwarming. Je hebt namelijk de keuze om ruimtes afzonderlijk te regelen. Zo kan je vanaf een centraal punt kiezen om de slaapkamers niet te verwarmen maar bijvoorbeeld de woonkamer wel. Omdat je de keuze hebt om bepaalde ruimtes en niet het complete huis te verwarmen kan je hier dus veel geld mee besparen. Verspilde energie wordt voornamelijk veroorzaakt door het verwarmen van ruimtes die je niet hoeft te verwarmen, met een zoneregeling systeem verhelp je dit probleem en bespaar je energie en verwarmingskosten.

Hoe werkt zoneregeling?

Zoneregeling bevat meerdere componenten die verbonden worden het centrale bedieningspaneel. Zoneregelingen zijn uitbreidbaar en bieden tal van losse componenten waarmee iedere gewenste verwarmingsmethode is te realiseren. De losse componenten die je kan verbinden aan een zoneregeling zijn onder andere: bedieningspanelen, thermostaatknoppen, draadloze ontvangers (RF-modules), (ruimte)thermostaten, vloerverwarmingsregelaars, stelmotoren, 2-wegkleppen en nog meer bijbehorende accessoires.

Het grote voordeel is dat je, door gebruik te maken van zoneregeling, vanuit één centraal bedieningssysteem alle zones apart kan verwarmen. Voorheen was het gebruikelijk om een radiator te gebruiken of met een enkele thermostaat per specifieke ruimte te werken als je een ruimte apart wilde verwarmen. Dit kan aardig prijzig worden en redelijk ingewikkeld qua installatie. Naast de energiezuinige voordelen en de besparing in de kosten vergroot zoneregeling ook het gemak.

Is mijn cv-ketel geschikt voor zoneregeling?

In principe is elke cv-ketel geschikt voor zoneregeling. Let wel op met andere verwarmingsbronnen zoals heteluchtverwarming of warmtepompen. Het is wel belangrijk om te weten of je een aan/uit of modulerend systeem nodig hebt. Aan/uit is altijd geschikt, modulerend is afhankelijk van de ketel. Lees hier een uitgebreide uitleg over aan/uit of moduleren.

Radiatoren regelen per kamer, hoe doe ik dat?

Merken zoals Honeywell, Nefit/Bosch en Watts hebben slimme radiatorknoppen, die apart ingesteld kunnen worden en op afstand via een app bediend kunnen worden.

Dankzij de slimme radiatorknop kan de radiator, in bijvoorbeeld een slaapkamer, draadloos worden gekoppeld aan het centrale bedieningspaneel van het zoneregeling systeem. De slimme radiatorknop maakt via de RF-module (radiofrequentie) contact met het bedieningspaneel. Met een slimme radiatorknop is het ook mogelijk om een weekprogramma in te stellen en hij vertelt je de exacte temperatuur in de desbetreffende ruimte op zijn eigen lcd-scherm, in de app of op het centrale bedieningspaneel.

Welke slimme thermostaatknoppen zijn er?

Honeywell EvoHome HR92WE draadloze radiatorregelaar

Werkt samen met het Honeywell Evohome systeem

Bekijk het artikel in de webshop >

Bosch smart Radiatorthermostaat wit


Is van toepassing bij het Bosch EasyControl systeem

Bekijk het artikel in de webshop >

Watts Vision thermostaatknop


Werkt samen met het Watts Vision systeem

Bekijk het artikel in de webshop >

Hoe werkt een zoneregeling vloerverwarming?

Zoneregeling voor vloerverwarming kan als één zone worden bedient of opgesplitst in meerdere zones.

  • Eén zone: Als je de vloerverwarming als een zone wilt bedienen, dan kan je de Honeywell gemotoriseerde tweeweg regelafsluiter met vervolgschakelaar nemen. Deze 2-wegklep zet dus de vloerverwarming in zijn geheel aan of uit. De 2-wegklep moet bedient worden door een aan/uit thermostaat of RF-module.
  • Meerdere zones: Als je de vloerverwarming wilt bedienen in meerdere zones, dan heb je een vloerverwarmingsregelaar nodig met servomotoren. De vloerverwarmingsregelaar sluit je aan op de vloerverwarmingsverdeler en de servomotor plaats je op de vloerverwarmingsverdeler. Je kan er ook nog een externe voeler of ruimtethermostaat op aansluiten voor meer bedieningsgemak.

Je hebt dus de vloerverwarmingsregelaar nodig om je vloerverwarming aan te sturen via het Honeywell EvoHome of Watts Vision systeem. Zowel Honeywell als Watts hebben hun eigen vloerverwarmingsregelaar, welke alleen aan te sluiten is op het eigen merk. Beide vloerverwarmingsregelaars zijn geschikt voor meerdere zones en ze zijn uit te breiden naar nog meer zones via een aparte module.

Let op: de Bosch EasyControl ondersteunt momenteel nog geen individuele ruimteregeling met vloerverwarming.

  • Bij het Honeywell EvoHome systeem heb je de vloerverwarmingsregelaar HCE80 nodig. Deze is standaard geschikt voor maximaal 5 zones en is uitbreidbaar met de HCS80 naar nog 3 extra zones om in totaal 8 zones te kunnen bedienen.
  • Bij het Watts Vision systeem zit de vloerverwarmingsregelaar in het vloerverwarmingspakket. Deze is standaard geschikt voor maximaal 6 zones en is uitbreidbaar met de 'Slave' uitbreidingsmodule naar nog 4 of 6 extra zones om in totaal 8 of 12 zones te kunnen bedienen. Dit is dus afhankelijk voor welke 'Slave' uitbreidingsmodule je kiest.

Welke thermostaten zijn geschikt voor zoneregeling?

Er zijn in ons assortiment slechts enkele kamerthermostaten geschikt voor zoneregeling. Om het je gemakkelijk te maken hebben wij hieronder een overzicht gemaakt van de starterspakketten die wij aanbieden:

Zoneregeling accessoires

Wil je meer comfort, meer controle en daarbij dus ook meer zones bedienen? Dan kan je snel en gemakkelijk je zoneregeling uitbreiden met een van deze artikelen:

Wat zijn de voordelen van zoneregeling?

Nogmaals samengevat zie je hieronder de voordelen van zoneregeling voor je woning, kantoor of ander pand.

  • De temperatuur per etage, ruimte of zone bekijken en regelen
  • Geschikt om aan te sluiten op je vloerverwarming
  • Geschikt voor alle verwarmingsbronnen (cv-ketels/warmtepompen/heteluchtverwarming)
  • Bespaar energie en geld
  • Niet meer onnodig kamers verwarmen
  • Klokprogramma per kamer of zone instellen
  • Meest energiezuinige manier van verwarmen
  • Totale controle over je wooncomfort
  • Geen abonnement nodig
  • Alle zoneregeling systemen werken op Wi-Fi
  • Alle zoneregeling systemen zijn uitbreidbaar naar meer zones
  • Alle zoneregeling systemen zijn bedienbaar op smartphone en tablet via een app
  • Ideale uitbreiding van je smarthome
  • Werkt ook met Google Assistant (verschilt per systeem)

Thermostaten die niet geschikt zijn voor zoneregeling

Helaas zijn niet alle thermostaten geschikt voor zoneregeling of de uitbreiding daarvan. Het is ook niet mogelijk om de onderstaande kamerthermostaten te combineren met Watts, Nefit/Bosch of Honeywell om zoneregeling te realiseren:

  • Anna
  • Google Nest (alle generaties)
  • Honeywell T4M, Honeywell Lyric T6 en Honeywell Lyric T6R
  • ATAG One, ATAG BrainQ en ATAG WiZe
  • Remeha eTwist, Remeha iSense en Remeha Qsense
  • Nefit EasyControl, Nefit Moduline 2050, Nefit Moduline 3000 en Nefit Moduline 1010
  • Vaillant vSmart, Vaillant Calormatic en Vaillant VRT 50